'8 Haziran'da yeni bir yaşama uyanacağız'

HDP milletvekilli adayları, seçim çalışmalarına hız verdi. Kapı kapı dolaşarak Yeni Yaşam Projesini anlatan HDP adaylarına ilgi büyük.

'8 Haziran'da yeni bir yaşama uyanacağız'
HDP milletvekilli adayları, seçim çalışmalarına hız verdi. Kapı kapı dolaşarak Yeni Yaşam Projesini anlatan HDP adaylarına ilgi büyük.


HAKKARİ

HDP Hakkari Milletvekili Adayı Nihat Akdoğan ve beraberindeki heyet, seçim çalışmaları kapsamında kentte bir dizi ev ziyareti gerçekleştirerek halkla biraya geldi. Ziyaretlerini Yeni Mahalle'de bulunanların evlerinde gerçekleştiren Aday Akdoğan, burada bulunan hastaları da ziyaret etmeyi ihmal etmedi. Gecenin geç saatlerine kadar sürdürülen ziyaretlerde halk, HDP heyetini coşkuyla karşılayıp, evlerinde misafir etti. Akdoğan, AKP hükümetini DAİŞ çetelerine yaptığı yardımlar ve şimdiye kadar Kürt halkına karşı gösterdiği politikaları ile eleştirerek, artık hiçbir Kürdün ne AKP nede Erdoğan'a oy vermeyeceğini söyledi. 

Öte yandan kentte devam eden ev ziyaretlerinde Merzan Mahallesi halkın evlerine misafir olan HDP Hakkari Milletvekili Adayı Abdullah Zeydan da, HDP'nin "Yeni Yaşam" projesini anlatıp 8 Haziran'da HDP ile yeni bir Türkiye'nin doğacağını söyledi. 

7 Haziran'da yapılacak olan genel seçimler için çalışmalarını sürdüren Hakkari Milletvekili Adayı Selma Irmak da, Akkocak (Heleyis) köyünü ziyaret etti. Köyde halkla gerçekleştirilen toplantıda konuşan Irmak, "Kürt halkı barajlı da olsa barajsız da olsa mücadelesini sonuna kadar devam edecektir. Bizim halkımız savaşı yaşamış ve savaşın acılarını görmüş bir halk. Bizi demokratik siyasettin dışında tutmak için barajla engellemeye çalıştılar. Ancak HDP halkların umudu ve Kürt sorununun çözüm noktasındaki garantisi olmuştur" dedi.

Köyde yapılan toplantıdan sonra Irmak gece geç saatlere kadar kadınlarla sohbet etti.

VAN 

HPM üyesi Mustafa Avcı, HDP Erciş İlçe Eşbaşkanı Sevval Çadırcı, DBP Erciş İlçe Eşbaşkanı Abdurahan Turan, Erciş Belediyesi Eşbaşkanı Diba Keskin'in de yer aldığı HDP seçim komisyonları, seçim çalışmaları kapsamında esnafı ziyaret ettikten sonra kapı kapı dolaşıp, halk toplantılarına katıldı. Zagzag, (Akçayuva), Culge, (Karatavuk), Dêr (Yağlık), Hevirzong ( Karlıyayla), Mîh (Gedkdibi), Tondras (Taşever), Pêrtax (Dinlence), Anzaf (Görüşlü), Panî (Taşlıçay) ve Dîlan ( Çimen) mahallelerinde halk toplantısı düzenleyen HDP'liler, birçok mahallede ise kapı kapı dolaşarak yaklaşan seçimlerde "yeni yaşam"ın inşası için destek istedi.

AMED 

HDP AMED Milletvekili Adayı Nimetullah Erdoğmuş seçim çalışmalarını ilçeye bağlı Çınara Qerejdax, (Çınar), Darê (Görece), Xelawara (Halıören), Qorî (Bayırkonak), Dugrîk (Dugurk), Kurgun (Yeşiltaş), Kerecinê (Gümüştaş), Çepenya (Leblebitaş), Hûsûka-Xiça (Çömçeli), Qelecuxa (Dişlibaş), köylerinde sürdürdü.

Köy ziyaretlerinde yer yer köy sakinleriyle sohbet eden Erdoğmuş, yer yer köy sakinlerine hitap etti. HDP'nin bir barış ve beraber yaşama projesi olduğunu vurgulayan Erdoğmuş, "Birkaç gün önce 12 Eylül diktatörü öldü. Ondan geriye paslı bir çivi miras kaldı. O da 12 Eylül Anayasası'nın yüzde 10'luk seçim barajıdır. Halkımız 7 Haziran'da bu paslı çiviyi penseye ihtiyaç duymadan elleriyle söküp atacaktır" dedi. 

HDP'nin Kürtlerin içinde, Türkler ve diğer halklarla yeni bir yaşam ittifakını kurduğunu vurgulayan Erdoğmuş, "Ben bu ittifaka katkı sunmak, ülkede akan kanın durması ve barışın gelmesi için çaba harcamak istediğim için Diyarbakır Müftülüğü görevinden istifa ettim. Bu ittifakta yerimi aldım" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'nın tek adam olma isteğini ve AKP'yi eleştiren Erdoğmuş, "Bugün bir iktidar var her şeyde 'ben, ben, ben' diyor. Ateş evine düşmeye, bu ben benle nereye kadar varacaksın?" diye sordu.

SİİRT 

HDP Siirt Milletvekili Adayı Kadri Yıldırım, seçim çalışmaları kapsamında Kurtalan ilçesine bağlı Karabağ (Bêvahs ), Bölüktepe (Gire), Tosunbağ (Zinafê), Heyderan, Atabağı (Comani), Aksoy (Dilbe), Akçagedik (Ziqêfê) belde, köy ve mezralarda halkla bir araya geldi. Ziyaretler sırasında konuşan Yıldırım, kendi atalarını katledenlerin yanında yer alanlara seslenerek, "Halkımız, 'ey sistem sen atalarımızı katlettin, nasıl yanında yer alırız?' demeli. Siirtli alimler de mücadele ettiler. Sizin hemşeriniz Şeyh Mahmut Zoqeydi'u unutmayın. Şeyh Sait kıyamında yer almadığı halde Antalya'ya sürgün ediliyor. Buna itiraz ettiğinde de 'Verilen hüküm asla değiştirilemez. Bir daha makamı Aliyi rahatsız etme' cevabı veriliyor" dedi. 

İktidarın Kürtleri yıllarca korucu, seyit ve şeyhler üzerinden karşı karşıya getirmeye çalıştığını belirten Yıldırım, "Korucular da bizim kardeşimizdir. Biz de onlar da aynı dertteyiz. Bakın Şırnak'ta bir ara gerilla ile asker arasında çatışma çıkıyor. Askerlerin kurşunları korucuların olduğu tarafa gidiyor. Korucular, komutana 'Komutanım mermileriniz bizim üzerimize geliyor' diyor. Bunun üzerine komutan koruculara küfrederek 'Siz de Kürt değil misiniz?' diyor. Bu vesileyle 7 Haziran ya hep birlikte kurtulacağız ya da hep birlikte kaybedeceğiz" diyerek konuştu. 

Kürt halkının Kobanê'de neler yapılmak istendiğini iyi bildiğini söyleyen Yıldırım, "Tabii bilmiyorlar ki Kobanê düşseydi o Meclis bize zindan olurdu. Bize boyun büktürmek istiyorlar. Oysa Mela Abdurrahmenê Serdî, Şeyh Sait isyanından sonra tutuklandığında ona 'Ey Kürt molla, biraz önümüzde eğil seni affedelim' diyorlar. Fakat o büyük zat 'Bre sefiller, Kürt bir ağaç değildir. Ölür ama eğilmez' cevabını veriyor. Biz Kürtler boyun eğmediğiniz gibi Arapların, Lazların, Çerkezlerin de boyun eğmesine müsaade etmeyeceğiz" ifadesinde bulundu. 

BATMAN

Seçim çalışmaları kapsamında Batman'ın Gercüş ilçesinde çalışmalarını sürdüren HDP Batman Milletvekili Adayı Ali Atalan, ilçe merkezindeki çalışmalarının ardından ilçeye bağlı Güzelöz (Bedare), Seyit Bilal (Becirman), Yakıtlı (Hirmese), Nurlu (Derîkfan), Kocak (Kerkıne) Yamanlar, (Erde) ve Akburc (Kelehe) köylerini ziyaret etti. Aday Atalan'a eşlik eden heyette yer alan  Güney Kürdistan'dan gelen YNK üyesi Havre Sileman, gidilen her yerde ziyaret edilen köylerde Kürt halkının ulusal birliğinin önemine vurgu yaparak, Kürtlerin birlik ve beraberliklerinin giderek daha da güçlendiğini aktardı. 

HDP Milletvekili Hasan Yağız da, seçim çalışmalarını 12 bin yıllık tarihine ve doğal güzelliğine rağmen ısrarla yapımını sürdürdüğü Ilısu Barajı'nın altında kalarak yok olacak olan Hasankeyf ilçesinde seçim çalışmalarını sürdürdü. Yağız, ilçe merkezinde yürüttüğü çalışmaların ardından ilçeye bağlı Yakaköy (Xanika), Büyükdere (Gêrê), Akalin (Alin), Saklıköyü (Lepena), Kavacık (Kiraxele) ve Üçyol (Defne) köylerini ziyaret etti. Gittikleri her köyde sıcak ilgiyle karşılanan Yağız ve beraberindekiler, HDP'nin yeni yaşam projesini anlatarak destek istedi. Yağız, gidilen her köyde yurttaşlar ile halaylar çekerek, halkın HDP'ye olan desteğinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. 

HDP Milletvekili Adayı Ayşe Acar Başaran ise, seçim çalışmalarını Batman'ın Beşiri (Qubin) ilçesinde sürdürdü. Kanîsorkê köyünü ilk olarak ziyaret eden Acar Başaran, halk tarafından yoğun ilgi ve alaka gördü. Ardından Acar Başaran ve beraberindekiler, Aranzeyê köyüne geçti. Burada ise yıllardır devletin dayatması soncu korucu olan yurttaşlara HDP'ye katılım sağladı. Seçimlerde HDP'yi özgürlükleri için destekleyeceklerini belirten korucular, HDP'nin başarısı için çalışacaklarının sözünü verdi. 

Acar Başaran, köylerdeki ziyaretin ardından 35 köy muhtarının HDP'ye katılımı sağlayacak törene katıldı.
35 köy muhtarına rozetlerinin takılması sonrası konuşan Acar Başaran ve beraberindekiler, konvoy eşliğinde Hamduna, Eynxela, Eyncît, Saribe, Helerê, Bacirin, Erenza, Hanîkê, Kumaro, Girçêlo, Derdivin ve Germîkê köyleri ziyaret edildi.

HDP Batman Milletvekili Adayı Ali Atalan, çalışmaları kapsamında merkez Gültepe Mahallesi'nde seçim lokalinin açılışına katıldı. Adaylardan Saadet Becerikli ve Ayşe Acar Başaran, Kuyubaşı TOKİ Mahallesi'ndeki açılışa ve Hasan Yağız ise, Aydın Konok Mahallesi'ndeki (Korike) seçim lokal açılışına katıldı. Binlerce kişinin katıldığı açılışlar, mitinglere dönüşürken, halkın yaşadığı heyecan ve coşku renkli görüntülere sahne oldu. 

Yapılan açılışların ardından adaylar yurttaşlarla uzun süre halay çekti. 

YALOVA 

HDP Yalova İl Örgütü, seçim çalışmaları kapsamında, "Büyük İnsanlık Şöleni" sloganıyla yüzlerce kişinin katılımıyla halk şöleni hazırladı. Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen şölene, HDP Yalova Milletvekili adayları Nizamettin Öztürk, Aynur Erbay ve HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan katıldı. Şölende konuşan Hasip Kaplan, HDP'nin İzmir mitingine dikkat çekerek, şunları aktardı: "Cumhurbaşkanı bir hafta önce orada miting yaptı. Miting alanı bomboştu. HDP bugün miting yaptı. Ege'de, güzel İzmir'de insanlar, halklar, emekçiler birleşti ve denizden haykırdılar 'Biz HDP'yiz, biz değiştireceğiz' dediler." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 12 Eylül askeri darbesini yapan Kenan Evren'den daha fazla yetki istediğini söyleyen Kaplan, "AKP Kenan Evren'le helalleşti ve akladı. Davası Yargıtay'da kesinleşmeden öldü ve düştü. Resmi devlet törenini de Bakanlar Kurulu kararıyla hükümet yaptı. Şimdi bu Cumhurbaşkanı çıkmış diyor ki; 'Bana Kenan Evren'den daha fazla yetki verin' diyor. Bana Suudi Kralı'ndan daha fazla yetki verin diyor. Bana Mısır Firavunlarından daha fazla yetki verin diyor. Bana Saddam'dan daha fazla yetki verin diyor. Sen deccal mı olmak istiyorsun? Milletin kanını emdin, milletin parasını yedin. 'Ben devletim devletin parasını harcarım' diyorsun" diye konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından yerel sanatçıların sahne almasıyla şölen gece geç saatlere kadar çekilen halaylarla devam etti. 

ERSİN

Mersin'in Yenişehir ilçesi Akkent Mahallesi'nde HDP Mersin Milletvekili Adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ve HDP'li yöneticilerin katılımı ile halk toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Fırat, Cumhurbaşkanı'nı son zamanlarda yaptıklarına ve söylediklerine bakıldığında Türkiye'yi, Suriye gibi, Irak gibi kardeş kavgasının içine sokacak kadar kendinden geçtiğini söyledi. 

Erdoğan'ın dini kullanarak oy toplamaya devam ettiğini hatırlatan Fırat, "Eğer sen dini oy kullanmak içi kullanıyorsan, sen din ticareti yapıyorsun, hatta din tefeciliği yapıyorsun" dedi. 

'Herkes oyuna sahip çıkmalı'

Erdoğan'ın "Be her partiye eşit mesafedeyim" sözlerini hatırlatan Fırat, " Doğru tarafsız bir yerde 'gelin AK Parti'ye oy verin' diyor. Diğer yerde 'Adalet ve Kalkınma Partisine oy verin' diyor, bir diğer yerde de 'AKP'ye oy verin' diyor. Bu mu tarafsızlık?" diye sordu. 
Fırat, seçimlerin önemine işaret ederek, "Herkes seçim günü sandığına sahip çıkmalı, oyunu çaldırmamalı" uyarısında bulundu.

Akdeniz İlçesi Yeni Hal Mahallesi'nde yurttaşlarla bir araya gelen HDP Mersin Milletvekili Adayı Mahmut Karabulut ise HDP Adana ve Mersin binalarına yapılan saldırılara değindi. HDP'nin barışçıl ve demokratik bir ortamı yaratmaya çalıştığını dile getiren Karabulut, "Tek amacımız 'Büyük İnsanlık' çağrımızı tüm halklara anlatmak " dedi. Karabulut, ardından Akdeniz'e bağlı Yeni Hal Mahallesi'nde bulunan Doğancılar Yardımlaşma Derneği'ni ziyaret etti.

HATAY

HDP Hatay milletvekili adayları Kerem Nalbant ve Nihat Eraslan, Samandağ ilçesine bağlı Tomruksuyu, Yayladağı'na bağlı Turfanda ve Antakya'ya bağlı Ekinci mahallelerinde düzenlenen halk toplantılarına katıldı. Yüzlerce yurttaşın bir araya geldiği toplantılarda adaylar, "Bizler HDP, Bizler Meclis'e" sloganları ve alkışlar ile karşılandı. 
Tomruksuyu'nda halka hitap eden Nalbant, HDP'nin barajları yıkarak yoluna devam ettiğini belirterek, "HDP işçinin, emekçinin, çiftçinin, kadının, köylünün, çocukların yani sizlerin partisidir" dedi. HDP'ye dönük saldırılar ile halklara saldırıldığını belirten Nalbant, HDP'nin saldırılar karşısında yılmayarak, halklar ile birlikte meclise gireceğini söyledi. Kentin, Suriye'de yaşanan savaşın ardından ekonomik olarak etkilendiğini dile getiren Nalbant, "AKP Hükümeti'nin IŞİD, El Nusra gibi cihatçı çetelere verdiği destek ile Hatay sınırı Hatay halkının değil çetelerin yoluna dönüştürüldü" dedi. 

Turfanda ve Ekinci mahallelerinde konuşan Nihat Eraslan ise Hatay'ın bir zamanlar ekonomisiyle, turizmiyle, yaşamıyla ve mozaiği ile Türkiye'nin göz bebeği olduğunu hatırlatarak, "Hatay bu gün dünyanın gözünde çeteler ile anılıyor, Hatay dendiği zaman insanların aklına çetelere gönderilen silahlar, AKP'nin desteklediği çetelerin yaptığı katliamlar geliyor" diye konuştu. HDP'nin işçiden kadınına kadar tüm kesimleri refah, özgürlük ve barış içinde bir ülke kurmaya davet ettiğini söyleyen Eraslan, herkese, "Gelin 'Büyük İnsanlık' çağrısına kulak verin ve 'Yeni Yaşamı' birlikte inşa edelim. Gelin biz kendi irademizle kendimizi yönetelim" sözleriyle çağrıda bulundu. 

Hatay Organize Sanayi Bölgesini ziyaret eden Nalbant ve Eraslan burada işçiler ile bir araya geldi. İşçiler tarafından ilgi ile karşılanan adaylar, işçilerin kurtuluşunun HDP ile olacağını söyledi. Hatay'da yapılan ticaretin ve üretimin yok olmakla karşı karşıya getirildiğine dikkat çeken adaylar, Hatay OSB'nin işçi ve esnafın talepleri doğrultusunda yeniden canlandırılacağını kaydetti. 

OSMANİYE

HDP Osmaniye milletvekili adayları Ahmet Şakir, Hatice Betül Çelebi ve Emine Ruken, Akça'da çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Osmaniye'nin Mimar Sinan Mahallesi'nde daha önceki seçimlerde AKP'yi destekleyen kadınlar ile bir araya gelen Emine Ruken Akça, AKP'nin kadın politikasını anlattı. Akça, "Kadınlar kendi iradelerinden uzaklaştırılmak isteniyor" diyerek, HDP'nin, AKP'nin kadınlara dönük tüm baskıcı politikalarına son vereceğini belirterek, "Kadınlar HDP döneminde ilk olarak ekonomik özgürlüğünü eline alacak, sosyal güvenceye kavuşacak ve kadınlar kendi kararlarını kendileri alarak hayata geçirecek" ifadesinde bulundu. Toplantının ardından kadınlar "Artık oyumuzu kendimize vereceğiz" diyerek, HDP'ye destekleyeceklerini dile getirdi. 

HDP Osmaniye milletvekili adayları Ahmet Şakir, Hatice Betül Çelebi ve Emine Ruken Akça Osmaniye'nin Aslan, Yunus Emre ve Menderes mahallelerinde kapı kapı yapılan ziyaretlerle HDP'ye destek istedi. Adaylar, HDP politikalarını yurttaşlara anlatırken yurttaşların ise adayları ilgi ile karşıladı. HDP'nin halkların demokrasi mücadelesini yürüttüğüne dikkat çeken adaylar, AKP'nin baskıcı rejimine karşı yurttaşları HDP'yle buluşmaya davet etti. 

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2015, 22:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER