Şengalliler Rojava’da yeniden yaşama tutundu

IŞİD zulmünden kurtularak Rojava’ya gelen Şengalliler Rojava’nın sergilediği büyük dayanışma ile yaşama tutundu. Newroz Kampı için Belediyeler hizmet nöbetinde, kadınlar üç öğün yemek hazırlıyor.

Şengalliler Rojava’da yeniden yaşama tutundu
IŞİD zulmünden kurtularak Rojava’ya gelen Şengalliler Rojava’nın sergilediği büyük dayanışma ile yaşama tutundu. Newroz Kampı için Belediyeler hizmet nöbetinde, kadınlar üç öğün yemek hazırlıyor. Şoförler gece gündüz Şengal’in yolunu tutarak halkı güvenli bölgelere ulaştırmayı sürdürüyor. Şengal Dağı’na kamyonlarla ekmek gidiyor.


Rojava’da sayıları yüzbinlerle ifade edilen göçmenler, dünyanın diğer ülkelerinden farklı bir muamele ile büyük bir dayanışma örneği ve sahiplenme ile karşılanıyor.

Son olarak IŞİD zulmünden kurtulan Şengallilerin yerleştirildiği Newroz Kampı bu sahiplenme ve dayanışmanın örneklerinden en önemlisi.

Toplumsal İşler Bakanı Dijwar Ehmê, halkın bu sahiplenmesini “İlk günler en büyük yük Demokratik Özerk yönetimin omuzlarındaydı. Sınır Tanımayan Doktorlar, Heyva Sor a Kurd ile Arsi, Ardi gibi daha önce Rojava’da bulunan yardım kuruluşları dışında kimse yardım etmiyordu. Son birkaç gündür BM yardım kuruluşları yardım etmeye başladı. Çadır, yemek yardımları yaptılar.  Yine göçmenlerin Irak’a geçmeleri için araba getirdiler” sözleriyle anlatıyor.

Derik, Qamişlo, Girke Lege, Tirbespiye şehir ve köylerinden birçok kadın günlerce 15 bin Êzîdî göçmenin bulunduğu Newroz Kampı için üç öğün yemek hazırlıyor. Bu durum nöbetleşe sürüyor.  Örneğin ilk gün Derik’in bir mahallesinden kadınlar yemek yaptıysa ikinci gün diğer mahallede bulunan kadınlar yemek yapıyor.  Yine köyler de her gün destek için kazanlarla yemekler yapıp getiriyorlar. Derik mahalleleri bittiğinde ise Girke Lege, sonra da bir diğer şehir devreye giriyor.

Göçmenlere yemek hazırlayan kadınlardan Girke Lege’nin Teya köyünden olan Heyat Şiwêş “Şengalli Êzîdî halkımıza kardeşlerimize yemek yapmak için buraya geldik. Bugün bizim sıramızdı. 7 kadın toplanıp gönüllü olarak geldik.  Biz de bu konuda bir nebze olsun yardımcı olabilirsek çok mutlu olacağız” diyor.

Girke Lege’nin bir başka köyünden olan Sümeyye Badiyani ise “Şengalli arkadaşlarımıza yardımcı olmak için buraya geldik.  Biz Kürtler için bugün birbirimizi sahiplenme günüdür o yüzden burada Şengalli kardeşlerimize yemek yapmak için geldik” diye belirtiyor.

Bu şekilde günlerdir binlerce insanın yemekleri yapıldı hala da yapılmaya devam ediliyor. Yemekler düzenli olarak çadırlara götürülüyor. 

KAMPTA BİNE YAKIN ÇADIR KURULDU

Şu anda kampta 1000’e yakın çadır kurulmuş durumda.  Bu çadırların 300 tanesi,  yeni göçmenlerin gelmesi ile beraber acil olarak taziyeler için kullanılan 20 büyük çadır ve bazı eski çadırlar Rojava Özerk yönetimi tarafından tahsis edildi. Diğer çadırlar ise BM tarafından kuruldu.  Kanton yetkililerine göre BM 500 çadır daha gönderecek. Bazı çadırlarda birkaç aile kalıyor,  geniş bazı ailelere de bir çadır yetmiyor. Yeni çadırlarla bu durum aşılmaya çalışılacak. Her aileye bir çadır, çocukları çok olan ailelere ise iki çadır verilmesi planlanıyor.

SU VE BUZ

Su için daha önce var olan bir çeşmenin üzerine bir jeneratör kurularak su kazanlarının dolması sağlanıyor. Ayrıca düzenli bir şekilde su dağıtımı da yapılıyor.  Yine suyun soğuk olması için buz dağıtılıyor. Bu durum günde iki kez tekrarlanarak tüm çadırlara buz veriliyor.

Kamp içinde 24 saat elektrik var. Elektrik kesilmesi durumunda elektrik ihtiyacının giderilmesi büyük jeneratörler kurulmuş. Tüm çadırların içine elektrik çekilmiş.  Yetkililer, Rojava Demokratik Özerk yönetimi var olan imkanlara göre ellerinden ne geldiyse yapmaya çalıştığını belirtiyor.

BM KAMPIN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENECEK

Dijwar Ehmê, önümüzdeki günlerde BM'nin kampı kendi denetimine almak istediğini söylüyor: “Bu durumda çadırlar daha iyi bir duruma getirilebilir. Altları çimentolanabilir.  Tuvaletler banyolar daha iyi yapılabilir.  Çünkü biz olağanüstü bir durumda alelacele tüm eksiklikleri gidermeye çalıştık.  Böyle bir durum için pek hazırlıklarımız yoktu birden bire bir seferberlik ruhuyla eksiklikler giderilmeye çalışıldı."

Çocukların durumu için UNICEF aracılığıyla ileride eğitim, sağlık, oyun alanları yaratılmaya çalışılacak.  Kamp yetkilileri şu anda acil öncelikli olanın yeme, içme ve güvenliklerinin sağlanması olduğunu söylüyor.

HEYV A SOR ÇALIŞANLARI 24 SAAT BEKLEMEDE

Sağlık sorunlarının giderilmesi için ilk günden bu yana Heyva Sor tarafından büyük çabalar gösteriliyor.  Heyva Sor için kampta 3 çadır kuruldu.  24 saat Heyva Sor çalışanları hizmet için bekliyor. Ambulanslar da aynı şekilde hazırda bekletildi. Heyva Sor’un onlarca üyesi göçmenlerin dinlenmeleri için kurulan noktalarda çadırlar kurularak hastalara ilk müdahaleyi yapmak için Girke Lege’de kurulan ilk noktada bekletildi.  Burada ilk müdahalesi yapılan hasta çocuk, yaşlı, genç, kadın Êzîdî göçmenler daha sonra hastanelik durumda olanlar Derik hastanesine diğerleri de Newroz kampında bulunan Heyva Sor tarafından tedavileri yapılıyor.  Çocuklar için süt, mama getirildi ancak Heyva Sor yöneticileri imkanlarının kısıtlı olduğunu belirterek, “Bu ilaçlar da biterse ne yapacağımızı bilmiyoruz” diyor.

HASTANEDE 5’İ ÇOCUK 11 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Şengal Dağı'ndan günlerce yürüyerek gelen binlerce Êzîdî yollarda güneşin altında bekledikleri için, kimisi susuzluktan, kimisi yandığı için hasta düşmüştü. Hastalar mola noktalarında bekleyen Heyva Sor yetkililerinin ilk yardım müdahalesinin ardından Derik hastanesine götürüldü.

Derik hastanesi doktoru Rojin, bu hastanede sadece 60’a yakın çocuğun bulunduğuna dikkat çekti. Genel itibariyle yaralılar ve hastalık nedeniyle Derik’e gelen hasta sayısının 120’ye yakın olduğunu dile getiren Rojin,  Şengal’den ölümün sınırında Rojava’ya getirilen ve Derik hastanesinde tedavi altına alınmasına rağmen kurtarılamayan kişi sayısının ise 11 olduğunu belirtti. Bunlardan 5'’nin çocuk olduğunu dile getiren doktor Rojin hastalıkların genelde çok güneşin altında beklemekten,  susuzluktan dolayı ortaya çıktığına vurgu yaptı.  Doktor Rojin ölümlerin ise kazalar, böbrek kuruması gibi nedenlerden dolayı yaşandığını belirtti.

ROJAVA GENÇLİĞİNDEN FEDAKARLIK ÖRNEĞİ

Devrimci Gençlik ve Konfederasyona bağlı gençler de kampta çadır kurarak kampa gelen Êzîdîlerin her türlü ihtiyaçlarını gidermek için seferber oldu. İlk çadırlar devrimci gençlik üyeleri tarafından kuruldu.  Yine ilk gelen insanların ihtiyaçlarının karşılanmasında devrimci gençlik üyeleri aktif yer aldı. Ayrıca bazı Şengalli gençler ailelerini sağ salim bir şekilde kampa yetiştirdikten sonra Şengal Direniş Birlikleri'ne katılmak için geri dönüyordu.

ROJAVA’DAKİ TÜM BELEDİYELER SEFERBER OLDU

Şengalli göçmenler ilk geldikleri günden itibaren Til Koçer-Cezaa arasındaki yol hattı boyunca su,  hazır yiyecek, pişirilmiş yemek dağıtmak için belediyeler tarafından çalışma gerçekleştirildi.  Yine kamp temizliği sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde olmak üzere başta Derik belediyesi olmak üzere Rojava’daki tüm belediyeler tarafından düzenli yapıldı.  Yaklaşık 50 belediye çalışanı ile Derik’teki kurumlarda yer alan gençler (Devrimci gençlik, kültür, konfederasyon vs.)   kampın temizliği ile bizzat ilgilendi. Belediyeler tarafından 200 kadar çöp tenekesi kampta bulunan çadırların etrafına yerleştirildi. 

İkinci günden itibaren Derik belediyesi tarafından tüm çadırlara elektrik çekildi. Bu konuda köylerdeki belediyelerden de yardım istendi. Sonrasında banyo ve tuvaletlerin yapımını da belediyeler üstlendi.  Yine belediyeye bağlı mühendisler kamp içindeki yol yapım çalışmaları için günlerce çalıştı.  Kamp girişindeki yol Derik belediyesi tarafından yapıldı. Yine ikinci günden itibaren su tankerleri,  itfaiyeler belediyeler tarafından devreye sokuldu.  İlk hafta sadece Derik belediyesi tüm ihtiyaçları karşılamaya çalışırken ikinci haftadan itibaren Cizîre Kantonu'nda bulunan diğer belediyeler de dönüşümlü olarak hizmete başladı.

YARDIM KURULUŞLARI

TEV-DEM’e bağlı yardım kuruluşu (RAP), BM’ne bağlı ve bir yıldan fazladır Rojava’da bulunan yardım kuruluşları Arsi ve Ardi de Êzîdîler için ilk günden  itibaren elbise, ayakkabı, gıda yardımı için seferber oldu. 

BÜYÜK DAYANIŞMA

Rojava’da 3 yıllık devrim sonucunda birçok zorluklar yaşayan Rojava halkı deyim yerindeyse kendi boğazından kısıp Êzîdî göçmenlerine yardım etti. Neredeyse her ev elbiselerini, ayakkabılarını, yemeklerini Êzîdî göçmenleri ile paylaştı.  İlk günden itibaren seferber olan halk evlerinden torba torba elbiseler ayakkabılar getirerek ayakkabısız olan Êzîdî halkına verdi. Bir nebze olsun acılarını paylaşarak dertlerine ortak olmak istediler. Êzîdîler de Rojavalıların bu yardımlarını asla unutmayacaklarını her fırsatta dile getiriyor.

ROJAVA ŞÖFORLERİ DE GECE GÜNDÜZ YOLLARDA

Rojavalı şoförleri de unutmamak gerekiyor. İlk günden itibaren seferber olanlar arasında şoförler de vardı. Göçmenlerin getirildiği günlerde günlük 600 araç hareket halindeydi.  Yine Rojava Demokratik Özerk yönetimi tarafından günlük olarak kamyonlar,  tırlar ayarlanarak her gün yollarda kalan Êzîdîleri güvenlikli bölgelere ulaştırdı. Kimi Rojava halkı da kendi özel arabalarıyla göçmenleri getirmek için seferber oldu.

KAMPIN GÜVENLĞİ ASAYİŞ TARAFINDAN SAĞLANDI

Kampın denetimi güvenliği için Dêrik ve Berav (Derike bağlı)  asayişi 24 saat çalışıyor. Kamp yönetimi, kısa sürede kampın etrafında geniş güvenlik tedbirleri de alınacağını söyledi.

ROJAVA EKMEĞİNİ PAYLAŞIYOR

Bu dayanışma ruhu sadece Newroz Kampı için değil Şengal Dağı’nda mahsur kalanlar için de gösterildi. Dijwar Ehmê'ye göre bir hafta boyunca günde bin 200 torba ekmek Şengal’e gönderiliyordu. Ehmê ayrıca Şengal’e şu ana kadar ekmek gönderildiğini fakat bundan sonra kamyonlarla un gönderileceğini belirtti. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2014, 12:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER