Kürtler 15 Şubat'ı lanetliyor, Öcalan'a özgürlük istiyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında Özgürlük Hareketi ve Kürtlere yönelik Uluslararası Komplo Kürdistan ve Türkiye kentlerinde protesto edilmeye devam ediyor.

Kürtler 15 Şubat'ı lanetliyor, Öcalan'a özgürlük istiyor
PKK lideri Abdullah Öcalan şahsında Özgürlük Hareketi ve Kürtlere yönelik Uluslararası Komplo Kürdistan ve Türkiye kentlerinde protesto edilmeye devam ediyor. Kürt halkı eylemlerde Öcalan'a bağlılığını dile getirirken, komplonun boşa çıkartıldığı mesajını verdi. Eylemlerde Pazar günü yapılacak eylemlere katılım çağrısında bulunuldu.


İZMİR

HDP İzmir İl Örgütü, yarın Buca Newroz alanında yapmayı planladığı mitingin İzmir Valiliği tarafından "kamu güvenliği" bahanesiyle yasaklanmasına ilişkin parti binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklama yapan HDP İzmir İl Eş başkanı Cavit Uğur, yasaklama kararının çözüm süreci ile bağdaşmadığını belirtti. Uğur, yasağı kabul etmediklerini belirterek, "Biz halklarımızı yarın saat 13.00'te Alsancak'taki Sevinç Pastanesi'nin önüne bekliyoruz. Demokratik hakkımızı kullanacağız. Buca'da izin verilmeyen düşünce ve ifade özgürlüğü hakkımızı, demokratik hakkımızı yarın mutlaka kullanacağız. Tüm halklarımızı yarın Sevinç Pastanesi önüne bekliyoruz" çağrısında bulundu.

Barış Anneleri İzmir Meclisi üyeleri de HDP il binasında düzenledikleri basın toplantısında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için sokaklarda olacaklarını duyurdu. Toplantıda konuşan Behihe Yalçın, 'kara gün' olarak tanımlanan 15 Şubat'ı Kürtlerin mücadele ile aydınlattığını ve komployu boşa çıkardığını belirtti. Öcalan'ın esaretinin kabul edilemeyeceğine dikkat çeken Yalçın, "Bizler, Sayın Öcalan'ın özgürlüğü için sokaklarda olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

HAKKARİ

Hakkari'de binlerce kişi DBP'nin çağrısı ile il binası önünde bir araya gelerek, belediye binasına doğru yürüyüşe geçti. Öcalan posterleri ve YDG-H, KCK, PKK ve HPG bayraklarının taşındığı yürüyüşte, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyana nabe" ve "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları atıldı. Esnafın kepenk açmadığı kentte, yürüyüşe katılanların çoğu siyah elbiseler giydi.

Eylemde konuşan HDP Parti Meclis Üyesi Nizamettin Öztürk, komployu lanetlerken, DBP Merkez İlçe Eş Başkanı Cevahir Keskin de, komplonun Öcalan şahsında Kürt ve Ortadoğu halklarına uygulanmak istendiğine vurgu yaptı.

ÇUKURCA

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde Uluslararası Komplo, DBP ilçe binası önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Eyleme, Çukurca DBP Belediye Eş Başkanları Servet Tunç ve Hilal Duman, DBP İlçe Başkanı Cumhur Erdemir, HDP İlçe Başkanı İmadettin Derin'le birlikte çok sayıda kişi katıldı.

MUŞ

Muş'ta Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Belediye Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi, Cumhuriyet Caddesi üzerinden otogar mevkisine yürüyerek 15 Şubat'ı protesto etti. Kitle, sık sık, Bijî Serok Apo" sloganı atarken, yürüyüşün ardından açıklama yapan DBP İl Eş Başkanı Nursel Yiğit, "15 Şubat Komplosu tarihte benzeri görülmemiş; haksız, temelsiz, yüz karası kirli bir oyundur" dedi.

VAN

Van'ın Saray ilçesinde HDP ve DBP binaları önünde toplanan yüzlerce kişi, Öcalan'ın fotoğrafının üzerinde bulunduğu "Güneşimizi karartmaya çalışanın dünyasını başına yıkarız'' yazılı pankart açtı. Kitle adına açıklama yapan DBP Gençlik Meclisi üyesi Seher Erçiçek, "9 Ekim 1998 yılında kapitalist moderniteyle çelişkili bir hareketin Önderliğine yönelik uluslararası bir komplo sürecine girişildi. Bu komplo ile birlikte hegemonik emperyalist güçler kendi temellerini derinden sarsan en büyük ve aktif devrimci hareketin koruyucusunu imha etmek istediler" dedi.

Van'ın Başkale ilçesinde DBP binası önünde bir araya gelen kitle, sloganlar eşliğinde Van-Hakkari karayolu üzerinden çarşı meydanına kadar yürüdü. "Bijî Serok Apo" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganlarının atıldığı yürüyüşe, kepenklerini kapatan esnaf da katılarak destek verdi. Yürüyüşün ardından konuşan HDP İlçe Eş Başkanı Gülistan Orhan, "Uluslararası Komplo'nun 16. yıl dönümünde Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan şahsında Kürt Özgürlük Mücadelesinin tasfiyesini amaçlayan komplocu güçleri binlerce kez lanetliyoruz" diye konuştu.

URFA

Urfa'da DBP'li yöneticiler yarın saat 13.00'te Ali Şelli Parkı'ndan Ahmet Bahçıvan İş Merkezine kadar düzenleyecekleri yürüyüş öncesinde Atatürk Bulvarı'nda el ilanı dağıtarak eyleme katılım çağrısı yaptı.

SURUÇ

Suruç'ta ise Uluslararası Komplo onbinlerce kişinin katıldığı eylemle protesto edildi. HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, DBP Urfa İl Eş Başkanları, DBP Suruç İlçe Eş Başkanları, MEYA-DER ve Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de katıldığı eylemde "Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan'a yapılan 15 Şubat Uluslararası Komplo'yu kınıyoruz" yazılı pankart açıldı.

Eylemde Öcalan'ın dev posterinin yanı sıra Arin Mirxan, Kader Ortakaya ve Kobanê direnişinde hayatını kaybeden YPG/YPJ'lilerin posterleri taşınırken, PKK ve YPG bayrakları ile siyah bezler açıldı. Kitle "Bê Serok jiyan nabe", "Bıjî serok Apo" sloganlarıyla Suruç Belediyesi'ne kadar yürüdü.

DBP Suruç İlçe Eş Başkanı Mehmet Koşti, Kürt halkının direnişi ve Öcalan'ın İmralı Adası'nda yürüttüğü demokrasi ve barış mücadelesiyle komplonun boşa çıkartıldığını belirterek, "Sayın Öcalan'ın özgürlüğü tüm Kürtlerin özgürlüğüdür. Derhal serbest kalması gerekiyor "dedi.

SİVEREK

DBP ve HDP'nin öncülüğünde Siverek'teki protesto yürüyüşü için bir araya gelen yüzlerce kişi, Lezgo Parkı'ndan Kanlıkuyu Meydanı'na yürüdü. DBP yöneticisi İbrahim Halil Bektaş, "Kürt halkının 'irademdir' dediği ve tek muhatap olarak belirttiği Sayın Öcalan'ın koşullarının değiştirilmesi gerekmektedir. Barışın mimarı Sayın Öcalan'ın özgürlüğü özgürlüğümüzdür. Kendi halkıyla, kendi örgütüyle buluşmalıdır" diye konuştu.

VİRANŞEHİR

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde dün başlayan 15 Şubat protestolarına bugün devam edildi.  Kışla Mahallesi'nde bulunan DBP ilçe binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Maliye Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte "Bijî Serok Apo", "Selam Selam, İmralı'ya bin selam", "Başur, Bakur, Rojhilat, Apo Serokê welat" sloganları atıldı.

BİRECİK

Birecik ilçesinde de yüzlerce kişi DBP ilçe binasının önünde bir araya gelerek Atatürk Meydanı'na kadar yürüdü. Eylemde yapılan açıklamada 15 Şubat Komplosu lanetlenirken, Öcalan'ın derhal serbest bırakılması istendi.

SİLVAN

Amed'in Silvan ilçesinde, DBP ve HDP ilçe örgütleri öncülüğünde yarın yapılacak meşaleli yürüyüşe katılım çağrısında bulunuldu. Feridun, Konak, Tekel ve Bahçelievler mahallelerindeki meşaleli yürüyüşler saat 18.00'de başlayacak. Yürüyüşler Azizoğlu Meydanı'nda sona erecek.

DARGEÇİT (KERBORAN)

Mardin'in Dargeçit ilçesinde Uluslararası Komplo DBP-HDP Dargeçit ilçe örgütleri öncülüğünde yapılan yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto edildi. Meya-der ilçe temsilcileri, barış anneleri, belediye eş başkanları ve çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, 'Be Serok jiyan nabe’ , ‘ Biji Serok Apo’ , ‘ Bi can bi xwin em terene ey Serok’ sloganları atıldı.

Mirade Kine Meydanında toplanan kitle adına açıklama yapan HDP İlçe Eş Başkanı Kader Aktürk, şunları ifade etti: Uluslararası Komplo'nun amacı soykırımı devam ettirmektir. İnkar ve imha sistemini yaşatmak, başarıya götürmektir. Sayın Öcalan’ın verdiği mücadelenin filizleri bugün direniş ruhumuzun en büyük örneği olarak  Şengal, Rojava direnişleri ve Kobanê zaferi olarak ortaya çıkmıştır. Kürt halkı Kürdistan’ın dört bir parçasında kendini dünyaya kanıtlamış ve kadın gücü ile birlikte direnişin sembolü haline gelmiştir."

DERİK

Mardin'in Derik ilçesinde yarın HDP ve DBP öncülüğünde gerçekleştirilecek kitlesel yürüyüş için katılım çağrısı yapıldı. Derik Belediyesi, 15 Şubat Komplosu'nu protesto amacıyla hizmet binasına siyah bez astı.

SİİRT

Siirt'in Conkbayır, Barış ve Ulus mahallelerinde bulunan taziye evlerinde ise Uluslararası 15 Şubat Komplosu'na ilişkin sinevizyon gösterimleri düzenlendi. DBP Demokratik Siyaset Akademisi aktivistleri tarafından Conkbayır Mahallesi'nde düzenlene sinevizyon gösterimine HDP İl Eş Başkanı Abdullah Çetin, DBP ve HDP il örgütü yöneticileri ve çok sayıda mahalle sakini katıldı. HDP İl Eş Başkanı Çetin, komployu kınayarak, ezilenlerin komploda payı olanlara hesap soracağını belirtti.

Uluslararası Komplo Siirt'in Baykan (Xana Hawêl) ilçesi ile ilçeye bağlı Veysel Karani (Weysil Qeranî) ve Atabağı (Comanî) beldelerinde de protesto edildi.

Baykan'da aralarında HDP İlçe Eş Başkanı Hüseyin Tayfur, Baykan Belediyesi eş başkanları Ali Aydın ve Selva Erdoğan'ın da bulunduğu çok sayıda kişi, HDP binası önünde bir araya geldi. "15 Şubat Uluslararası Komplosu'nu protesto ediyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde Öcalan lehine atılan sloganlar atıldı. HDP üyesi Cahit Erdoğan tarafından okunan basın açıklamasında, 15 Şubat 1999 tarihinin sadece Kürt halkı için değil, dünya halkları açısından da tarihin en karanlık günlerinden biri olduğu ifade edildi.

DBP Siirt-Baykan Atabağı Belde Örgütü binası önünde yapılan eyleme, DBP Belde Başkanı Arap Alver ve Atabağı Belediye Başkanı Muammer Canbulat'ın yanı sıra çok sayıda belde sakini katıldı. Eylemde, "15 Şubat Uluslararası Komplosu'nu lanetleyerek, özgür önderlikle özgür kimliğe yürüyoruz" yazılı pankart açıldı.

Siirt-Veysel Karani Beldesi'nin çarşı merkezinde yapılan eyleme ise DBP Belde Başkanı Haluk Cengiz ve Veysel Karani Belediye Eş Başkanı Enes Cengiz'in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2015, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER