Din görevlilerden isyan: 'Dini siyasete alet edemez'

ABD'de din görevlileri, bir kiliseye gitmek için George Floyd eylemlerine biber gazı sıktıran Başkan Donald Trump'a isyan etti. Kiliseye yürüyerek gidebilmesi için eylemcilere biber gazı ve plastik mermi atılmasının ardından, Trump dini siyasete alet etmekle suçlanıyor.

Din görevlilerden isyan: 'Dini siyasete alet edemez'
ABD’de siyah vatandaş George Floyd’un ölümünü Beyaz Saray’ın önünde barışçıl biçimde protesto eden eylemcilere, Başkan Donald Trump’ın bir kiliseye gidebilmesi için biber gazı sıkıldı. Kentteki sokağa çıkma yasağının başlamasından önce sadece Trump’a yolu açmak için gerçekleşen bu polis saldırısı tepki çekti. Washington eyaletinin Episkopal piskoposu Mariann Budde, Trump’ın dini siyasi amaçlarına alet ettiğini söyleyip “Kiliseyi aksesuar olarak kullandılar” dedi.

Söz konusu saldırı dün, Trump’ın protestoculara karşı orduyu devreye sokma tehdidini savurduğu basın toplantısıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti. Trump’ın Beyaz Saray’daki basın toplantısı sırasında, Lafayette Parkı’nda barışçıl şekilde eylem yapan göstericilere aniden polis ve Ulusal Muhafız askerleri saldırdı. Eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi atıldı.

Kısa süre sonraysa Trump Beyaz Saray’dan çıktı, Lafayette Parkı’ından yürüyerek geçip, ABD başkanlarının geleneksel olarak ibadet ettiği St. John’s Episcopal Kilisesi’ne gitti.

PİSKOPOS: ÖFKELİYİM

Trump kilisede, üzerinde “Tanrı Sevgidir” yazan bir İncil’le poz verirken, Washington eyaletinin Episkopal piskoposu Mariann Budde yaşananlara tepki gösterdi. Polislerin Trump’a yolu açmak için protestoculara saldırmasına ‘öfkelendiğini’ söyleyen Psikopos Budde şu ifadeleri kullandı: “Ben Washington eyaletinin piskoposuyum ve kiliseyi bir aksesuar olarak kullanmak için bölgeyi göz yaşartıcı gazla temizleyeceklerini söylemek için nezaketen bile olsa aranmadım.”

‘İNCİL’İ DEKOR OLARAK KULLANDI’

Trump’ın, İncil’i bir ‘dekor’ olarak kullandığın söyleyen Budde, şöyle devam etti: “Biz, George Floyd’un ve sayısız kişinin ölümü için adalet arayanlarla birlik olduk. Ve ben gördüklerime inanamıyorum. Başkan Trump’ın kilise adına konuşmasını istemiyorum. Kendimizi başkanın mesajlarından ayrı tutuyoruz.”

‘İNCİL, SİYASİ AMAÇLAR İÇİN KULLANILDI’

Kilisenin Başpsikoposu Michael Curry ise Trump’ı, İncil’i ‘partizan siyasi amaçlar için kullandığını’ söyledi. Curry, şöyle konuştu: “George Floyd için, acı çeken herkes için, liderlerin özgür ve adaletli bir ulus olmamıza yardım etmesine ihtiyacımız var.” / DUVAR



Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2020, 15:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER