Danimarkalı mayın uzmanları Kobani'de

Mayın temizleme alanında uzman Amerikalı ve Danimarkalı görevliler Kobanê’ye geçerek Kanton Yürütme Meclisi ile bir araya geldi.

Danimarkalı mayın uzmanları Kobani'de
Mayın temizleme alanında uzman Amerikalı ve Danimarkalı görevliler Kobanê’ye geçerek Kanton Yürütme Meclisi ile bir araya geldi.

Amerikalı ve Danimarkalı uzmanlar Kobanê deki mayınları temizlemeye hazır olduklarını belirttiler.

Danimarka Mayın Tehdidine Karşı Eğitim ve Yardım örgütü ile Amerika Ulusal Toplum Merkezi ˝CLOBAL COMMUITIEN˝ ten bir heyet Kobanê’nin durumunu görmek üzere Mürşit Pınar sınır kapısından geçerek Kobanê’ye geçti.

Danimarka heyeti örgütün Türkiye bölge bürosu başkanı Teresa Tavares ve Kobepenhagen bürosu başkanı Yukon-bak ve Dr Peter Nelson dan oluşurken Amerika heyetin de ise örgüt temsilcisi Shin Mickelson, Çocuk haklarını koruma komitesi üyesi Armick Eno, Yardım ve dayanışma temsilcisi Marva Aakmosh ve inşa ve yardım temsilcileri Hesan Mihemed ile Hisên Çol beg den oluştu.

Heyetler Kanton yönetim merkezine geçerek kanton yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Heyeti karşılayan Yürütme Meclisi Başkanı Enver Muslim ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek heyet üyelerine teşekkür etti. Kobanê de yaşayan yurttaşların DAIŞ tarafından yerleştirilen mayınlar yüzünden korku içinde olduğunu belirten Muslim, bu konuda uluslar arası kurumların kendilerine yardımcı olabileceklerini söyledi.

Amerika heyeti adına konuşan Shin Mickelson ise öncelikle ihtiyaçların ne olduğunu tespit etmek gerektiğini belirterek, “Kobenê ve halkının öncelikli ihtiyaçlarının ne olduğunu belirlemek gerekiyor ki bizde elimizden geldiğinde her yolu kullanıp bu yardımları ulaştırabilelim. Daha önce Uluslar Arası Handî Kab örgütü ile Kobanê’nin durumuna ilişkin bir ortaklaşmamız oldu” diye konuştu.

Danimarka heyeti adına konuşan Teresa Tavares ise şunları belirti: “Kobanê’nin durumu çok trajik. Bütün gücümüzle Kobanê’ye yardım etmek için çalışacağız. Özelliklede mayınların temizlenmesi için elimizden ne gelirse yapacağız. Mayından temizlenmesi gereken her yere gidip araştırma yapacağız. Daha sonra gerekli bütün araç ve gereçleri temin edip mayın temizliğine başlıyacaığız. Şimdi mayınların bulunup temizlenmesi için özel birlikler eğitiyoruz. Danimarka devleti bu konuda bize yardımcı olacak.”

Daha sonra heyetler Kobanê sokaklarını dolaşarak inceleme yaptı. Heyetin bu gün Bakur Kürdistan’a dönmesi bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2015, 11:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER