Büyükelçi Bass: Askıya alma kararını ABD hükümeti aldı

ABD Ankara Büyükelçi John Bass, Türkiye'ye uygulanan vize yasağı kararının ABD hükümetince alındığını söyledi. Bass, çalışanlarının FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmasına dair, "Personelimizin neden tutuklandığı konusunda halen bilgi sahibi değiliz" dedi.

Büyükelçi Bass: Askıya alma kararını ABD hükümeti aldı
ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, düzenlediği basın toplantısında ABD ve Türkiye arasında krize yol açan vize kararını, Washington’un aldığını söyledi. Bass, hiçbir çalışanlarını Türkiye’deki yargıdan kaçırmadıklarını belirtti.

‘ABD HÜKÜMETİNİN ALDIĞI BİR KARARDIR’


Hafta sonu Türkiye’deki görevini tamamlayarak Afganistan’a gitmek üzere ayrılacak olan Bass, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya geldi. Bass, ABD’nin Türkiye’ye yönelik uyguladığı vize kararını kimin aldığının sorulması üzerine, “Vize kararıyla ilgili bir yanlış anlaşılma varsa bunu düzelteyim: Bu karar, ABD hükümetinin bir kararıdır. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de dün bunu teyit etti”  dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, kararın Ankara Büyükelçiliği’nden alındığı ihtimali üzerine sözlerinin Bass’a hatırlatılması üzerine Büyükelçi, Washinton’un konuyla ilgili detaylı açıklamayı yaptığını söyledi, “İsterseniz Dışişleri Sözcümüzün açıklamalarına bir bakın” dedi.

‘KANITLAR NELERDİR BİLMEK İSTİYORUZ’

ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un FETÖ soruşturmasıyla tutuklanmasından sonra Türkiye tarafından sürece  kendilerine bilgilendirme yapılmadığını söyleyen Bass, “Terörizm suçlamaları çok ciddi suçlamalardır. Bu iddiaları destekleyen kanıtlar nelerdir, bilmek istiyoruz. Şunu temin ederim ki Türk hükümetinin ABD’deki çalışanlarıyla ilgili bir terörizm suçlaması olsa ABD hükümeti bununla ilgili Türk hükümetiyle iletişime geçerdi. Aynı tavrı Türk hükümetinden bekliyoruz. Halen neden bizim personelimiz tutuklandığı konusunda bilgi sahibi değiliz” ifadelerini kullandı. Bass Topuz’un elçiliğin narkotik departmanında çalıştığını ve Türkiye ile ortak operasyonlarda görev aldığını, bu operasyonlarda elde edilen başarıların Türkiye tarafından da takdir edildiğini söyledi.

‘IŞİD SALDIRISI YAŞANMAMASI İŞBİRLİĞİNİN SONUCU’

IŞİD’in Türkiye’ye yönelik son dönemde saldırı düzenlememesinin iki ülke arasındaki faydalı işbirliğine değinen Bass, “9.5 aydır Türkiye’de terör saldırısı yaşanmıyor. Bu IŞİD vazgeçtiği için değil, işbirliğimizin sonucu” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2017, 16:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER