2 bin 390 genç Kobani'ye döndü

Kobanê’nin 134 gün süren destansı direnişle özgürleştirilmesinin ardından kent merkezi sokaklarındaki insan sayısı her geçen gün biraz daha artıyor

2 bin 390 genç Kobani'ye döndü
Kobanê’nin 134 gün süren destansı direnişle özgürleştirilmesinin ardından kent merkezi sokaklarındaki insan sayısı her geçen gün biraz daha artarken, yetkililer kentin özgürleştirildiği 26 Ocak’tan bu yana çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Bin 470 aile ve 2 bin 390 gencin kente geri döndüğü bilgisini verdi.


DAİŞ çetelerinden 26 Ocak’ta temizlenen Kobanê’ye geri dönen sivillerin sayısı her geçen gün artıyor. Saldırıların başladığı 15 Eylül’de apar topar kentten ayrılarak, Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin çeşitli illerine geçen Kobanê’liler, DAİŞ saldırıları nedeniyle özellikle doğusu büyük hasar gören kentte gördükleri manzara karşısında savaşı bir kez daha yaşıyor. Yaklaşık 5 aydır Türkiye ve Kürdistan’ın çeşitli illerinde zor şartlar altında yaşamaya çalışan ve geri dönen Kobanê’lileri, Kobanê Serxet Sınır Kapısı’nda asayiş görevlileri karşılıyor. Özellikle kadın ve çocuklar, kent girdiklerinde kendilerini karşılayan asayiş görevlileri ile YPG/YPJ savaşçılarını, zafer işaretleri yaparak, “Biji berxwedana YPG/YPJ” sloganlarıyla selamlıyor.

PATLAMAMIŞ HAVAN VE MAYINLAR RİSK OLUŞTURUYOR

5 aylık zorunlu göçün ardından kente dönen sivillerin yaşamsal ihtiyaçları, kentte oluşturulan lojistik  aracılığıyla karşılanıyor. DAİŞ çetelerinin saldırıları sonucunda yaşanan savaşın yarattığı yıkım nedeniyle, gıda, barınma, enerji, su ve altyapı gibi birçok ihtiyacın dışarıdan karşılandığı kentte, sivillerin yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanabilmesi yönünde yetkililer ve gönüllüler aracılığıyla yapılan görüşmeler sürüyor. Kente dönen sivil sayısının her geçen gün arttığı Kobanê’de yaşamsal ihtiyaçların yanı sıra kent içinde hemen her sokakta bulunan patlamamış havan topu mermileri ve mayınlar  Kobanê’li siviller ve özellikle de çocuklar için ayrıca risk oluştururken, sivillerin kent içindeki hareketliliği de oluşturulan asayiş birimleri tarafından kontrol altında tutulmaya çalışılıyor.

GERİ DÖNÜŞLER SÜRÜYOR

Kobanê’ye geri dönüşler, Kobanê Serxet Sınır Kapısı yetkilileri tarafından kayıt altına alınırken, kente geri dönüşler hakkında bilgi veren yetkililer, 26 Ocak’tan bu yana topraklarından ayrılan Bin 470 ailenin kente geri döndüğünü belirtiyor. Yardımlaşma komitesinden alınan bilgilere göre, şimdiye kadar Bin 470 ailenin Kobanê’ye geri döndüğü bunlarda 940 ailenin Kobanê’nin doğusuna, 303 ailenin Kobanê’nin güneyine ve 227 ailenin ise Kobanê’nin batısına yerleştirildiği belirtildi. Yetkililer şu ana kadar kente 2 bin 390 Kobanê’li gencin sınır kapısını kullanarak kente giriş yaptığını, yeniden inşası tartışılan kente geri dönüşlerin de sürdüğünü belirttiler. 

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2015, 17:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER