Araştırma: Omicron'a yakalananlar Delta'ya karşı da bağışıklık geliştiriyor

Güney Afrika'da yapılan bir araştırmaya göre, korona virüsünün yeni varyantı Omicron'a yakalanan kişiler, Delta varyantına karşı da bağışıklık kazanıyor.

Araştırma: Omicron'a yakalananlar Delta'ya karşı da bağışıklık geliştiriyor

Güney Afrikalı bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar, korona virüsünün Omicron varyantına yakalanan hastaların Delta varyantına karşı da bağışıklık geliştirdiğini gösterdi.

Araştırmada, Omicron varyantıyla enfekte olan aşılı ve aşısız 33 kişi incelendi. Araştırmanın 14'üncü gününde Omicron'a karşı nötralizasyonunun 14 kat artarken, Delta'ya karşı nötralizasyonda da 4.4 kat artış olduğu tespit edildi. Araştırmayı yürüten bilim insanları, "Omicron'la enfekte olmuş bireylerde Delta varyantına karşı nötralizasyonda gözlenen artış, Delta'nın bu bireyleri yeniden enfekte etme yeteneğinin azalmasını sağlayabilir" ifadelerini kullandı.

Güney Afrika'daki Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü'nde görev yapan Profesör Alex Sigal, Omicron'un Güney Afrika deneyiminde görüldüğü gibi daha az patojenik olması durumunda 'Delta'dan kurtulmaya yardımcı olacağını' dile getirdi.

Daha önce yine Güney Afrika'da yapılan bir çalışmada, Omicron varyantı ile enfekte olan kişilerde, Delta'ya kıyasla daha az hastaneye yatış ve ciddi hastalık riskinin oluştuğu gözlenmiş ancak uzmanlar bunun bir kısmının yüksek popülasyon bağışıklığından kaynaklandığını tahmin etmişti.

İlk olarak kasım ayında tespit edilen Omicron varyantı dünya çapında yayıldı ve hastanelerdeki yatış oranlarını artırırken, vaka artışları nedeniyle Noel gibi bir zamanda bazı bölgesel seyahat kısıtlamalarına neden oldu. (Sputnik)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER