IŞİD'e karşı askeri güç kullanma yetkisine onama

ABD Senatosu IŞİD’e karşı askeri güç kullanmak için istediği yetkiyi onayladı.

IŞİD'e karşı askeri güç kullanma yetkisine onama

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı askeri güç kullanmak için istediği yetkiyi onayladı.

Tasarı, 8’e karşı 10 oyla, komitedeki parti üye sayılarına göre geçti.

Mevcut Senato’nun görevi bu ay bitecek ve Noel Bayramı nedeniyle de Kongrenin önümüzdeki günlerde tatile girmesi bekleniyor.

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu yeni Senato ise, gelecek ay çoğunlukla görevine başlayacak.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez, bu Kongre’nin süresi dolmadan tasarıyı Senato Genel Kurulu’na getirmeye çalışacağını söyledi. Ancak, tasarının genel kurulda oylamaya yetişip yetişmeyeceği henüz net değil.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, katıldığı komitenin oturumunda, IŞİD ile mücadele için istenen yetkinin, Irak ve Suriye ile kısıtlanmamasını, Amerikan muharip gücü kullanımına yasak getirilmemesini ve 3 yıllık yetkiyi uzatma imkanı tanınmasını istemişti.

Tasarı, ABD güçlerinin, Amerikan askerleri ve vatandaşlarını korumak, istihbarat operasyonları yapmak, hava saldırılarının hedeflerini belirleyenlere yardım etmek, operasyon planı yapmak ile danışmanlık ve asistanlık dışındaki eylemlerini sınırlandırıyor ve büyük ölçekli Amerikan muharip gücünün kullanılmasını engelliyor.

Bunun yanında tasarı, yetkiyi 3 yılla sınırlıyor ve yönetime her 60 günde bir IŞİD ile mücadele konusunda Kongre’yi bilgilendirmesi yükümlülüğünü getiriyor.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2014, 17:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER