Afganistan'da Taliban hükümetine Molla Muhammed Hasan Akhund başkanlık edecek

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, geçici hükümete Molla Muhammed Hasan Akhund'un başlık edeceğini duyurdu. Molla Abdulgani Baradar'ın Başbakan Yardımcısı olduğu açıklandı.

Afganistan'da Taliban hükümetine Molla Muhammed Hasan Akhund başkanlık edecek

ABD ve NATO askerlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle yönetimi ele geçiren Taliban, yeni hükümeti açıkladı. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, başkent Kabil'de düzenlenen basın toplantısında geçici hükümete Molla Muhammed Hasan Akhund'un başkanlık edeceğini duyurdu. Taliban'ın siyasi heyetinin başındaki Molla Abdulgani Baradar'ın Başbakan Yardımcısı olduğu belirtildi. 

Mücahid'in açıklamasına göre, Taliban'ın geçici hükümeti şu isimlerden oluşuyor:

1. Başbakan Yardımcısı: Molla Abdulgani Baradar

2. Başbakan Yardımcısı: Abdulselam Hanefi

Dışişleri Bakanı: Amir Han Muttaki

İçişleri Bakanı: Siraceddin Hakkani

Savunma Bakanı: Molla Muhammed Yakup

 Dışişleri Bakan Yardımcısı: Abbas Stanikzai

Finans Bakanı: Hidayetullah Bedri

Ekonomi Bakanı: Qari Din Muhammed

Merkez Bankası Başkanı: Muhammed İdris

Eğitim Bakanı: Nurullah Munid

Kültür Bakanı: Hayrullah Hayruka

Adalet Bakanı: Abdullah Hakim

MOLLA ABDULGANİ BARADAR KİMDİR?

Taliban'ın eş kurucularından biri olan Molla Baradar, Taliban'ın Doha'daki müzakere heyetinin önde gelen isimlerinden. Örgütün kurucusu ve ilk lideri Molla Muhammed Ömer'in en güvendiği komutanlarından biri olduğu belirtilen Baradar, 2010 yılında Pakistan'ın güneyindeki Karaçi kentinde güvenlik güçleri tarafından yakalanmış ve 2018'de serbest bırakılmıştı.

MOLLA MUHAMMED YAKUP KİMDİR?

Molla Ömer'in oğlu olan Molla Muhammed Yakup, hareketin askeri operasyonlarından sorumlu. 30'lu yaşlarında olan Molla Yakup'un, Ahtar Mansur'un 2016'da öldürülmesinden Taliban'ın yeni lideri olması önerilmişti. 

SİRACEDDİN HAKKANİ KİMDİR?

Önde gelen mücahit komutanı Celaleddin Hakkani'nin oğlu olan Siraceddin, Taliban'ın Pakistan-Afganistan sınırındaki mali ve askeri varlıklarını yöneten Hakkani Ağı'nın lideri. Uzmanlara göre Hakkaniler, 'intihar saldırılarını' Afganistan'da yaygınlaştıran grup. Örgüt aynı zamanda Kabil'de büyük bir otele baskın düzenlenmesi, eski devlet başkanı Hamid Karzai'ye yönelik suikast girişimi ve Hindistan Büyükelçiliği'ne düzenlenen intihar saldırısı gibi büyük saldırılardan sorumlu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER