Zafer Çağlayan Seçimde Aday Olmayacak

Medyada seçimde aday olacağına dair haberlere üzüldüğünü açıklayan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yazılı açıklama yaparak aday olmayacağını ifade etti.

Zafer Çağlayan Seçimde Aday Olmayacak

Eski Ekonomi Bakanı, AKP Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan, 7 Haziran 2015'teki genel seçimlerde aday olmayacağını açıkladı.

Yazılı açıklama yapan Zafer Çağlayan, 2007'den bu yana Sanayi ve Ticaret, Devlet ve Ekonomi olmak üzere yaklaşık 6,5 yıl çeşitli bakanlık görevlerinde bulunduğunu ifade etti.

“Yakından bilindiği gibi siyasi tarihimize kara bir leke olarak giren ve bazı bakan arkadaşlarımla, şahsım üzerinden Türkiye'yi ve Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan '17 Aralık' tarihli post-modern darbe süreci sonunda kendi isteğimle Bakanlık görevini bıraktım. Söz konusu tarihten bugüne kadar çocuklarım, ailem ve çok yakın dostlarımla büyük sıkıntılar yaşadım. Böylesi zor bir dönemde geçirdim kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi sürecim devam ediyor.”

Çağlayan, “medyada, isimleri üzerinden darbe girişimi yapılmaya çalışılan diğer bakanlarla birlikte yeniden milletvekili adayı olmak istediğine dair gerçekle bağdaşmayan, tamamen hayal ürünü haber ve yorumların yer aldığını gördüğünü ve çok üzüldüğünü” açıkladı.

Olayın yaşanmasından birkaç gün önce, 8 Aralık 2013'te basına, 2015 genel seçimlerinde siyaseti bırakacağını, gerek milletvekilliği gerekse bakanlık görevlerini sonlandırmak istediğini çok net ve kararlı bir biçimde ifade ettiğini belirten Çağlayan, söz konusu haberin 9 Aralık 2013'te çeşitli medya organlarında geniş ölçüde yer aldığını söyledi.

“Bu kararım, 8 Aralık 2013 günü ne ise bugün de aynı istikamettedir. Ülkeme, milletime ve partime hizmetin bakanlık ve milletvekili kimliği dışında da sürdürülebileceği kanısındayım. Bu çerçevede 7 Haziran 2015'te yapılması planlanan genel seçimlerde aday olmayacağımı kamuoyunun bilgisine arz ederim.” / Bianet

Ne olmuştu?

Zafer Çağlayan, yolsuzluk operasyonunda oğlunun tutuklanmasının ardından 25 Aralık 2013'te Ekonomi Bakanlığı görevinden istifa etmişti.

O dönem de yazılı açıklama yayınlamıştı: "17 Aralık itibariyle gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı kirli bir tezgah olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için Ekonomi Bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım."

Çağlayan'ın 700 bin liralık saatle ilgili Meclis'te yaptığı savunmaya saatin satın alındığı Patek Philippe firmasından 7 Mayıs 2014'te yalanlama geldi.

Saat ilanını gazetede gördüğünü ve saatin garanti belgesinde kendi adının yazdığını ileri süren Çağlayan'a cevap veren Patek Philippe firması, gazetelere ilan vermediklerini ve garanti belgelerine isim yazmadıklarını açıkladı. Patek Philippe'le sözleşmesi olan İstanbul'daki firma da garanti belgesinde isim yazılmadığını teyit etti.

Çağlayan, "Rıza Sarraf'tan sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında, bu şahsın İran'a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağladığı, Gana'dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1,5 ton altında ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek, altının Dubai'ye çıkışını sağlamaya çalıştığı" suçlaması yöneltilmişti.

Çağlayan hakkında, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet, Türk Ceza Kanunu'nun resmi belgede sahtecilik ve rüşvet ile ilgili suçlamaları kapsamında Meclis Soruşturulması açılması istenmişti.

20 Ocak'ta Meclis'te yapılan oylamayla Çağlayan'ın Yüce Divan'a gönderilmemesine karar verildi.


Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2015, 10:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER