Mandela'ya küresel uğurlama

Güney Afrika'nın ilk siyasi başkanı ve 20'inci yüzyılın en önemli figürlerinden biri olan Nelson Mandela, bugün tarihi bir törenle son yolculuğuna uğurlanacak.

Mandela'ya küresel uğurlama
Güney Afrika'nın ilk siyasi başkanı ve 20'inci yüzyılın en önemli figürlerinden biri olan Nelson Mandela, bugün tarihi bir törenle son yolculuğuna uğurlanacak. Tören canlı yayınlanacak. Dünyanın her tarafından çok sayıda lider bu törene katılacak.


Cenaze töreninde ön saflarda oturmak isteyen Johannesburg sakinleri bugün sabahın erken saatlerinde kalktılar.  Törenin yapılacağı Soweto'daki FNB stadyumunda 90 bin kişilik yer var. Ancak çok aşırı dolmasından da endişe ediliyor.

Tören için bu stadyumun seçilmesinin de sembolik bir anlamı var. Mandela kamuoyu önüne en son 2010 Dünya Kupası final maçı öncesinde Soweto'daki stadyumda çıkmıştı.

Yerel saatle 11.00'de başlayacak olan törene 100 dolayında eski veya yeni Devlet Başkanı ve başbakanlar törene katılacak.  BDP, HDP ve KNK'lilerin de katılacağı tören saat 15.00'te son bulacak.

Ulusal marş ardından Mandela'nın aile bireyleri ve yakınlarının söz alması bekleniyor. Ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon bir konuşma yapacak. Güney Afrika Başkanı Jacop Zuma'dan önce ise Barack Obama, Dilma Roussef ve Raul Castro gibi diğer başkanları Mandela için söz alacaklar.

QUNU KÖYÜNDE TOPRAĞA VERİLECEK

Törene ayrıca sanat ve kültür camiasından da onlarca şahsiyet katılacak.  Güney Afrika Dışişleri Bakanı sözcüsü Calyson Monyela, "Tüm dünya Güney Afrika'ya geliyor" dedi.

FNB stadyumu dışında törenin canlı yayınlanacağı üç stadyum daha kamuoyuna açıldı. Ayrıca ülke genelinde 150 sitede tören canlı izlenebilecek. 

Tören ardından Mandela'nın naaşı Pretoria'da üç gün boyunca hükümet binasında sergilenecek. Bu süre içerisinde başkent sokaklarında törenler yapılacak.  Irkçı Apartheid rejimine karşı verdiği mücadeleyle tarihe geçen Mandela'nın naaşı Cumartesi günü doğduğu topraklar olan ülkenin güneyindeki kırsal alanda bulunan küçük Qunu köyüne götürülecek. Mandela bu köyde defnedilmeyi vasiyet etmişti.

TUTU: ELİNDE SİHİRLİ DEĞNEĞİ OLAN BİR SİHİRBAZ GİBİYDİ

Mandela ırkçılığa karşı verdiği mücadelede ömrünün 20 yılını cezaevinde geçirdi. Daha sonra barışçıl bir sürece öncülük etti ve 1994 yılında Güney Afrika'nın ilk devlet başkanı seçildi.  İktidara geldiğinde de eşitlik için mücadelesi, eski beyaz zalimler karşısında af jestleri ile büyük bir uzlaşmacı role büründü.

Nobel Barış Ödüllü Güney Afrikalı Kürt dostu başpiskopos Desmond Tutu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada "O gerçekten elinde sihirli değneği olan bir sihirbaz gibiydi.Bizi şerefli ve çok renkli gökkuşağı halkına çevirdi" dedi. / anf

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2013, 09:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER