BM Komisyonu: IŞİD Halep ve Rakka'da insanlık suçu işledi

Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'ye ilişkin soruşturma komisyonu, kendilerini İslam Devleti (İD) olarak ilan eden İŞİD çetelerinin işlediği vahşetleri kınadı.

BM Komisyonu: IŞİD Halep ve Rakka'da insanlık suçu işledi
Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'ye ilişkin soruşturma komisyonu,  kendilerini İslam Devleti (İD) olarak ilan eden İŞİD çetelerinin işlediği vahşetleri kınadı. Komisyon, Suriye'de her gün yüzlerce sivilin öldüğünü belirtirken, ID'nin özellikle Halep ve Rakka'da savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar işlediğini kaydetti.


BM Soruşturma Komisyonu raporunda, İD'nin kendi kontrolündeki alanlarda halkın gözleri önündeki infazları, işkenceler, çocukların zorla silah altına alınması gibi uygulamalarına yer verdi.

20 Ocak-15 Temmuz arasını kapsayan ve 480 görüşmeye dayanan raporda, "Savaşçılar sivillere ölçülemez acılar yaşattılar" denildi.

Komisyonun Başkanı Paulo Pinheiro, "Her gün yüzlerce sivil ölüyor. Çatışma uluslararası barış ve güvenlik için bir tehdit oluşturuyor" dedi.  BM'ye göre 2011'de çatışmaların başlamasından bu yana 190 bini aşkın kişi Suriye'de hayatını kaybetti.

Raporda, İD'nin Suriye'nin kuzeyi ve kuzey doğusunda işlediği vahşetler detaylandırıldı: "Cuma günleri düzenli bir şekilde, kamuoyu önünde infazlar, uzuv kesilmesi ve kırbaçlamalar yaşanıyor."

Rapora göre öldürülen kişiler, yerel nüfusu terörize etmek için günlerce halkın gözleri önünde sergileniyor. Kadınlar, ID'nin kıyafet kanunlarına uymadıklarında kırbaçlandı. Rakka bölgesinde 10 yaşındaki çocuklar askere alındı ve kamplarda eğitildi. Kürt nüfusu zorla göçertilirken, gazeteciler sistematik bir şekilde hedef alınıyor.

Eski savcı Carla del Ponte'nin de yer aldığı komisyon, İD çetelerinin "Halep ve Rakka'da, aralarında işkenceler, cinayetler, alıkoymalar ve zorla göçertmelerin de olduğu, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlediğini" kaydetti.

Raporda "İD Suriye'de kendi kontrolündeki bölgelerde başta azınlıklar olmak üzere toplum için açık bir tehlike oluşturuyor" denildi.

Hükümet güçlerinin de insanlığa karşı suçlarla eşdeğerde olan, sivillere yönelik katliamlara devam ettiğine vurgu yapılan raporda, tutuklulara yönelik sistematik işkenceler ve cinayetler yaşandığı belirtildi.

Şam'ın hastaneler ve insani yardımda bulunanların korunmasına saygı göstermediğini ifade eden Komisyon, kitlesel sivil ölümlere yol açan ve terörü yayan ayrımsız ve ölçüsüz hava bombardımanları yapıldığını kaydetti. Raporda, Suriye ordusu "Nisan ve Mayıs ayında sekiz ayrı olayda yasak bir silah olan klor gazı kullandı" denildi.

Uluslararası toplumun da Suriye halkını koruma görevini yerine getirmede başarısız olduğunu belirten rapor, bu başarısızlığın tüm bölgeyi ağır etkilediği vurgulandı.

Bu rapor 16 Eylül günü Cenevre'de BM İnsan Hakları Konseyi'nde tartışılacak.

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2014, 11:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER