25. Dönem vekilleri yemin etti

Meclis'in 25. Dönemi'nin ilk oturumu Deniz Baykal’ın başkanlığında yapıldı. Genel Kurul’da yeni milletvekillerinin yemin töreni yaklaşık 10 saat sürdü.

25. Dönem vekilleri yemin etti

Meclis'in 25. Dönemi başladı.

Yemin töreni öncesinde, Meclis Geçici Başkanı Deniz Baykal, görevi Meclis Başkanı Cemil Çiçek’ten devraldı.

Baykal ilk birleşimi açtı

Meclis Genel Kurulu, “en yaşlı üye” sıfatıyla Geçici Başkan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplandı.

Baykal, En genç altı vekil olan Tuğba Hezer (HDP), Fatma Gaye Güler (AK Parti), Dilek Öcalan (HDP), Abdurrahim Boynukalın (AK Parti), Enise Güneyli (HDP), Sena Nur Çelik (AK Parti) geçici katip üyesi olarak yerlerini aldıktan sonra birleşimi açtı.

HDP, CHP ve MHP alkışlamadı

meclis2

Cumhurbaşkanı Erdoğan, töreni izlemek üzere Cumhurbaşkanlığı locasındaki yerini alırken AK Parti milletvekillerince ayakta alkışlandı. HDP, CHP ve MHP milletvekilleri ise ayağa kalkmadı ve alkışlamadı.

Erdoğan, saygı duruşunun ardından Genel Kurul’dan ayrıldı.

Baykal: Uzlaşma temelinde hukuk olacaktır

Baykal, yemini öncesi yaptığı açılış konuşmasında,”Milletimizin takdiri böyle oldu. Şimdi bunu işletmek zorundayız. Uzun bir tek parti yönetimine dayanan iktidar döneminin acı tatlı deneyimleri sonucunda milletimizin kararı, uzlaşmak el birliği, işbirliği yaparak yönetmek doğrultusunda olmuştur. Elbette uzlaşma temelinde hukuk olacaktır, ahlak olacaktır, yurtseverlik olacaktır. Elbette siyasi partilerimizin temel ilkeleri barış içinde yaşamamızı imkansız kılmayacaktır” dedi.

BAYKAL

Baykal konuşmasının ardından ant içerek 25. Dönem’de yemin eden ilk milletvekili oldu.

Bu arada Baykal’ın, “Geçici Genel Başkanınız olarak ilk yemini edeceğim” ifadesi salonda gülüşmelere neden oldu. Baykal daha sonra sözlerini düzelterek, “Geçici Başkan” olarak ant içeceğini belirtti.

İlk yemin engelli milletvekili Karaburun’dan

meclis3

Genel Kurul’da, Geçici Meclis Başkanı Baykal, yemin ettikten sonra yemin etmeye Adana ilinden başlamadan engelli olan AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun’u kürsüye çağırdı.

Karaburun, kavas yardımıyla engelli rampasına çıkarak kürsüden ant içti. Karaburun’un ardından engelli rampası kaldırıldı.

 

Efkan Ala’ya tepki

efkan-ala

Genel Kurul’da yemin sırası Erzurum iline geldiğinde, eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Efkan Ala kürsüye geldi. Ala’ya bazı CHP ve MHP milletvekilleri tepki gösterdi.

Muhalefet sıralarından “Anayasaya uymayacaksan yemin etme” ve “Anayasa yok diyordun, niye yemin ediyorsun” tepkileriyle karşılaşan Ala’ya AK Parti’li milletvekillerinden alkışlarla destek geldi. Bu esnada bazı AK Parti’li milletvekilleri tepki gösterenlere ‘susun’ diye bağırdı.

Birleşimi yöneten Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, Ala’nın yemini eksik okuduğunu belirterek, yeniden okumasını istedi. Ala, ikinci kez yemin ettikten sonra yerine oturdu.

Kürsüdeki suyu devirdi 

meclis4

CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, kürsüdeki metin yerine yanında getirdiği yemin metnini okumak isterken eliyle su bardağını devirdi. Bektaşoğlu yemin ettikten sonra kavaslar, kürsüyü ve etrafını temizledi.

Sol yumruğunu sıkıp havaya kaldırdı

meclis

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yemin sırasında namusum ve şerefim üzerine derken sol yumruğunu sıkıp havaya kaldırdı, sağ elini ise kalbinin üzerine koydu.

Genel Kurul’da yeni milletvekillerinin yemin töreni yaklaşık 10 saat sürdü.

Başkan seçimi

25. Dönem Meclis Başkanı seçim turları 30 Haziran Salı ve 1 Temmuz Çarşamba günleri yapılacak.

Seçimler sonuçlanana dek geçici başkanlığı en yaşlı üye sıfatıyla CHP milletvekili Deniz Baykal yapacak.

Meclis Başkanı adayları bugünden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanı’na başvuracak.

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2015, 13:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER