12 Eylül'ün kadın yüzleri

Bugüne kadar 12 Eylül'e ilişkin ağırlıklı olarak erkekler konuştu. Oysa, kadınlar da 12 Eylül'ün mağduru oldu, bu vahşete karşı direndi.

12 Eylül'ün kadın yüzleri
Bugüne kadar 12 Eylül'e ilişkin ağırlıklı olarak erkekler konuştu. Oysa, kadınlar da 12 Eylül'ün mağduru oldu, bu vahşete karşı direndi.  A. Ayben Altunç'un çektiği belgesel, 12 Eylül'ün görünmeyen kadınlarını anlatıyor. "12 Eylül'ün Kadın Yüzleri" belgeseli, yönetmenin dediği gibi, "Kadınlar, darbeye karşı yenilmedi" diyor.


Yönetmenliğini A. Ayben Altunç'un yaptığı "Eylül'ün Kadın Yüzleri" belgesel filmi, izleyiciyle buluştu.

Şişli Kent Kültür Merkezi'ndeki galaya ilgi yüksek oldu. Gösterime, belgeselde 12 Eylül tanıklıklarını anlatan kadınlar da katıldı.

Belgesel, "12 Eylül'ü bugüne kadar hep erkekler anlattı. Bu kez söz sırası kadınlarda" ilkesiyle yola çıkılarak hazırlanmış. 

O dönemi her yönüyle yaşamış 32 kadın, yaşadıklarını tüm içtenlikleri ve sadelikleri ile anlatıyor. 

Filmde anlatılarıyla yer alanlar: Ümide Aysu Çelik, Nevay Samer, Feyza Zeybek, Aysel Hoşgit, İkbal Kaynar, Ülfet Taylı, Yeter Özdemir Şahin, Gülnur Aksop, Özlem Eren Türkmen, Filiz Karakuş, Gaye Boralıoğlu, Demet Demir, Şükran İrençin, Nur Sürer, Leman Fırtına, Cemile Çakır, Zeynep Oral, Melek Ulagay Taylan, Oya Baydar, Hacer Arıkan, Bircan Şahin, Ayşegül Devecioğlu, Mukaddes E. Çelik, Filiz Ağın, İkbal Eren, Elmas Eren, Seza Mis Horuz, Anais Martin, Sevim Belli, Melike Demirağ, Mevlüde Acar, Gültan Kışanak.

Film, 12 Eylül öncesinde devrimci mücadele içinde yer alan kadınların, kendi durumlarını tanımlamalarıyla başlıyor. Anlatının ortak noktası, "Mücadelede vardık ancak emeğimiz, aklımız, cesaretimiz görünmüyordu."

Ardından 12 Eylül'ün nasıl yaşandığı, öfke, hüzün, acı, neşe, kederle, insanın tüm hallerini içeren duygularla anlatılıyor.

Kadınların son sözleri ise; "Hala tünelin sonunda bir ışık var", "Biz kazandık", "Mücadelemiz sürüyor" oluyor.

Yönetmen A. Ayben Altunç, daha önce Cemal Süreyya'nın hayatını belgesel olarak beyaz perdeye aktarmış. 12 Eylül'ün Kadın Yüzleri ise ilk politik içerikli çalışması.

"12 Eylül döneminde yaşananlar unutulmasın ve bir daha yaşanmasın" diye filmi çektiğini anlatıyor.

32 kadını uzun uzun dinleyen yönetmen Altunç'un çıkardığı sonuç ise, "Kadınların 12 Eylül'e, darbeye hiçbir şekilde yenilmemiş" olduğu gerçeği. 

Altunç, "Ayrıca oradan kadın hareketinin filizlendiği, o kadınların yeni kuşak feministleri yetiştirdiği ve o kavganın o kadınların üstünden devam ettiği" diyor.

Galaya katılan ve belgeselde tanıklığını anlatan Melek Ulagay Taylan'ın; "12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi'nde Esat Oktay Yıldıran'ın köpeğinin konulduğu yerde tutulan Gültan Kışanak, bugün Diyarbakır'a belediye başkanı oldu" sözü de, 12 Eylül'ün kadınları yenemediğini gösteriyor. / anf

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2014, 11:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER