AİHM, Türkiye'yi işkenceden mahkum etti

Şırnak’taki bir eylemde gözaltına alınıp işkence gören, muayene olduğu doktorların da işkence görmediğine dair rapor verilen 19 yaşındaki Fidan’ın AİHM şikayeti bugün sonuçlandı, Türkiye “işkenceden” mahkum oldu.

AİHM, Türkiye'yi işkenceden mahkum etti

Mehmet Fidan, 19 yaşındayken, 2009’da Şırnak’ta katıldığı bir gösteride polis şiddetine maruz kaldı. Gördüğü işkenceyle ve işkenceyi belgelemeyen doktorlarla ilgili şikayetlerinde iç hukuk yolları işletilmeyince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

AİHM davayla ilgili kararını bugün açıkladı ve Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “işkence ve kötü muameleyi” düzenleyen 3. maddesinden suçlu buldu. Fidan tazminat başvurusu yapmadığı için, Türkiye tazminat ödemeyecek.

Bianet’te yer alan habere göre; 1990 doğumlu Mehmet Fidan, 14 Şubat 2009’da Şırnak’taki bir eylemde gözaltına alındı. Hem gözaltına alınırken hem de götürüldüğü polis merkezinde işkenceye maruz kaldı.

Gözaltı muayenesi için götürüldüğü doktorda ve çıkarıldığı İdil Cumhuriyet savcılığında maruz kaldığı polis şiddetini ve kulağında meydana gelen hasarı anlattı.

23 Şubat 2009’da polisler hakkında kötü muamele ve işkence suçlamasıyla, kendisini muayene ederek zarar görmediği yönünde rapor veren iki doktor hakkında suç duyurusu dilekçesi verdi. Soruşturma açıldı ancak tüm sorumlular hakkında takipsizlik kararı verildi.

Fidan bunun üzerine AİHM’e başvurdu. Türkiye, AİHS’nin 3. maddesindeki “işkence ve kötü muamele yasağını ihlal”den mahkum oldu.

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2014, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER