Libya'da çatışmalar: 59 ölü

Libya’nın başkenti Trablus ile Bengazi kentinde hükümet güçleri ile radikal İslamcı gruplar arasında meydana gelen çatışmalarda 59 kişi öldü.

Libya'da çatışmalar: 59 ölü
Libya’nın başkenti Trablus ile Bengazi kentinde hükümet güçleri ile radikal İslamcı gruplar arasında meydana gelen çatışmalarda 59 kişi öldü.


Uluslararası Trablus Havalimanı’nı kontrolü altında tutan Zintan merkezli El-Ka'Ka ve Es-Sevaik tugayları ile Trablus ve Misrata merkezli radikal İslamcı gruplar arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi. Bugün yaşanan çatışmalarda 23 kişinin öldüğü bildirildi.

Radikal İslamcı gruplar bir haftadır Havalimanı’nın kontrolünü ele geçirmek için saldırılar düzenliyor.

Bir diğer çatışma haberi ise 2011’deki Fransa-ABD destekli eski Libya lideri Muammer Kaddafi’ye yönelik ayaklanmanın merkezi Bengazi’den geldi.

Bengazi kent merkezinde dinci militanların hükümet güçlerine yönelik düzenlediği saldırı sonucu yaşanan çatışmada en az 36 kişi öldü.

ABD, ülkede yaşanan çatışmalar nedeniyle dün Trablus Büyükelçiliğini kapatarak, elçilik çalışanlarının tümünü tahliye etmişti. Türkiye de önceki gün buradaki büyükelçiliğini kapatmıştı.

Muammer Kaddafi’nin devrilerek öldürüldüğü 2011 yılından bu yana Libya’da siyasi kaos yaşanıyor. Merkezi hükümet ülkenin büyük çoğunluğunda kontrolü elinde bulunduran radikal dinci örgütler, aşiretler ile kendi başlarına hareket eden ordu generallerini kontrol altına alamıyor.

Bengazi’de çatışma halinde olan General Halif Haftar ile İslami milislerin hükümetten maaşlarını alıyor olması ülkedeki siyasi kaosun boyutunu göstermektedir.

Ülkenin temel gelir kaynağı olan petrolün büyük çoğunluğu dinci milislerin elinde bulunurken, petrolden en büyük payı ise merkezi hükümetin bakanları alıyor. Birçok bakan ve üst düzey yetkili yolsuzluk yapmakla suçlanıyor.

Son iki yıl içinde merkezi hükümette görevli birçok üst düzey askeri ve sivil yetkili düzenlenen saldırılarda öldürüldü. 

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2014, 14:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER