Savcı, gazeteci Geerdink'in beraatini istedi

Gazeteci Frederike Geerdink hakkında, sosyal medyada üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle ‘PKK propagandası yaptıgı’ gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü. Savcı Geerdink’in beraatini istedi, duruşma 13 Nisan’a ertelendi.

Savcı, gazeteci Geerdink'in beraatini istedi

Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink hakkında sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımlar nedeniyle açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istenen Geerdink, hakim karşısına çıktı.

Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü ve Hollandalı gazeteciler ile Hollanda Büyükelçiliği yetkililerinin de izlediği duruşma yaklaşık 1 saat sürdü.

Mahkemeye mütalaasını sunan savcı, iddianamede 6 yıl hapis istediği Geerdink için bu kez beraat talep etti.

Örgüt propagandası suçunun yasal unsurlarının oluşmadığını, Cemil Bayık röportajının gazetecilik faaliyeti olduğunu, Facebook ve Twitter’daki paylaşımlarının da kendi kişisel görüşleri olduğunu belirten savcı, Geerdink’in beraatini istedi.

‘Ben bir gazeteciyim’

Geerdink ise savunmasında, ifadelerinin cımbızlanarak bir araya getirildiğini belirtti.

“Kürt kimliği üzerine Bilgi Üniversitesi’ndeki konferans için yazdığım bazı cümleler var. Van’da bir çocukla yaptığım röportajla ilgili ifadeler var. Savcı, bölücü terör örgütü için üye toplama diye karar vermiş hakkımda. Bu, beni biraz rahatsız etti.

“Bu röportaj benim Kürt mücadelesini, Kürt kimliğini güçlendirdiğini ama aynı zamanda politize ettiğini ve bu siyasallaşmanın Kürtlerin kimliklerinin bütünüyle yaşayabilmelerini baltaladığını savunduğum bir makalenin bir parçasıydı.

“Peki o zaman neden bu davranış beni, varlığımın ta özünden etkiledi? Beni varlığımın özünden etkiliyor çünkü benim kimliğime dokunuyor. Ben bir kadınım, ben bir Hollandalıyım, ben bir Diyarbakırlıyım ama bunlardan daha çok ben bir gazeteciyim. Mesleğimle gurur duyuyorum, bunu özenle ve bağımsız sürdürüyorum.”

Mahkeme heyeti, duruşmayı 13 Nisan’a erteledi.

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2015, 20:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER