Cavalli: Ortadoğu'da halklarının kurtuluşunu YPG sağlayacak

UICC Başkanı Prof. DR. Franco Cavalli, YPG ve YPJ’nin Ortadoğu’da kurulmak istenen bağnaz halifelik sistemine karşı savaşan tek özgürlükçü güç olduğunu söyledi.

Cavalli: Ortadoğu'da halklarının kurtuluşunu YPG sağlayacak

UICC Başkanı Prof. DR. Franco Cavalli, YPG ve YPJ’nin Ortadoğu’da kurulmak istenen bağnaz halifelik sistemine karşı savaşan tek özgürlükçü güç olduğunu söyledi. Cavalli “Yüzyıllardır Ortadoğu’da haklara dayatılan sömürgeci ve bağnaz sistemlere karşı bugün sadece Kürtler Rojava sistemiyle haklara özgürlükçü ve alternatif bir sistem inşa ediyor. Herkes bu sistemi desteklemeli” dedi.

İsviçre’nin Ascona kentinde yaşayan Prof. Dr. Franco Cavalli merkezi Cenevre’de bulunan Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve İsviçre Onkoloji Enstitüsü (IOSI) Başkanlığı görevini yürütüyor. Cavalli, Rojava sisteminin Ortadoğu’da yaşayan halklar için ne anlam ifade ettiğini, Kürtlerin Ortadoğu’daki rolünü, bir grup doktorla Kobanê için başlattıkları kampanyanın geldiği aşamayı ajansımıza değerlendirdi.

Mesleki hayatının dışında sosyalist görüşlü bir politikacı olarak da bilinen Cavalli, uzun yıllar boyunca Küba ve Venezuela başta olmak birçok Latin Amerika ülkelerinde var olan veya inşa edilmek istenen sosyalist sistemlerin destekçisi olarak da biliniyor. Aynı zamanda hayatını kaybeden Venezuela Lideri Hugo Chavez’in doktorluğunu da yapan Cavalli, İsviçre’de Sosyalist Parti içerisinde siyasi çalışmalarını devam ettiriyor.

‘KOBANÊ İÇİN 21 BİN FRANK TOPLANDI KAMPANYA DEVAME EDECEK’

Uzun yıllardır Latin Amerika ülkelerinde verilen mücadelelerle dayanışma içerisinde olduğunu dile getiren Cavalli, Küba ve Venezuela başta olmak üzere buralarda var olan sol sosyalist sistemlerin ayakta kalması için çalışmalar yürüttüğünü ve bu çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Bu ülkelere yönelik çalışmalarını devam ettirirken aynı zamanda Ortadoğu’yu yakından takip ettiğini belirten Cavalli “Ortadoğu’da Kürtlere yönelik uzun yıllardan beridir sempatim var. Son dönemde gördüm ki Kürtler tarihi bir süreçten geçmektedir. DAİŞ gibi insanlık düşmanı bir örgüte karşı savaşan tek güç Kürtlerdir. Vicdani sorumluluk gereği bir grup doktor arkadaşımla birlikte Ocak ayının ortalarına doğru Kobanê’ye destek amaçlı Ticino Kantonu’nda bir kampanya başlattık. 10 doktorla başlattığımız kampanya içerisinde bugün 40 doktor var şimdiye kadar 21 bin Frank toplanmış durumda. Bu kampanyamız büyüyerek devam edecektir” şeklinde konuştu.

‘ORTADOĞU HALKLARININ KURTULUŞUNU YPG VE YPJ SAĞLAYACAK’

Ortadoğu’da halifelik sistemi gibi halkları bağnazlığa mahkûm edecek sistemin savunucularına karşı Kürtlerin tek başına mücadele ettiğini kaydeden Cavalli, Ortadoğu halklarının tek kurtuluş alternatifini DAİŞ karşı savaşan YPG ve YPJ güçlerinin sağlayacağını vurguladı. Amerika’nın yıllardır bölgede uyguladığı politikaları sert bir dille eleştiren Cavalli “Oradaki halklara birlikte yaşamak için hiç proje sunulmadan bir çözüm olmaz. Bu projeyi de Kürtler sunuyor. Amerika’nın DAİŞ havadan bombalaması oradaki halklara kurtuluş sunmuyor” dedi.

‘YPG VE YPJ’NİN DİRENİŞİ HİTLER VE MUSSOLİNİ FAŞİZMİNE KARŞI VERİLMİŞ SAVAŞ GİBİ’

Batının Ortadoğu’da on yıllardır uyguladığı politikalar sonucunda bugün DAİŞ’in var olduğunu dikkat çeken Cavalli, şunları belirtti: “Ortadoğu’nun petrol kaynaklarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyen Amerika başta olmak üzere batılı ülkeler yıllardır o bölgede demokrasi yerine halkları sömüren sistemler inşa etmeye çalıştı. Uygulanan bu politikaların sonucu ve Arap ülkeleri ile Türkiye’nin desteğiyle DAİŞ ortaya çıkmıştır.”

YPG ve YPJ’nin DAİŞ karşı verdiği savaşa büyük bir sempati duyduğunu dile getiren Cavalli “2 Dünya Savaşı döneminde Hitler ve Mussolini faşizmine karşı sosyalist ve sol güçlerin dağlarda vermiş oldukları partizan savaşlarına benziyor. Bu savaşı neredeyse Kürtler tek başına yürütüyor. Verdikleri savaşın yanı sıra bölgenin bütün halklarına yönelik alternatif sistem sunuyor. Herkesin takdir etmesi gereken bir savaş veriliyor” dedi.

‘ORTADOĞU KARMAŞASINDA TEK ALTERNETİF MODEL ROJAVA’

Ortadoğu’da şimdiye kadar batılı güçlerin desteğiyle varlığını koruyan bağnaz, feodal Arap sistemi ve İsrail’in uyguladığı Siyonist sistemin var olduğunu aktaran Cavalli, bu sistemlere karşı halkların birlikte ve özgürce yaşayabileceği tek alternatif sistemi Kürtlerin Rojava ile birlikte var ettiğini söyledi. 21 yüzyılda doğrudan demokrasi yani halkın direk yönetimlerde söz hakkı bulduğu sistemlerin inşa edilmesinin neden kaçınılmaz olduğunu anlatan Cavalli şunları söyledi: “Rojava’da halkların doğrudan yönetimde söz hakkı bulduğu bir sistem inşa ediliyor. Bu sistem içerisinde her kesimden halk kendi rengiyle var oluyor. Kürtler bugün tüm Ortadoğu’ya ve tüm halklara örnek olacak bir model inşa ediyor. Bu karmaşada tek alternatif model Rojava’dır. Var edilen bu sistem aynı zamanda cinsiyet özgürlükçü bir toplumun yaratılmasına ön ayak oluyor. Kürt kadınlarının Ortadoğu gerçekliğinde verdikleri eşi benzeri görülmemiş kimlik ve özgürlük savaşı beni çok etkiledi. Bu mücadele Ortadoğu kadının kaderini değiştirecek.”

‘KOBANÊ İLE BİRLİKTE KÜRTLERİN ÖZGÜRLÜK ÇIĞLIĞI HER YERDE HİSSEDİLDİ’

Kürtlerin verdikleri mücadelenin ilk defa bu kadar dünya kamuoyunda yer bulduğunu belirten Cavalli, DAİŞ karşı verilen özgürlükçü direniş ile birlikte kendi çıkarlarını korumak isteyen ülkelerin Kürtlere karşı sessizliğini bozduğunu dile getirdi. Cavalli “Batılı güçler, kendi çıkarları doğrultusunda Kürtlerin 40 yıla yakındır verdiği mücadeleyi görmek istemediler. Çünkü Kürdistan’ı işgal eden Türkiye, İran, Irak ve Suriye dikta rejimleriyle hep kendi çıkarları doğrultusunda anlaşmalar içerisindeydiler. Bu ülkelerle hareket edilmesi, Kürtlerin sesinin batı kamuoyunda duyulmasında engel teşkil etti. DAİŞ terörünün açığa çıkmasıyla birlikte özellikle Kobanê’de verilen direniş bu ülkelerin sessizliğini alt üst etti. Kürtlerin demokrasi ve özgürlük çığlığı her yerde hissedildi. DAİŞ terörü ile birlikte kendi demokrasi değerlerinin sadece Kürtler tarafından savunulduğunu gören batılı güçler birazda olsa yüzünü Kürtlere dönmüş durumda” dedi.

‘KÜRTLER ÖNCÜLÜĞÜNDE HALKLAR KENDİ ÖZGÜRLÜKLERİNE DOĞRU YOL ALIYOR’

Kürtlerin Ortadoğu’da verdiği mücadeleyi 2 Dünya Savaşı sırasında yaşanan gelişmelere benzettiğini ifade eden Cavalli, 2. Dünya Savaşı’nda sırasında özellikle Stalin öncülüğünde Sovyetlerin, Alman faşizmine karşı verdiği mücadelenin aynısını Kürtlerin 21. yüzyılda dünyanın başına bela olacak bir güce karşı verdiğini söyledi.

Cavalli “2 Dünya Savaşı öncesinde Stalin ve Sovyetlere karşı batı dünyası bir duyarsızlık yaşıyordu. Savaş başladıktan sonra Amerikalılar bile Stalin’e sempati duymaya başladı. Ve savaş sonucunda birçok ülke kendi bağımsızlıklarını ilan ederek özgürlüklerine kavuştu. Bugün aynı rol Kürtler öncülüğünde gerçekleşeceğe benziyor. Halklar kendi özgürlüklerine doğru yol alıyor. Kürtler bu süreçte var ettiği sistemle hem kendisine hem de bölgede ki halklara özgürlüğü armağan edecek” şeklinde konuştu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile tanışmak istediğini de vurgulayan Cavalli, “Daha önce İmralı’ya giden heyet içerisinde olma olanağım vardı ama o süreçte Latin Amerika’da olduğumdan kaynaklı katılamadım. Umarım önümüzde ki dönemde böyle bir olanak tekrardan yaratılır” dedi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2015, 19:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER