ABD'de son anket: Trump öne geçti

ABD'de başkanlık yarışında kamuoyu yoklamalarında Donald Trump bir puan öne geçti. Hillary Clinton email skandalını kolay savuşturabileceğe benzemiyor...

ABD'de son anket: Trump öne geçti
Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton’un adının karıştığı email skandalının artçı sarsıntıları devam ediyor. Washington Post/ABC grubu tarafından yapılan kamuoyu yoklama anketinde Cumhuriyetçi aday yüzde Donald Trump 46’ya 45’lik bir oranla ilk defa öne  geçti. Her dört yılda bir kasım ayının ilk pazartesi gününden sonraki salı yapılan Amerikan başkanlık seçimlerinin hemen öncesinde yaşanan beklenmedik durumlara “Ekim Sürprizi” deniyor.

Amerikalılar, 34 eyalet ve Washington DC’de 8 Kasım’dan önce erken oy verme hakkına sahip olduklarından kendi destekçilerini önceden sandığa gitmeye teşvik ediyor. Şimdiye kadar 20 milyon kişinin erken oy vermiş olması da, Clinton’ı yarışa bir adım önde başlatıyor. Öte yandan Washington Post/ABC anketine göre Clinton’ın seçmenleri, heyecanlarını büyük oranda kaybetmiş gözüküyor. Trump’ı destekleyenlerin yüzde 53’ü kendi adayları için çok heyecanlı olduklarını söylerken, aynı oran Hillary Clinton için sadece yüzde 43 çıkıyor.

EKİM SÜRPRİZİNİN KAHRAMANI JAMES COMEY

Hillary Clinton bu skandalı kolay kolay atlatacabileceğe benzemiyor çünkü email soruşturmasını yürüten FBI Genel Direktörü James Comey, Washington’un vicdanı olarak anılıyor. Hürriyet gazetesinin Washington temsilcisi Tolga Tanış’ın aktardığına göre2004 yılında Cumhuriyetçi George W. Bush yönetimi sırasında Adalet bakanı yardımcısı olan Comey,  11 Eylül 2001 saldırısından hemen sonra başlatılan telefon dinleme programını uzatmak için Adalet Bakanlığı’ndan imza almak istediğinde kendisi de Cumhuriyetçi ekolden gelen Comey’nin direnişiyle karşı karşıya kalıyor. Üstelik 2007’de Bush hala başkanken bir Senato oturumunda kendilerine yapılan baskıyı teşhir ediyor.James Comey, 2013 yılında FBI Genel Direktörlüğü için yapılan oylamada yapılan oylamada 100 senatörden 93’ünün oyunu bu partiler üstü kimliği sayesinde alabiliyor.

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2016, 13:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER