5 merkezde 27 kasım kutlamaları

PKK'nin 35. yıldönümü Kürdistan'da kutlamalarla karşılanıyor. Iğdır, İstanbul, Muş, Hakkari, Şırnak'ta düzenlenen kutlama ve şölenlerde Hükümet'e "acil müzakere" çağrısı yapıldı, hasta tutsakların serbest bırakılması istendi.

5 merkezde 27 kasım kutlamaları
Fırat Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, PKK'nin 35. yıldönümü Kürdistan'da kutlamalarla karşılanıyor. Iğdır, İstanbul, Muş, Hakkari, Şırnak'ta düzenlenen kutlama ve şölenlerde Hükümet'e "acil müzakere" çağrısı yapıldı, hasta tutsakların serbest bırakılması istendi. 


Iğdır'da BDP Halfeli Belde Örgütü tarafından Halfeli meydanında PKK'nin 35'inci kuruluş yıldönümü vesilesiyle kutlama gerçekleştirildi. Kutlamaya BDP Grup Başkan Vekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP PM üyesi Rahşan Engin, BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Anar, Iğdır Belediye Başkan Vekili Ayşegül Yaşar, BDP Halfeli Belde Başkanı Ayhan Tunç, Halfeli Belde Belediye Başkan Vekili Ahmet Mengü, İl Genel Meclis Başkanı Cengiz Savaş, BDP Iğdır il, ilçe ve belde yöneticilerinin yanı sıra binlerce kişi katıldı.

Kutlama alanı BDP bayrakları ile süslenirken alana, "PKK'yi yaratan Öcalan'a bin selam", "Eger em nebin yek, emê herin yek bi yek", "Kendimizi de kentimizi de kendimiz yöneteceğiz" pankartlarının yanı sıra PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı ve PKK bayrakları asıldı. 

Kutlamada konuşan Pervin Buldan, Kürt halkının bedeller ödeyerek bu günlere geldiğini söyleyerek, "Bu ülkeyi yönetenler ya da tüm Ortadoğu'da Kürt halkını inkar edenler, sürekli meydanlarda oldu ve bizleri bastırmaya çalıştı. Ama bugün görüyoruz ki bir halk bedeller ödeyerek, gözyaşları dökerek, acılar çekerek ve emek vererek bu günlere gelebildi. İşte burada emeği geçen herkese, başta kahraman şehitlerimiz olmak üzere yurtsever halkımıza ve şu anda İmralı Cezaevi'nde bulunan Sayın Abdullah Öcalan'a bir kez daha teşekkür ediyoruz ve şehitlerimizin önünde saygıyla selamlıyoruz" dedi.

SÜREÇ TEK TARAFLI YÜRÜMEZ

‘Anneler ağlamasın’ diye ayda bir kez Öcalan ile görüşerek, toplantı yaptıklarını, ardından Kandil'de KCK yöneticileri ile görüştüklerini ve yaptıkları görüşmeleri hükümet yetkilileri ile paylaştıklarını belirten Buldan, "Tabii ki bu süreç önemlidir ve anlamlıdır. Ama bu barış sürecinin tek tarafla sürmeyeceğini, atılan adımların sadece bir taraf tarafından atılmaması gerektiğini ve oluşan müzakere sürecinde karşılıklı bir müzakere sürecinin yaşanması gerektiğini her yerde ifade ediyoruz. Bilindiği gibi şu anda Kürt cephesinden Kandil'den ve İmralı'da verilen sözler, atılan adımlar var. PKK sınır dışına çekildi. Birinci aşama bitti dedik ve ikinci aşamaya geçilmesi gerektiğini söyledik. Ama yaptığımız görüşmelerden ne yazık ki olumlu ve somut sonuçlar alamadık. Atılması gereken adımlar sadece tek taraflı atılıyor. Hükümet ve devlet bu sürecin ruhuna uygun adımları atmamakta ne yazık ki diretiyor. Biz başından beri Kürt halkının somut taleplerini hükümetle görüşmemize rağmen Kürt halkının somut isteklerinin mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini önemle arz etmemize rağmen hükümet tarafından henüz atılan adımlar yok" diye konuştu. 

HASTA TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILSIN

Müzakere sürecinde Öcalan'ın "baş müzakereci" kabul edilmesini istediklerini, diyalog sürecinin bitmesi gerektiğini dile getiren Buldan, "Derinlikli müzakere süreci acilen başlatılmalıdır. Yasal zeminler oluşturmalı, dağdaki ve Kandil'deki bu coğrafyanın evlatları artık kendi anavatanına dönüp, siyaset yapabilmelidir. Bir halkın dilini inkar edemezsiniz. Kürt dilinin anayasal güvence altına alınması ve Kürtçe eğitim ve öğretiminin mutlaka önünün açılması gerektiğini her zaman söylüyoruz. Yine cezaevlerindeki KCK tutukluları, milletvekilleri, belediye başkanları acilen serbest bırakılmalıdır. Hasta tutuklular acilen tahliye edilmelidir. Eğer bunlar yapılmazsa gelişecek olan süreç sıkıntıya girecektir. Sayın Öcalan'ın son yaptığımız görüşmede, 'Tek taraflı da olsa süreç sürdürülecektir' dedi. Ama bu süreç aynı zamanda bir sırat köprüsü üzerinden geçirilmektedir. Bu köprüden kim düşer kim geçer belli değildir. Biz Kürtler olarak bu köprüden geçmek istiyoruz, ama tek başımıza değil. Tüm Ortadoğu halkları ile beraber ve Türkiye'de yaşayan tüm halklarla beraber bu sırat köprüsünden geçebilirsek o zaman bu coğrafyaya onurlu bir barışın gelebileceğini ifade edebiliriz" dedi.

Kutlama, halay ve havai fişek gösterileriyle son buldu.

İSTANBUL 

İstanbul'da da BDP Fatih İlçe Gençlik Meclisi, PKK'nin 35'inci kuruluş yıldönümünü kutlamak ve İlçe Gençlik Meclisi'nin ilanını yapmak amacıyla Fatih Nişanca Mahallesi'nde şölen düzenledi. Çok sayıda kişinin katıldığı şölende PKK lideri Abdullah Öcalan ve PKK'nin öncü kadrolarından olan Mahsum Korkmaz'ın fotoğraflarının yanı sıra PKK ile KCK bayrakları açıldı. "Bijî Serok Apo" ve "Bê serok jiyan nabe" sloganlarının atıldığı şölende yapılan havai fişek gösterisinin ardından saygı duruşunda bulunularak "Çerxa şoreşê" marşı okundu. Daha sonra BDP Fatih Gençlik Meclisi adına yapılan açıklamada, "Gençlik, sorgulayan, kendini tanıyan, tarihini bilen ve tarihi ile iç içe olan dili kimliği ve kültürü ile bütünleşendir toplumsallığın özüdür. Gençliğin sorgulayıcı bilme isteği, serhıldancı ve üretken komünal özü egemen kapitalist sisteme karşı bir tehdittir" denildi. PKK'nin kuruluş yıldönümü olan 27 Kasım'a değinilen açıklamada, "PKK başlarken zaferden çok Kürdistan için Kürt halkının özgürlüğü ve özgür insanlık için şehitler verme temelinde direnebilen özgürlüğü için savaşan mücadele eden halk yaratma hedefini koydu" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, gençliğin mücadele hedefinin "Öcalan'a özgürlük Kürdistan'a statü" olduğu belirtilerek, BDP Gençlik Meclisi'nin 30 Kasım'da düzenlenecek olan 1. Olağan Kongresi de selamlanarak kurultaya katılım çağrısı yapıldı.

Ardından konuşan BDP Fatih İlçe Eş Başkanı Murat Canoğlu ise, gerçekleştirilecek olan kurultaya değinilerek, "Gençlik toplumsal bir kategori olarak toplumların geleceği ve umududur. Bu toplumsal rolünden dolayı uygarlığın kriz çağı olan kapitalist modernite döneminde isyanın sesidir" dedi. 

Yapılan açıklama ve konuşmanın ardından çekilen halaylarla şölen geç saatlere kadar sürdü.

MUŞ 

Muş'un Bulanık ilçesine bağlı Elmakaya (Leter) beldesinde PKK'nin 35'inci kuruluş yıldönümü düzenlenen şölenle kutlandı. BDP Elmakaya Belde binası önünde gerçekleştirilen kutlamaya yüzlerce kişinin yanı sıra BDP Bulanık ilçe yöneticileri ile BDP Elmakaya belde yöneticileri de katıldı. Öcalan'ın posterleri ile PKK bayraklarının açıldığı kutlamada sık sık, "Be serok jiyan nabe", "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Leter ovası Apocular yuvası" sloganları atıldı. Akşam saatlerinde başlayan kutlama, çalınan müzik eşliğinde çekilen halaylarla sürdü. İlerleyen saatlerde 7'den 70'e tüm belde halkının katıldığı kutlamada, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Kutlamada konuşan BDP Bulanık İlçe Yöneticisi Ziya Bingöl, PKK'nin 35'inci yıldönümünü kutlayarak, 2013 yılının Kürt halkı için tarihi ve büyük kazanımların elde edildiği yıl olduğunu dile getirdi. Havai fişek gösterisinin de yapıldığı kutlama, gece geç saatlere kadar devam etti. 

HAKKARİ 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi ise, Orman Mahallesi'nin karşısında bulunan dağlara çıkan Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri, PKK'nin 35'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla ateşler yakarak, "Çerxa Şoreşê" marşı eşliğinde havai fişek gösterisi ve meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Burada yüzü puşili gençler, ellerinde PKK ve Konfederalizm bayrakları ile Öcalan'ın posteri eşliğinde günün anlam ve önemini anlattı. Daha son gençler meşaleler eşliğinde Kışla Mahallesi'nde bulunan Musa Anter Kültür Parkı'na yürüdü. "Bijî berxwedana YPG'ê", "Bijî PKK", "Şehîd namirin", "Bijî serok Apo" sloganları eşliğinde parka gelen gençler adına yapılan açıklamada, "Bugün var oluşumuzun 35'inci yıldönümünü kutluyoruz. Bugün Önderliğimize, şehitlerimize ve partimize bağlılığın karşılığı özgürlüktür. Rojava'da yaşanan gelişmeler karşısında işbirlikçi Erdoğan'ın müdahale söylemlerinin Kürtlerin varlığına ve kazanımlarına tahammül edememesidir" denildi. Burada sinevizyon gösterimi ile devam eden kutlama havai fişek gösterisiyle sona erdi.

ŞIRNAK

Şırnak'ta PKK'nin 35'inci kuruluş yıl dönümüne ilişkin Bahçelievler Mahallesi'nde şölen düzenlendi. Çok sayıda kişinin katıldığı şölende, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterinin yanı sıra PKK ve KCK bayrakları açıldı. Saygı duruşunun ardında kitle sık sık "Bijî serok Apo" ve "PKK halktır halk burada" sloganları attı. Şölende konuşan Merkez İlçe Eş Başkanı Üzeyir Kılınç, "Şehitlerimizin mücadelesi sayesinde bugünlere geldik. Onların mücadelelerine sahip çıkmak gerekiyor" dedi. Sanatçıların sahne aldığı şölende, havai fişek gösterisi yapıldı.

Öte yandan Şırnak'ın karayolu mevkiinde bir araya gelen ve yürüyüş düzenlemek isteyen gençlere polis gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahaleye gençlein taş, havai fişek, molotofkokteyli ve ses bombaları ile karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. Olaylar gece geç saatlere kadar devam etti.  / anf

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2013, 09:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER