Trump'tan aşı planı: Yıl sonuna kadar aşıyı bulacağız

ABD Başkanı Donald Trump, 'Işık Hızı Ötesi Operasyonu' adını verdiği projenin detaylarını paylaştı. Aşı çalışmalarının 'rekor hızda' devam ettiğini söyleyen Trump, "Aşıyı yıl sonundan önce, hatta belki daha bile erken bulmak istiyoruz" dedi.

Trump'tan aşı planı: Yıl sonuna kadar aşıyı bulacağız
ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı korona virüsü aşısı geliştirilmesinin hızlandırılması amacıyla yeni bir program kapsamında umut vadeden 14 aşı çalışmasının daha hızlı araştırılmasına ve onay sürecine alınmasıyla başlanacak. Projeye ‘Işık Hızı Ötesi Operasyonu’ adını veren Trump, ‘rekor hızda’ çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Trump projeyle, korona virüsüne karşı etkinliği kanıtlanmış bir aşıyı mümkün olan en kısa sürede geliştirmeyi, üretmeyi ve dağıtmayı amaçladıklarını söyledi. “(Aşıyı) yıl sonundan önce, hatta belki daha bile erken bulmak istiyoruz” diyen Trump, aşı bulunmasıyla ilgili ilerlemenin ‘rekor bir hızda’ devam ettiğini ancak ABD’nin aşı olsun ya da olmasın normalleşme sürecine başlaması gerektiğini vurguladı.

‘GÜVENLİ VERİ KISA SÜREDE TOPLANAMAZ’

Ancak Trump’ın açıkladığı takvim bilim insanları tarafından gerçekçi bulunmadı. Baylor Üniversitesi’nden Korona Virüsü Aşı Ekibi Direktörlerinden Dr. Peter Hotez, CNN’e yaptığı açıklamada, “Bunun nasıl olacağını anlamadım” dedi. Hotez, korona virüsüne karşı aşının önümüzdeki aylarda geliştirilmesinin mümkün olduğunu ancak bunun genel halkın kullanımına açılmasına yetecek düzeyde güvenli verinin toplanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Aşı geliştirme projesinin başında ilaç firması GlaxoSmithKline’ın eski yöneticilerinden Moncef Slaoui olacak. Projenin operasyon müdürü ABD’li General Gustave Perna. (BBC Türkçe)


Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2020, 20:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER