15 Şubat bilançosu: 2'si ağır onlarca yaralı, 40'ı aşkın gözaltı

PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük 15 Şubat komplosunun 15. yıldönümü dün Türkiye'nin birçok il ve ilçelerinde protesto edildi. 10 kentte protesto yürüyüşlerine müdahale eden polis 2'si ağır onlarca kişiyi yaraladı.

15 Şubat bilançosu: 2'si ağır onlarca yaralı, 40'ı aşkın gözaltı
PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük 15 Şubat komplosunun 15. yıldönümü dün Türkiye'nin birçok il ve ilçelerinde protesto edildi.
10 kentte protesto yürüyüşlerine müdahale eden polis 2'si ağır onlarca kişiyi yaraladı. Polis saldırılarında bir genç gözünü kaybederken 40'ı aşkın kişi gözaltına alındı. 


DİHA'nın verdiği bilançoya göre Van, Hakkari, Yüksekova, Şırnak, Cizre, Silopi, Amed, Batman, Kızıltepe, Dargeçit, İstanbul, İzmir ve Adana'da düzenlenen yürüyüş ve eylemlere polisler gaz, tazyikli su, plastik mermilerle müdahale etti.

YÜKSEKOVA'DA ÇATIŞMALAR GÜNLER SÜRDÜ

Kuzey Kürdistan genelinde bir haftayı aşkın devam eden protesto eylemlerinin finali 15 Şubat'ta gerçekleşti. 'Kara gün'ü protesto için günlerce sokaklarda olan Yüksekovalılar ile polisler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda 10 kişi hafif şekilde yaralandı. 

Bitlis'in Tatvan ilçesindeki yürüyüşe polis saldırısı sonucunda bir kişi gaz fişeği ile yaralandı. 

Hakkari'de çatışmalar ardından ise 6'sı çocuk 7 kişi gözaltına alındı. 

BATMAN'DA 1 GENÇ GÖZÜNÜ KAYBETTİ, 6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Batman'da düzenlenen yürüyüş ardından çıkan olaylarda polisin gaz bombası nedeniyle aralarında 2 bebeğin de bulunduğu çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Olay esnasında gözüne gaz bombası isabet eden Ömer Erkmen adlı genç ise Diyarbakır Dicle Üniversitesi Fakültesi'nde ameliyata alındı. Ameliyata ardından Erkmen'in sol gözünü kaybettiği öğrenildi. BDP Batman İl Başkanı Serdar Atalay ve yöneticileri ile kent Milletvekili Ayla Akat Ata'nın gazdan etkilenmesi fotoğraflar ile ortaya çıktı. Olaylar esnasında isimleri öğrenilmeyen 6 çocuk ise gözaltına alındığı belirtilirken, çocukların İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutuldukları öğrenildi.  

Eylemlerde çok sayıda kişi yaralanırken İstanbul'daki saldırıda yaralanan Cihat Özkan'nın durumu hala ciddiyetini koruyor. 

POLİS VAN VE AMED'DE 'URAL'I TANITTI!

Amed'de binlerce kişinin 3 günlük Halk kürsününün finalini verdiği yürüyüş sonrası da polis müdahalesi yaşandı. 

Başta Bağlar, Kayapınar, Yenişehir ilçeleri olmak üzere birçok mahallede çıkan çatışmalarda polisin hedef gözeterek attığı gaz fişekleri çok sayıda kişinin yaralanmasına neden oldu.. Polisin edvanterine kattığı "Ural" isimli zırhlı araçları hem Amed hem de Van'da gün boyu her iki kentin sokaklarındaydı. 

Van'da on binler sokağa çıkarken Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi'nde, 13 Şubat akşamı düzenlenen protesto gösterisinde, polisin saldırısı sonucu gözaltına alınan Savaş Kartal isimli genç, "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. 15 Şubat günü düzenlenen yürüyüşe saldırı ardından 6 genç gözaltına alındı.

Bir çocuğun darp edilerek gözaltına alınma anını kaydeden DİHA muhabiri, polisler tarafından gözaltına alınmak istendi. 

Sabah erken saatlerden akşam saatlerine kadar süren çatışmalara kadınların da yoğun olarak katılması dikkat çekti. Anneler polisle çatışırken, "Önder Apo için gerekirse canımızı veririz. Yeter bu mücadele uğrunda küçücük çocuklara işkence ettiğiniz. Çocuklarımıza işkence ederek direnişi kıramazsınız. Unutmayın ki biz özgürlük anneleri buradayız" diyerek, polislere tepki göstermesi dikkat çeken başka bir unsur oldu. 

CİZRE'DE ÇATIŞMALAR 5 GÜN BOYUNCA DURMADI

Kızıltepe ve Şırnak ve İdil'de de çatışmalı saatler yaşanırken, Cizre'de ise çatışmalar 5 gün boyunca durmadı. 15 Şubat'ı protesto etmek için dün final etkinliğinin yapıldığı kentte polis yine müdahale etti. Müdahaleye gençler karşılık verirken, bir çok polis aracı tahrip edildi. Olaylar sırasında JİNHA muhabiri başından yaralandı.

ÖZKAN HALA YOĞUN BAKIMDA

Kürdistan'ın yanısıra Türkiye kentlerindeki protesto gösterilerine de polis saldırdı. İstanbul Okmeydanı'ndaki saldırıda başına gaz bombası fişeği isabet eden Cihat Özkan isimli bir genç yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Özkan'ın tedavisi sürerken, 10'a yakın kişinin de polis tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2014, 18:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER