Cephedeki Barzani…

Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, Musul Barajı'nda Peşmerge Güçleri ile IŞİD üyeleri arasında çok şiddetli çatışmaların yaşandığı gün, baraja sadece bir kilometre uzaklıktaki bir tepenin üzerinde. Çatışma gün boyu sürüyor.

Cephedeki Barzani…
Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, Musul Barajı’nda Peşmerge Güçleri ile IŞİD üyeleri arasında çok şiddetli çatışmaların yaşandığı gün, baraja sadece bir kilometre uzaklıktaki bir tepenin üzerinde.  Çatışma gün boyu sürüyor. 

Barzani bu çatışmada Peşmerge Güçleri’ne komuta ediyor. Bu da bir komutanın savaşı her ayrıntısıyla görebilmesi için ateşe yakın olabileceği en yakın mesafe. 

Erbil’deki bütüm görevlerini hükümete devrederek o ateşten gömleği giymiş, savaşçılarının yanında bulunmak için bu cephede, bu tepenin üstünde kalmaya karar vermiş. 

Karargahını kurduğu alan, normal zamanlarda seyahat edilecek türden bir yer değil. Ancak arkadaşları onun bu tür arazilere aşina olduğunu söylüyor. Arkadaşları onun için ”Bu coğrafyaların çocuğu. O da Kürd devriminin lideri olan babası Mele Mustafa Barzani gibi bundan daha sarp arazilerde, bundan daha zor şartlarda kalmış” diyor. 

Kısa bir süre önce koalisyon güçlerinin havadan desteği ile Peşmerge Güçleri’nin kontrol ettiği Musul Barajı’ndan kentin kuzeyi çok açık bir şekilde görülüyor. 

Peşmerge dürbünü ile küçük tepeciklerin kucağına kurulu köylerde IŞİD üyelerinin hareketlerini izliyor. Dicle Nehri kıyısına kurulmuş tarlalarda hareket edenler sivil halk değil. Kendince askeri kurnazlıkla sızmaya çalışan IŞİD’liler. Barzani’nin bu tür kurnazlıkların başarısız olması için de direktifleri var. 

Peşmerge komutanlarından biri, ”Musul’un çevresini IŞİD teröristlerinden temizlemek zor değil. Peşmerge’nin bunu başaracak gücü var. Ancak oralarda kalıcı olmak için daha kapsamlı plan, hazırlık ve güce ihtiyaç var. Çünkü örgüt kendilerine sinsice destek veren Arap köylülerden alacağı desteğe güveniyor” diyor. 

Bir diğer komutan ise şunları kayedediyor: ”Savaş uçaklarının devreye girmesiyle savaş dengesinin açık bir biçimde Peşmerge’nin lehine döndüğüne işaret ediyor ancak yine çatışmaların birçoğu süngü mesafesinde gerçekleşiyor. İşte bu tür durumlarda liderin savaşçılarının yakınında ve yanında olması gidişatı etkiliyor. 

Uzun bir süredir savaş cephelerinde gezen ve buralarda konaklayan Mesud Barzani’nin Şengal operasyonu sırasında büyük bir tehlikeyi atlattığını öğreniyorum. Oğulları ve birçok yakın Peşmerge akrabası ile bu operasyonun içinde yer alırken IŞİD üyelerinden biri bomba yüklü bir araç ile bu gruba doğru ilerliyor. Ancak Peşmerge Güçleri’nin fark etmesi üzerine araç hedefine ulaşmadan önce patlatılıyor.” 

Göründüğü kadarıyla Barzani’nin savaş cephesinde bulunması savaşçılarına da büyük bir manevi güç, motivasyon ve kararlılık veriyor. Burada bulunmasının etkisi anlatılıyor. Bazı Peşmergeler, savaş anında Barzani’nin çok kritik kararlar aldığını ve talimatlar verdiğini söylüyor. O askeri tecrübelerine dayanarak bu can alıcı kararları veriyor. Öyle kararlar ki, sadece Peşmerge Güçleri Genel Komutanı’nın vereceği türden kader tayin edici kararlar. Savaş cephesinde olması da bu kararların etkileyici olmasını sağlıyor. Savaş halinin anlık değiştiği bu durumlarda savaştan uzakta bir yerde alınan kararların başarı şansı bu denli yüksek olmaz. 

Barzani gibi bir liderin ısrarla savaş cephesini terk etmemesi, Kürdistan Bölgesi’nin siyasi ve askeri liderlerinin de neden savaş cephesinde bulunduğunu yeterince açıklıyor. Bu savaşta şimdiye kadar çok sayıda Peşmerge komutanı yaşamını yitirdi. 

Her ne kadar tehlikeli de olsa, liderlerin bu şekilde savaşın en sıcak bölgesinde yer almaları, savaşçı ve komutanlarına pozitif bir etkide bulunuyor. Elbette bu da savaşın sonuçlarına yansıyor. 

Zaten Irak ordusunun en büyük zaafı, komutanların görev yerlerini bırakarak kaçmaları değil miydi? Onlar kaçmazsa IŞİD bu kadar kolay Irak kentlerini ele geçirebilir miydi? Ordunun dağılmasının en önemli sebebi, komutanların savaşa girmemesi ve cephede bulunmamasıydı. 
Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2015, 11:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER