Zeytin düzenlemesi tasarıdan çıkarıldı

Zeytinlik alanların sanayi tesislerine açılmasını öngören madde tasarıdan çıkarıldı.

Zeytin düzenlemesi tasarıdan çıkarıldı
Zeytinliklere yatırım yapılmasına izin verilebilmesine yönelik düzenlemeyi içeren ve komisyona geri çekilen madde tasarı metinden çıkarıldı.


Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesine ilişkin kanun tasarısındaki kamu yararı kararı alınan yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilebilmesine yönelik düzenlemeyi içeren 2’nci maddenin tasarıdan çıkarılmasına karar verildi. Böylece bu madde yedinci kez Meclis’ten dönmüş oldu.

Komisyon Başkanı Ziya Altunyıldız, “Birçok kesimin görüşünü aldık. 2. Madde’nin çekilmesi aşaması ve sonrasında ilgili bakanlar komisyon üyeleri ve diğer gruplarla görüşmeler sonucunda anladık ki bu tasarının metinden çıkarılması eğilimi var. Genel eğilime uygun olarak bu maddenin çekilmesi noktasında bir uzlaşmaya vardık” dedi.

DÖRT PARTİ İMZASIYLA ÖNERGE

Sarıyıldız’ın açıklamasının ardından söz konusu maddenin tasarıdan çıkarılmasını içeren ve dört partinin imzaladığı ortak önerge okundu.

’17 KEZ DE 20 KEZ DE GELEBİLİR’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Gerekirse bu maddeyi çekeriz demiştik” diyerek sözlerine başladı ama tartışmanın ‘yürütülüş şeklini’ eleştirdi. Bakan Özlü şunları söyledi: “Tartışmalara akıl ve bilim değil hamaset hakim oldu. Bir çözüm önerisi sunan olmadı. Muhalefet de alternatif bir öneride bulunmadı. ‘Yağma, talan’ söylemi geliştirildi. Ben yasanın baştan sona okunmadığı görüşündeyim. Sanayiciler ‘yağmacı’, ‘talancı’ ilan edildi. Sanayici arkadaşımız, ‘sanayi zeytincilik ne alaka’ dedi. Bunun anlaşılmaması vahim bir durum. İkinci maddede yanlış ve kusur olduğuna inanmıyoruz. Alternatif bir öneri gelmedi. Reddetmekle sorun çözülmüyor. Bu konuda bir yapılanmaya ihtiyaç var. Bu ihtiyaç 17-20 defa da gelebilir. Dönmüyor deseniz de dünya dönüyor.”

BEŞ ENDÜSTRİYEL BÖLGE KURULAMAYACAK

Toplantının öncesinde komisyondaki parti sözcüleri ile bir toplantı yapıldı. Toplantıda AK Parti, tartışmalı maddenin bazı lokal alanlar belirlenerek revize edilmesini önerdi. Öneri belirli beş zeytinlik alanda yatırım tesisine imkan veriyordu. Ancak bu öneri kabul görmedi. Edinilen bilgiye göre bu bölgeler İstanbul, Sinop, İzmir, Mersin’di.

AK Partili üyeler söz konusu maddenin geri çekilmesi nedeniyle beş endüstriyel sanayi bölgesinin kurulamayacağını söyledi. 

‘Zeytinlikler çıktı ama meralar duruyor’

Gazete Duvar yazarı ve enerji uzmanı Önder Algedik kararla ilgili olarak şunları söyledi: Zeytin maddesi görüşülmesi için tasarı komisyona gönderilmişti. Komisyon zeytin ile ilgili maddeyi çıkarttı. Ancak meraları imara açan madde ve bütün faturayı vatandaşa ödeten diğer maddeler duruyor. Koca tasarı genel kuruldan dönebildiyse, toplumun daha çok itirazını iletmesi ile bu maddeler de çıkartılabilir. Kimsenin umudu yokken genel kurula kadar gelen tasarının zeytin maddesi çekildi. Az daha umut olsa peynir (mera) maddesi de, kıyı maddesi de, ‘vatandaş ödesin’ maddesi de çekilecek. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2017, 17:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER