Barzani: 'Kürtler için bağımsızlık zamanı geldi'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti kurmanın zamanının geldiğini söyledi.

Barzani: 'Kürtler için bağımsızlık zamanı geldi'

2017 sonuna dek bağımsızlık referandumu düzenlemeyi planlayan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, “Uluslararası toplumun bize böyle bir hediye vermesini bekleyecek olursak Kürt devleti asla doğmaz” dedi. Barzani, ‘bağımsızlık referandumu için kimseden izin almayacaklarını’ ve referandum sonrasında Bağdat’la müzakerelere başlayacaklarını açıkladı.

‘BAĞIMSIZLIĞIN ZAMANI GELDİ’

Fransız gazetesi Le Figaro’ya konuşan Barzani, “Referandum Kürtler için mutlak bir haktır. Kimseden izin istemiyoruz. Bağdat ile uzun müzakere sürecini başlatabilmek amacıyla halkın onayı için bu referanduma ihtiyacımız var. Kürt bağımsızlığının zamanı gelmiştir” dedi. Kürt lider ‘Irak’tan diyalog ve müzakere yoluyla, barışçıl biçimde ayrılmak istediklerini’ vurguladı.

‘Bağımsızlık sürecinin başladığını’ ifade eden Barzani, “İlk etap referandum olacak, fakat bu da birkaç günde gerçekleşmez” dedi.

‘HEDİYE EDİLMESİNİ BEKLEYEMEYİZ’

Barzani, bağımsızlık için yeterli imkanlara sahip olup olmadıklarına dair bir soruyu, “Bunun fazla önemi yok, bağımsızlığın hemen ardından nefes alamaz duruma gelsek de önceliğimiz Kürt halkının kararıdır. Katliamlar ve savaşlardan bıktık. Kürtler hiç kimsenin boyunduruğu altında yaşamayı kabul etmeyecektir” ifadeleriyle yanıtladı.

IKBY lideri, “Tanınma için uluslararası güvence aldınız mı?” sorusuna da, “Kararı verecek olan Kürt halkıdır. Uluslararası toplumun bize böyle bir hediye vermesini bekleyecek olursak Kürt devleti asla doğmaz” cevabını verdi.

‘BAĞDAT SÖZLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ’

Barzani söyleşide Bağdat’a şu eleştirileri getirdi: “Bir yüzyıldır Irak’ın bütünlüğünü muhafaza etmeyi, Bağdat’ın gerçek ortakları olmayı denedik. Ne elde ettik? 4 bin 500 köy imha edildi, kimyasal gazla saldırıldı, ailemin 10 bin ferdi öldürüldü. 2003 sonrasında haklarımızı güvence altına alan yeni bir anayasa ile yeni bir sayfa açılacağına inandık. Fakat Bağdat mali yardımı kesti. Yükümlülüklerini yerine getirmedi.”

‘KERKÜK HERKESE AİT’

Kürt lider, Kerkük’ün statüsü hakkındaki bir soruyu ise “Kerkük tarihi ve coğrafi olarak Kürdistan’dır. Buna şüphe yoktur. Ancak bu Kerkük’ün sadece Kürtlere ait olduğu anlamına gelmez. Kerkük, içinde yaşayan herkese aittir: Hristiyanlar, Araplar, Türkmenler ve Kürtler. Biz Kerkük üzerinde bir tekel oluşturmak niyetinde değiliz” diye yanıtladı.

FRANSA’YA ÇAĞRI

Barzani, Le Figaro üzerinden Fransa’nın yeni seçilecek cumhurbaşkanına da seslendi. Kürt lider, 7 Mayıs’ta seçilecek yeni Fransa cumhurbaşkanından ‘Kürt davasına desteği sürdürmesini, zamanı geldiğinde Kürdistan’ın bağımsızlığını tanımasını veya en azından bağımsızlığa götüren sürece engel olmamasını’ istedi. Barzani, görev süresi bu ay sona erecek olan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ‘Kürdistan’ı iki kez ziyaret ettiğini’ hatırlattı. / Duvar

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2017, 17:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER