TBB Başkanı Feyzioğlu yalnız kaldı

Türkiye Barolar Birliği'nin 4 yönetim kurulu üyesinin ardından 6 üyesi daha çoklu baro ve nispi temsil sistemine karşı olduklarını açıkladı. Böylece 10 kişiden oluşan yönetim kurulunda TBB Başkanı Feyzioğlu, yalnız kaldı.

TBB Başkanı Feyzioğlu yalnız kaldı
AK Parti’nin hazırladığı meslek örgütlerinin seçim sisteminde ve faaliyet yapısında değişiklik öngören yasa değişikliğine karşı, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu dışında bütün Yönetim Kurulu üyeleri karşı olduklarını açıkladı.


Haziranda çalışmaya başlayacak Meclis’in ilk gündem maddesi olması beklenen değişikliğe, ilk olarak TBB Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Özbek, Asude Şenol, Eyyüp Sabri Çepik ve Filiz Saraç, tepki göstermişti. Türkiye Barolar Birliği’nin 4 Yönetim Kurulu üyesinin ardından TBB Başkan Vekili Ünsal Toker, Genel Sekreter Sabiha Tekin, Sayman Erdal Güngör, TBB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Elibol, ile YK üyeleri Şakir Uzun ve Gültekin Uzunalioğlu da çoklu baro ve nispi temsil sistemine karşı olduklarını açıkladı.

TBB Yönetim Kurulu toplantısında, söz konusu yasa değişikliğine ilişkin baroların görüşleri alınarak karar verilmesinin kararlaştırıldığı ifade edilen açıklamada, “Yönetim Kurulumuzda oy birliğiyle alınan bu kararın hemen akabinde bir kısım Yönetim Kurulu üyemiz, barolarımızdan gelecek cevapları beklemeden ve buna dayalı bir ortak görüş oluşmadan, Türkiye Barolar Birliği yönetiminin bu konuda parçalanmış olduğu, kendileri dışındaki yönetim kurulu üyelerimizin farklı düşündüğü algısını yaratan bir açıklama yapmışlardır” denildi.

SEÇİM SİSTEMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE VE NİSPİ TEMSİLE KARŞIYIZ

Baroların seçim sisteminin değiştirilmesini öngören yasa değişikliğinin savunmayı savunmasız bırakacağı, avukatların örgütlü gücünü kıracağı, belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Bizler, dün olduğu gibi bugün de çoklu baro sistemine ve barolara kayıt zorunluluğunun kaldırılmasına karşıyız. Böyle bir düzenlemenin savunmayı savunmasız bırakacağını, avukatların örgütlü gücünü kıracağını, vatandaşlarımızın adil yargılanma hakkını güvencesiz hale getireceğini bir kez daha ve en güçlü şekilde dile getiriyoruz. Aynı şekilde mevcut seçim sisteminin değiştirilmesine ve nispi temsil yönteminin getirilmesine yönelik teşebbüslere de karşıyız. Bizler 24 Şubattaki mücadele zeminindeki yerimizde ve düşünce kararlılığımızla görevimize devam etmekteyiz.”

‘HER TÜRLÜ DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNİ DOĞRU BULMUYORUM’

TBB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Elibol da sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile 53 baronun bu konudaki görüşlerine katıldığını belirterek, “Bu aşamada TBB’nin kurumsal görüşünün açıklamasının şartlarının mevcut olmadığını ifade etmek zorundayım” ifadesini kullandı. Elibol, “Baroların seçim sisteminin değiştirilmesine, çoklu baro sistemine, barolara kayıt zorunluluğunun kaldırılması gibi mevcut sistemin değiştirilmesi sonucunu doğuracak her türlü değişiklik teklifini doğru bulmamakta, 24 Şubattaki mücadele zeminindeki yerimde ve düşünce kararlılığımla görevime devam ediyorum” dedi.

Böylece 10 kişiden oluşan yönetim kurulunda TBB Başkanı Feyzioğlu, yalnız kaldı. (DUVAR) 




Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2020, 14:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER