İran cezaevlerinde isyan büyüyor: 14 tutsak açlık grevinde

İran’da idam cezaları ile cezaevlerindeki baskı ve işkence uygulamalarını protesto etmek amacıyla Kürt siyasi tutsakların başlattıkları açlık grevi eylemi büyüyor.

İran cezaevlerinde isyan büyüyor: 14 tutsak açlık grevinde
İran’da idam cezaları ile cezaevlerindeki baskı ve işkence uygulamalarını protesto etmek amacıyla Kürt siyasi tutsakların başlattıkları açlık grevi eylemi büyüyor. Ekim ayında açlık grevine başlayan 2 tutsağın eylemine destek amacıyla 6 tutsak daha açlık grevine başladı. Açlık grevinde olan tutsakların sayısı 14’e çıktı. 

İKİ TUTSAK BİR AYDIR AÇLIK GREVİNDE

Benderabas Cezaevi’nde bulunan Erjeng Dawudi adlı Kürt siyasi tutsak cezaevlerinde bulunan baskı ve işkenceleri protesto etmek için 19 Ekim’den beri açlık grevinde. İranlı yetkililerin Erjeng Dawudi’yi tek kişilik hücreye aldığı belirtiliyor. 
Benderabas cezaevinden Mînab cezaevine sürgün edilen Eli Muradi adlı tutsak da sürgün ve işkencelere karşı 27 Ekim’den itibaren açlık grevine başladı. 

EVİN CEZAEVİ’NDE 6, BANDAR ABBAS’TA 6 TUTSAK AÇLIK GREVİNDE

Her iki tutsağın sağlık durumu hakkında bilgi alınamazken, eylem diğer tutsaklar arasında da yayılıyor. 

Evin Cezaevi’nde 5 Kasım’da açlık grevine başlayan 6 tutsağın ardından, Minab ve Bandar Abbas Cezaevlerinde 6 Kürt tutsak daha açlık grevine başladı. 

Sivil ve Siyasi Tutsaklarla Dayanışma Derneği’nin yayınladığı açıklamaya göre, Minab ve Bandar Abbas cezaevinde bulunan Efşin Sohrab Zade, Mihemed Husen Rezayi, Kemal Şerifi, Derweş Zendi, Hesen Cewanî ve Kerîm Mûsazade arkadaşlarına destek vermek amacıyla 20 Kasım’da açlık grevine girdi. 

İSTİHBARATA BAĞLI CEZAEVİNDEN HABER ALINAMIYOR

Kürt tutsakların nakledildikleri Evin Cezaevi'nde İran rejiminin idam politikalarını ve Kürt siyasetçilerin idam edilmesini protesto etmek için 5 Kasım’da açlık grevine giren 6 Kürt tutsaktan haber alınamıyor. 

21 Kasımda ANF’ye bilgi veren yerel bir kaynak, söz konusu 6 kişinin Tahran’ın ünlü Evin cezaevinin 240. bölümünde açlık grevlerini sürdürdüğünü ifade etmişti. Söz konusu kaynak Evin Cezaevinin genel cezaevleri genel müdürlüğüne bağlı olmadığını İran İstihbarat Teşkilatı İtlaat’a bağlı olduğunu hatırlatarak bu tutsakların tutuklandıkları günden beri sadece 1 kez aileleriyle görüşebildiğini de belirtmişti.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2013, 09:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER