Farc Gerillaları koruma oluyor

Kolombiya hükümeti 315 eski FARC gerillasını koruma olarak işe alacak. Gerillalar, barış sonrası toplumsal hayata katılacak olan eski FARC liderlerini koruyacak.

Farc Gerillaları koruma oluyor
Kolombiya’da toprak reformu için 52 yıldır silahlı mücadele veren FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) örgütüyle hükümet arasındaki tarihi barış anlaşması kapsamında, yüzlerce eski gerilla hükümet tarafından koruma görevlisi olarak işe alınacak. Gerillalar, eski FARC liderlerini koruyacak.


ASGARİ ÜCRETİN ÜÇ KATI MAAŞ

Eğitimlerinin ardından silah verilecek eski gerillalar asgari ücretin yaklaşık üç katı maaş alacak. Bu kişilerin görevi, sağcı paramiliter grupların saldırı riski altındaki eski FARC liderlerini korumak olacak.

İNSAN HAKLARI DERSİ DE VERİLECEK

Kolombiya İçişleri Bakanlığı, 300’den fazla eski FARC üyesinin başkent Bogota yakınlarındaki Facatativa’da eğitim kampına geldiğini açıkladı. Yakında bu gerillalara yenilerinin katılacağı belirtilen açıklamada, bu kişilerden 315’inin seçileceği kaydedildi. Sadece insanlığa karşı suç işlememiş, silah bıraktığını kanıtlayabilen eski gerillalar akademiye başvurabiliyor. Akademide, kursiyerlere insan hakları ve yakın koruma dersleri de verilecek.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Ancak gerillaların Birleşmiş Millletler’e silahlarını teslim ettikten birkaç ay sonra yeniden silah taşıyacak olması, bazı Kolombiyalıların tepkisini çekti. Bu kişiler, 50 yıl boyunca Kolombiya devletiyle savaşan gerillalara silah ve para verilmesinin kabul edilemez olduğunu savunuyor.

FARC: SADECE TANIDIKLARIMIZA GÜVENEBİLİRİZ

Hükümetle barış müzakerelerini yürüten FARC heyetiyse, liderlerinin yaşamlarının risk altında olduğunu belirterek koruma görevlisi olarak sadece tanıdıkları insanlara güvenebileceklerini belirtiyor.

NE OLMUŞTU?

Kolombiya’da 52 yıl süren ve 260 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan savaşın ardından hükümetle FARC arasında barış anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma referandumda reddedilmesine rağmen, bazı değişikliklerle yürürlüğe girmiş ve gerillalar silahlarını teslim etmeye başlamıştı. Kolombiya Cumhrubaşkanı Devlet Başkanı Juan Manuel Santos geçen yıl Nober Barış Ödülü’nü kazanmıştı. (Kaynak: BBC Türkçe)

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2017, 18:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER