Adıyaman'ın IŞİD'le imtihanı: Evli, çocuklu ve ölü!

Diyarbakır'daki HDP mitingine bombalı saldırıyı yapan zanlının Adıyamanlı çıkması gözleri bu kente çevirdi. Adıyaman'da son bir ayda 8 kişi IŞİD'e katılmış. Aileler bir yandan kendi çocukları için endişeleniyor bir yandan Suriye'ye savaşmaya gidenlerin hikayelerini anlatıyor.

Adıyaman'ın IŞİD'le imtihanı: Evli, çocuklu ve ölü!
İdris EMEN / RADİKAL

5 Haziran’da Diyarbakır’da 4 kişinin yaşamını yitirdiği, dört yüzden fazla kişinin yaralandığı HDP mitingine yönelik bombalı saldırıyı yaptığı gerekçesiyle tutuklanan O.G.’nin Adıyamanlı çıkması gözleri bu kente çevirdi. Adıyamanlı gençlerin cihatçı örgütlere nasıl katıldığını öğrenmek için Adıyaman’a gidiyorum. Havaalanında gazeteci olduğumu söyleyince konuyu anlayan taksi şoförü, "Bizim komşunun bir çocuğu vardı. Dindar bir çocuktu. Her zaman camiye giderdi. Önce giyim kuşamı değişti. Daha sonra sakal bıraktı. Ancak camiye gitmeyi reddediyordu.Türkiye ’nin gerçek İslam’dan uzaklaştığını savunuyordu. Bir anda ortadan kayboldu. Daha sonra Suriye’ye gittiğini öğrendik. Bu çocuklar kimin tarafından nasıl örgütleniyor bilmiyoruz. Artık kendi çocuklarımız için korkuyoruz" diyor.


'8 KİŞİ DAHA IŞİD'E KATILDI'

Şehir merkezinde görüştüğümüz Adıyaman halkı ise gençlerin IŞİD’e katılımından son derece tedirgin. Gençlerin IŞİD’e katılmasının temel sebebinin güvenlik zaafı olduğunu belirten halk, “Kelimenin tam anlamıyla diken üstündeyiz. Her gün birilerinin Suriye’ye gittiğini ve orada hayatını kaybettiğini öğreniyoruz. Gençler IŞİD, Nusra gibi örgütlere katılıyor. Çocuklarını geri getirmek isteyen aileler hayatını tehlikeye atıp Suriye’ye gidiyor. Yani bu çocuklar ailelerini de tehlikeye atıyor. Son bir ayda 8 kişi daha IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gitti. Bu çocukları kandırıp Suriye’ye götürenler yakalanmalı’’ diye konuşuyor.

'OĞLUM PSİKOLOJİK TEDAVİ GÖRDÜ'

2013 yılında Suriye’ye gidip geri dönen Y.A.’nın babası M.T.A. çocukları Suriye’ye giden üç ailenin kendisinden yardım istediğini belirterek şunları söylüyor: “Oğlum muhaliflere katılmak için 2013 yılında Suriye’ye gitti. Bir süre orada kaldıktan sonra geri döndü. Oğlumun Suriye’ye gittiğini ve geri geldiğini öğrenen üç aile bu ay içinde benimle görüştü. Çocuklarının geri getirilmesi için benden yardım istediler. Suriye’den döndükten sonra oğlum psikolojik tedavi gördü. Üç kez ortadan kayboldu. Bizimle konuşmuyordu. Sürekli şiddete eğilimi olduğu için herkesle kavga ediyordu. En son benimle kavga edince emniyete gittim. Oğlumun psikolojisi bozulduğu için Adana’ya gönderildi. Orada bir ay boyunca psikolojik tedavi gördü. Oğlum Suriye’ye gitmekle yanlış yaptığını ve bir daha Suriye’ye gitmeyeceğini söylüyor.’’ 

SURİYE'DE EVLENİYORLAR 

2013 yılında Adıyaman’ın Samsat ilçesinden Suriye’ye gidip bir ay önce hayatını kaybeden Ferhat Avcı’nın ailesi ise örgütlere katılan gençlerin evlendirildiğini söylüyor. Dayı H.A. sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Ferhat’ın babası vefat ettiği için onunla ben ilgileniyordum. Kendisi 2013 yılında Suriye’ye gidip El Nusra’ya katıldı. Daha sonra geri geldi. Neden Suriye’ye gittiğini sorduğumda, ‘orada İslam için savaşıyorum’ dedi. Bir süre köyde kaldıktan sonra tekrar Suriye’ye gitti. Geçen yıl annesini ziyaret etmek için köye geri geldi. Yanında Arap bir vardı. Kadınla Suriye’de evlendiğini söyledi. Sonra eşini yanına alarak tekrar Suriye’ye gitti. Bir ay önce hava bombardımanında hayatını kaybetti. Eşi şu anda Suriye’de kalıyor. Eşiyle son görüştüğümde bana hamile olduğunu söyledi. Bu çocuklar Suriye’ye gittikten sonra geri gelmesinler diye evlendiriliyor. Ferhat gibi Suriye’de evlenen birçok Adıyamanlı genç var. Ferhat’ın annesi Ferhat’a hakkını helal etmiyor. Ferhat’ın oğlunu da istemiyor.”

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2015, 19:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER