IŞİD ve El Nusra Güçlerini Birleştirdi

Bir yıldan fazla süredir Suriye’de savaşan IŞİD ile El Nusra Cephesi ateşkes ilan etti, ittifak halinde hareket etme kararı aldı. Güçlerini birleştiren iki örgütün, Kobane’ye birlikte saldırabileceği ya da YPG’ye başka cepheler açabileceği ifade edildi.

IŞİD ve El Nusra Güçlerini Birleştirdi
 IŞİD ile El Kaide’nin Suriye’deki kolu olan El Nusra Cephesi, birbirleriyle savaşmaya son verip düşmanlarına karşı birlik olarak hareket etme kararı aldı.

El Kaide onaylamamıştı

IŞİD, El Kaide'nin Irak'taki örgütlenmesinden ayrılarak Nisan 2013'te kurulmuştu. El Kaide'nin Suriye kolu el Nusra ile yaklaşık bir yıldır çatışıyor.

El Kaide IŞİD'in Suriye'deki savaşını onaylamadığını açıklamıştı. Ancak bu süre içerisinde Musul'u da ele geçiren IŞİD dünyanın en zengin örgütü oldu ve Irak ile Suriye'de birçok bölgede egemenliğini ilan etti.

Independent gazetesinin AP’ye dayandırdığı haberine göre, Suriye’de bir yıldan fazla süredir savaşan iki örgüt anlaşmalarını tamamlar ve tek bir güç gibi davranmaya başlarsa bu, ABD’nin desteklediği dağınık muhalif grupların işini daha da zorlaştıracak.

Associated Press'in haberine göre IŞİD ile el Nusra 2 Kasım'da gizli bir görüşmede bir araya geldi. 

AP'ye konuşan ÖSO komutanlarının ifadelerine göre toplam yedi üst düzey örgüt lideri Halep yakınlarındaki Atareb kasabasında bir araya geldi. Gece yarısı başlayan ve yaklaşık dört saat süren görüşmeden ittifak kararı çıktı.

ÖSO komutanlarına göre bir diğer görüşme ise ÖSO'nun güçlü olduğu bir bölgede üçüncü bir parti tarafından ayarlandı. Bu görüşmeden de IŞİD-El Nusra ittifakı çıktı.

Kobane’yi etkileyebilir

Gizli görüşmenin IŞİD'in iki aydır ele geçirmeye çalıştığı Kobane'de güç kaybetmeye başladığı bir zamanda yapılması, ABD ve koalisyonun düzenlediği saldırıların örgütü zayıflattığı iddialarını güçlendirdi.

Independent gazetesi, iki örgütün ittifakının, Kobane’deki savaşla ilgili olabileceğini yazdı. Güçlerini birleştiren iki örgütün, Kobane’ye birlikte saldırabileceği ya da Kobane’de savaşan YPG’ye başka cepheler açabileceği ifade edildi.  / Bianet

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2014, 14:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER