Beştaş: Paketin düzeltilecek yanı yok, geri çekilmeli

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş, ‘İç Güvenlik Paketi’ne ilişkin yaptığı açıklamada, paketin düzeltilecek bir yanı olmadığını ve bu paketin geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Beştaş: Paketin düzeltilecek yanı yok, geri çekilmeli

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, ortak açıklamanın ardından İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesi gerektiğini söylediklerini belirterek, “Bu paket düzeltilecek bir paket değil, özellikle geçen ve hak ve özgürlükler alanını belirleyen maddelerin düzeltilecek bir yanı yok. Komisyona çekilmelidir” dedi.

DHA’da yer alan habere göre; Beştaş, İç Güvenlik Paketi’ne başından beri paket daha Meclis’e gelmeden komisyonlarda tartışılırken, paketin çözüm sürecine uygun olmadığını dile getirdiklerini, süreçde iç güvenlik paketleri değil, özgürlükler ve demokrasi paketlerinin açıklanması gerektiğini, sürece tezat oluşturduğunu defalarca ifade ettiklerini belirten Beştaş, şöyle konuştu:

‘Yaşam hakkını ortadan kaldırıyor’

“Bugün de aynı noktadayız. Çünkü, İç Güvenlik Paketi gerçekten Türkiye’de şu ana kadar gelinen çıtayı, hak ve özgürlükler açısından ki bizim karşı çıktığımız daha da ilerlemesi gerektiğini söylediğimiz bir tablo var, yasal ve anayasal zeminde. Bunu çok geriye çeken, polis devletini kurumsallaştıran, yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran, toplantı ve gösteri, yürüyüş hakkını askıya alan, düşünce ve ifade özgürlüğünü otomatik tutuklama sebebi sayan, ve yaşam hakkını tümüyle ortadan kaldıran bir paket.”

‘Ezici çoğunluk pakete karşı’

“Biz ilk günden ifade ettiğimiz gibi bu iç güvenlik pakete meclisten geçmeyecek, geçmemeli. Yani şu ana kadar geçen maddelerde hükümetin tümüyle meclis iç tüzüğü başta olmak üzere yasal ve anayasal hiçbir hakkı tanımadan tümüyle gayri meşru yöntemlerle, saldırı ile linç girişimleriyle, ve orada yazılı olan kurullara uymadan kendi kendimize kabul ettik diyorlar. Bunu karşı sadece muhalefet partilerinin değil, Türkiye kamuoyunun ezici çoğunluğunun karşı olduğu bir paketten söz ediyoruz.”

‘Ancak komisyonda düzeltilebileceğini düşünüyoruz’

“Biz gelinen aşamada özellikle ortak açıklamadan sonra bu paketin derhal komisyona geri çekilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu paket düzeltilecek bir paket değil, özellikle geçen ve hak ve özgürlükler alanını belirleyen maddelerin düzeltilecek bir yanı yok. Halk deyimiyle neresini düzelteyim diyorlar.

Bu nedenle önergelerle, küçük tartışmalar ile kamuoyunu yanıltan açıklamalarla biz bu paketi düzeltemeyiz. Bu nedenle bizim çok net görüşümüz bu paket komisyona geri çekilsin. Komisyonda bu paket üzerinde çok geniş bir tartışma ve değerlendirme ile bu paketin sonradan ancak değiştirilebileceğini ve düzeltilebileceğini düşünüyoruz.”

‘Geriye götüren bir paket’

“Bizim Meclis’te düzeltme, değiştirme ve önergeler verme gibi bir çalışmamız söz konusu değildir. Biz Meclis Komisyonu’na geri çekilmesini ve komisyonda yeniden ele alınmasını istiyoruz.”

Çözüm süreci ile İç Güvenlik Paketi ilişkisi doğrudandır, dolaylı değildir. Açıklanan 10 madde kapsamındadır aynı zamanda İç Güvenlik Paketi.

10 madde içerisinde demokratik siyaset kanallarının, özgür yurttaşın, bir bütün olarak Türkiye’de demokratikleşme çıtasının yükseltilmesine dairdir. İç Güvenlik Paketi ise çözüm süreci başladıktan sonra gündemleştirilen, gündeme getirilen ve çözüm sürecinin başladığı günden daha geriye götüren bir paket.”

‘Bu paket er yada geç ortadan kalkacak’

Meclisten bu haliyle iç güvenlik paketi geçmez. Tek başına iktidar var, iktidar bu haliyle bunu geçirse bile bu meşru değil, halk tarafından benimsenecek bir yasa değil, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, anayasaya aykırı.

Yani bu paket er ya da geç ortadan kalkacak. Ya Anayasa Mahkemesi’nde ya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde.”

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2015, 10:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER