Avukat Kaya: Kırbayır davası artık açılmalı

Gözaltında işkenceyle öldürüldüğü devlet tarafından kabul edilen Cemil Kırbayır'ın ailesinin avukatı Yaşar Kaya, davanın önümüzdeki günlerde açılmasını beklediklerini söyledi.

Avukat Kaya: Kırbayır davası artık açılmalı
Gözaltında işkenceyle öldürüldüğü devlet tarafından kabul edilen Cemil Kırbayır'ın ailesinin avukatı Yaşar Kaya, davanın önümüzdeki günlerde açılmasını beklediklerini söyledi, "Bilirkişi raporu dosyaya girdikten sonra, davanın açılmaması için hiçbir hukuki neden kalmıyor" dedi. 


12 Eylül askeri darbesinin ardından gözaltına alınan Cemil Kırbayır, Göle'de 247. Piyade Komutanlığı'nda bir hafta tutuldu. Ardından Kars'taki 9. Kolordu'ya bağlı Sıkıyönetim Askeri Gözetim Evi'ne götürüldü. 1980 yılının 7 Ekim günü, hayattaydı. Ağabeyi Mikail Kırbayır, elbise ve harçlık götürüp, ondan gönderilen notu aldı. Notta "Elbise ve parayı aldım, iyiyim" yazıyordu. 8 Ekim'de sorguya alındı. 9 Ekim'de aileye, "Cemil Kırbayır kaçtı" denildi.

Ancak, Kırbayır ailesi, Cemil'in peşine düştü. Kırbayır'ın gözaltında işkence ile katledildiğine dair onlarca tanık ortaya çıktı. Tanıklar, Cemil Kırbayır'ın insanlık dışı işkencelere maruz kaldığını anlattı.

“Bana Cemil'imin kemiklerin verin” diyerek hayata veda eden Berfo Kırbayır, Cemil Kırbayır'ın bulunması için her yerde mücadele yürüttü. Galatasaray Meydanı'nda oğlunu sordu, Dolmabahçe'de Başbakan'dan oğlunu istedi. Başbakan'ın söz vermesi üzerine Meclis İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu'nda bir komisyon kuruldu. 

DEVLET 'İŞKENCE İLE ÖLDÜRÜLDÜ' DEDİ

Komisyonun çalışmasının sonunda, devlet, Cemil Kırbayır'ın işkence ile öldürüldüğünü kabul etti. Meclis komisyonun raporunun ardından Cemil Kırbayır dosyasına verilen takipsizlik kararı 2012 yılında kaldırıldı, soruşturma yeniden başlatıldı. Mahkeme, Cemil Kırbayır'ın kaybedilmesinin bir insanlık suçu olduğunu belirterek, zaman aşımı işletilemeyeceğine hükmetti.

BİLİRKİŞİ RAPORU TAMAMLANMAK ÜZERE

Soruşturma sürecine ilişkin olarak ANF'ye konuşan Avukat Yaşar Kaya, bilirkişi raporunun önümüzdeki günlerde dosyaya sunulacağını söyledi, "Cemil Kırbayır'ın kaçtığı iddia ediliyor. Ancak bilirkişinin yazılı olmayan beyanları ve savcılığın gözlemi; gözleri bağlı bir kişinin bu kadar yüksek bir yerden atlayıp, jandarmanın nöbetçi kulübelerini atlatarak kaçamayacağı yönünde olduğunu biliyoruz. Öyle sanıyorum ki, bu yönde bir rapor, dosyaya konulacak. Böylece davanın açılmaması için hukuki bir neden kalmayacak" dedi.

5 ŞÜPHELİ VAR

Soruşturma kapsamında şu ana kadar Kırbayır'ın sorgusuna giren 5 kişinin ifadesi alındı. Avukat Kaya'ya göre, şüpheliler ifadelerinde birbirini suçladı. Avukat Kaya, “MİT, polisi, polis MİT'i suçladı. 5 polisin yanı sıra dönemin asker ve polis görevlilerinin kimler olduğu da belli" dedi.

Davanın, "adam öldürmek" suçundan değil, "işkence" suçundan açılması muhtemel. 

Avukat Kaya, "Davanın geçirdiği aşamayı dikkate alırsa, bu davanın önümüzdeki günlerde açılması gerekiyor. Zamanaşımının bu davada işlemeyeceği yönünde mahkeme kararı da bulunuyor" dedi. 

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2015, 16:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER