HRW: IŞİD Kobane'de Kürtlere karşı misket bombaları kullandı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), kendilerini İslam Devleti (İD) olarak ilan IŞİD isimli insanlık düşmanın örgütün, Kobanê bölgesinde Kürt savaşçılara karşı misket bombaları kullandığını bildirdi

HRW: IŞİD Kobane'de Kürtlere karşı misket bombaları kullandı
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), kendilerini İslam Devleti (İD) olarak ilan IŞİD isimli insanlık düşmanın örgütün, Kobanê bölgesinde Kürt savaşçılara karşı misket bombaları kullandığını bildirdi.


New York merkezli HRW, yerel Kürt yetkililerin sunduğu raporlar ve İD çetelerinin açıklamalarına dayandırdığı açıklamasında, Kobanê bölgesinde 12 Temmuz ve 14 Ağustos tarihlerinde Kürt savaşçılara karşı İD tarafından misket bombaları kullanıldığını bildirdi.

Bu yasaklı silahın çeteler ile YPG savaşçıları arasında Kobanê dolaylarında yaşanan çatışmalar sırasında kullanıldığını belirten HRW’ye göre, İD çeteleri ilk kez bu tür bir silah kullanıyor. Bu silahları nasıl elde ettiği ise henüz netlik kazanmadı.

İD çeteleri Temmuz ayının başından bu yana Kobanê’ye yönelik saldırılar düzenliyor. 28 Temmuz Ramazan sonunda kente girmeyi uman örgüt, YPG güçleri karşısında ağır kayıplar verdi. Çetelere yönelik Temmuz sonunda karşı operasyonlar başlatılarak bir çok alandan çıkarıldılar. Halen Kobanê bölgesindeki köylerde çatışmalar yaşanıyor. 31 Ağustos günü Cedê köyündeki çatışmada 10 İD üyesi YPG savaşçıları tarafından öldürüldü.

Misket bombaları Suriye rejimi tarafından da daha önce silahlı gruplara kullanılmıştı. HRW, tanıklara ve video görüntülerine dayanarak 2012 yılı ortalarından bu yana rejim tarafından 249 kez misket bombalı saldırı gerçekleştiğini rapor etti.

Suriye de, tıpkı ABD, İsrail ve Türkiye gibi 2008 yılındaki Misket Bombalarını Yasaklama Sözleşmesi’ne imza koymayı reddetti.  Türkiye özellikle Kürtlere karşı savaşta birçok kez misket bombaları kullandı. Bunlar genellikle gerilla alanlarına yapılan saldırılarda birçok kişinin ölümüne veya yaralanmasına yol açtı.

HRW uluslararası toplumu bir kez daha bu sözleşmeyi imzalamaya çağırırken, Suriye hükümet ve suiistimallerde bulunan diğer taraflara silah ambargosu uygulanması çağrısını da yineledi.

HRW’nin silah bölümü şefi Steve Goose, “Her türlü misket bombası kullanımı mahkum edilmeli, ama en iyi yanıt tüm ulusların bunları yasaklayan sözleşmeye üye olması ve kolektif olarak bunların ortadan kaldırılması için hareket etmesidir” dedi.

İnsan hakları örgütü HRW, “BM Güvenlik Konseyi Suriye hükümeti ile sistematik ve genelleştirilmiş bir şekilde insan haklarını ihlal eden silahlı gruplara, silah ambargosu uygulamalı” diye belirtti.  / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2014, 10:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER