'5 kilometre boyunca cesetler üstünde yürüdüm'

Boko Haram’ın 3 Ocak 2015 tarihinde Nijerya’nın Baga kentine yaptığı saldırının ayrıntıları ortaya çıkıyor.

'5 kilometre boyunca cesetler üstünde yürüdüm'

Uluslararası Af Örgütü, son günlerde Boko Haram tarafından 2 binden fazla kişinin katledildiğini bildirdi. 

Kurbanların çoğunun çocuk, kadın ve kaçabilecek durumda olmayan yaşlılardan oluştuğu kaydediliyor.

Halen yüzlerce cenazenin yerde olduğu belirtilirken, çatışmaların Çad ile olan sınır bölgesinde sürdüğü yönünde bilgiler var.

Bölgedeki bir sivil savunma grubunun sözcüsü Muhammed Abba Gave, "Boko Haram teröristleri tarafından gerçekleştirilen katliam çok büyük, bölgede böylesi asla görülmedi" dedi.

Fransız Liberation gazetesi Boko Haram’ın 3 Ocak’ta Nijerya’nın Baga kentine gerçekleştirdiği saldırından sağ kurtulan balıkçı ve öz savunma milisi Yanaye Grama’nın yaşadıklarını sütunlarına taşıdı.

Bir duvar ile komşusunun evi arasına gizlenen Grema’yı "neem" ağacının dalları korudu.  Grema, “Sadece silah seslerini, patlamaları ve Bako Haram üyelerinin ‘Allahu ekber’ seslerini duyuyordum” diyor.

"Her akşam, hızlı bir şekilde manyok tohumlarını yemek ve su içmek için evin çitlerine tırmanıyor, daha sonra gizlendiğim yere dönüyordum. Boko Haram'ın bazı adamları, saklandığım yere 700 metre mesafedeki Baga'nın temel pazaryerinde kamp kurmuşlardı. Geceleri jeneratörlerinin ışığını görebiliyordum. Alkışları ve gülüşlerini de duyuyordum."

BEŞ KİLOMETRE BOYUNCA CESETLER ÜZERİNDE YÜRÜDÜM

Pazartesi olduğunda,  devriye gezen savaşçıların sayısı azalması, balıkçıya kaçış için bir fırsat sunmuş. Grema, sonrasını şöyle anlatıyor:

"Salı günü, pazaryeri ve kentteki tüm evleri yağmalamaya başladılar.  Saat 18.00'e doğru, pazaryerini ateşe verdi ve evleri yakmaya başladılar. Bana doğru gelmeden önce, gitmek için zamanın geldiğine karar verdim. Saat 19,30'a doğru, saklandığım yerden çıktım ve İslamcıların gürültüsünün tersi yöne doğru girmeye başladım. Karanlıktı ve kimse beni göremiyordu."

Grema, kaçmaya başladıktan sonra, Boko Haram'ın gerçekleştirdiği vahşetin boyutlarını anlayabildiğini söylüyor.  

"Boşalmış ve yakılmış Malam Karanti köyüne ulaşana kadar, beş kilometre boyunca cesetler üzerinde yürüdüm."

Daha sonra bir çoban ile karşılaşan Grema, çobanın kendisine Boko Haram'dan kurtulmak için batıya doğru yol alması gerektiğini söylediğini aktarıyor.

Hızını arttıran Grema, yolda bu kez katliamdan kaçan dört kadınla karşılaşıyor.  Bunlardan biri, sırtında bebeğini taşıyor.

Kadınlar yavaş yürüdüğü için onlardan ayrılarak yalnız yürümeye devam eden Grema,  Çarşamba sabahı, çıkış noktasında 65 km mesafede olan Kekeno köyüne ulaşıyor. Bir sonraki gün otobüsle, Maiduguri kentine giden Grema, "O yaşlı çobana halen minnettarım. Onun tavsiyesi hayatımı kurtardı" diyor.

Resmi rakamlara göre saldırıdan dolayı Baga kenti ve Çad Gölü yakınındaki yerleşim birimlerinde 20 bin kişi evlerinden kaçmak zorunda kaldı. Bunlardan bazıları Çad sınırını geçti. 

Baga ilk kez saldırıların hedefi olmuyor. Nisan 2013'te yapılan bir saldırıda 200'e yakın kişi hayatını kaybetmişti.

Bu Cumartesi günü, Boko Haram güçleri daha az direnişle karşılaştı. Geçtikleri her yerde katliamlar gerçekleştiren bu güçler, Nijerya ve Çad askerlerin birleştirme iddiasındaki Çok Uluslu Güç üssünü ele geçirdi.

Bölgede en az 16 kent ve köy yerler bir edildi.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2015, 17:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER