Valilik: Çöken binada 2 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralı kurtarıldı

İstanbul'da 7 katlı bir bina çöktü. İstanbul Valiliğ, 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 6 kişinin yaralandığını açıkladı. TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, 4 kişinin enkazdan çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Valilik: Çöken binada 2 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralı kurtarıldı
İstanbul’un Kartal ilçesinde 7 katlı bir bina çöktü. İlk belirlemelere göre 1 kişi yaşamını yitirdi. Enkazdan çıkarılan yaralılar hastaneye kaldırılırken Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlatıldığını açıkladı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kayıtlara göre binada ikamet eden 43 kişi olduğunu ve binanın girişinde bulunan tekstil atölyesinin ruhsatının olmadığını söyledi. İstanbul Valiliği, 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin de yaralı olarak kurtarıldığını açıkladı.


Yetkililerden bilgi aldıktan açıklama yapan TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, “Az önce bana verilen bilgiye göre 4 vatandaşımızla temas kurulmuş ve onların sağ salim çıkarılması için arkadaşlarımız olağanüstü gayret içerisinde” dedi.

Anadolu Sulh Ceza Hakimliği, “çalışmaların sağlıklı ve ivedi bir şekilde yürütülmesi, genel güvenlik, kamu sağlığı ve kamu düzeni açısından söz konusu olayla ilgili çekilen tüm görüntülerin” olayla ilgili görüntülerin yayınlanmasını yasakladı.

Kartal Orhantepe Mahallesi’de bulunan 7 katlı bina saat 16.00 sıralarında çöktü. Olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekiplerini enkazda arama çalışmalarına başladı.

CEVİZLİ MUHTARI: PATLAMA YOK, KENDİ KENDİNE ÇÖKTÜ

NTV yayınına bağlanan Cevizli Mahallesi Muhtarı Memiş Dikilitaş, patlama iddiasının doğru olmadığın söyledi. Dikilitaş, “Binanın altındaki bodrum katında 15-20 çalışanı olan bir tekstil atölyesi var. Tam sağlıklı bilgi alamadık. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Patlama yok, binanın kendi kendine çöktüğü söyleniyor” dedi.

ORHANTEPE MUHTARI: TEKSTİL ATÖLYESİNDE ÇALIŞAN YOKTU

CNN Türk televizyonuna konuşan Orhantepe Mahallesi Muhtarı Zeki Dağ ise “Alt katta bir konfeksiyon bulunuyordu. Bugün konfeksiyonda çalışan yoktu. Binada 14 daire bulunuyor. Kayıtlara göre 27 kişi ikamet ediyor. Enkazın altında 5 araç var. Yakınları içeride 15 kişinin olduğunu söylüyor” ifadelerini kullandı.

YERLİKAYA: BİNADA KAYITLI 43 KİŞİ VAR

Olay yerinde incelemelerde bulunan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, daha sonra açıklama yaptı. Yerlikaya, “Duamız enkaz altında olan kardeşlerimizi bir an önce çıkarmak. Adrese dayalı nüfus sisteminde buranın zemin artı 7 kat 14 daireli olduğu, 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu biliyoruz. Belediye Başkanımız ve İmar Şube Müdürümüz 5 kat ruhsatlı olduğunu, 3 katın kaçak yapıldığını ve iskansız olduğu söylediler” dedi.

Patlama iddiası sorulan Yerlikaya, “Sebebini araştırıyoruz. Olay daha çok sıcak şu anda odaklandığımız bir konu var, can. Onlar bir an önce oradan almamız lazım” yanıtını verdi.

Binanın altında tekstil atölyesinde çalışanların olup olmadığı sorusu üzerine Yerlikaya, “Enkaz altında olanlarla ilgili çeşitli rakamlar var. Kaç kişinin olduğu ifade etmem doğru olmaz. Bunu netleştirelim, bunu söylemek bizim görevimiz. Kartal Belediye Başkanımız ve İmar Şube Müdürümüz işletme ruhsatı olamayan bir tekstil atölyesinin olduğunu söylediler. Ama zaman verin bize” dedi.

Çalışmaların ardından yeniden açıklama yapan İstanbul Valiliği, 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin de yaralı olarak kurtarıldığını duyurdu. Açıklamada, çöken binanın yanındaki 2 binanın tedbir amacıyla boşaltıldığı aktarıldı.

YILDIRIM: 4 VATANDAŞIMIZLA TEMAS KURULDU, ÇIKARILMALARI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu binanın enkazında incelemelerde bulundu.

Yetkililerden bilgi aldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, “Az önce bana verilen bilgiye göre 4 vatandaşımızla temas kurulmuş ve onların sağ salim çıkarılması için arkadaşlarımız olağanüstü gayret içerisinde” dedi.

Yarılara geçmiş olsun dileğinde bulunan Yıldırım, şunları söyledi:

“Bu olay bize şunu gösteriyor. Emniyet her şeyden daha önemli. Aşırı iştah yüzünden kurallara, kaidelere, fennine, tekniğine uymadan ‘Aman bir şey olmaz. Benim temelim sağlam, demirim fazla’ gibi düşüncelerle yapılmış binanın üzerine hiçbir tedbir almadan ilaveler yaparsanız büyük bir riskle karşı karşıya kalmak kaçınılmaz oluyor. Bugün İstanbul’un depremden sakınmaya yönelik çok önemli bir sorunu olduğunu biliyoruz. Acil, en az 30 bin yapının depremsel dönüşüme ihtiyacı var. Bütün bu konuları Çevre ve Şehircilik Bakanımız, belediyemiz ve diğer kurumlarımız yakından takip ediyor.”

BAŞSAVCILIK: BİR BAŞSAVCI VEKİLİ VE İKİ SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, binanın çökmesiyle ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Açıklamada, “Adli Yargı sınırlarında olan Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak üzerinde bulunan 7 katlı binanın çöktüğünün öğrenilmesi üzerine; derhal soruşturma başlatılarak, Başsavcılığımızca bir Cumhuriyet Başsavcı vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilerek olay yerine intikal etmiş olup, olayla ilgili gerekli inceleme ve araştırmalar titizlikle yürütülmektedir” denildi.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

İstanbul 6’ncı Anadolu Sulh Ceza Hakimliği, olayla ilgili tüm görüntülerin yayınlanmasını yasakladı. RTÜK’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 06/02/2019 tarihli ve 2019/1038 D.İş sayılı kararı ile; İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca 2019/27359 sayılı dosyaya kayden soruşturması yürütülen Kartal’da 8 katlı binanın çökmesi olayı ile ilgili arama kurtarma çalışmalarının sağlıklı ve ivedi bir şeklide yürütülmesi, genel güvenlik, kamu sağlığı ve kamu düzeni açısından söz konusu olayla ilgili çekilen tüm görüntülerin Basın Kanununun 3. maddesi uyarınca yayınlanmasının yasaklanmasına karar verilmiştir. Tüm medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara duyurulur.” (DUVAR-DHA)

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2019, 07:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER