Şengal dağlarında, daha fazla yardıma ihtiyaç var

Êzîdîler, kutsal toprakları Şengal ve çevresinin DAİŞ çeteleri tarafından işgal edilmesi ardından Şengal dağlarında 6 aydır direniyor, zor şartlar altında yaşam mücadelesini sürdürüyor

Êzîdîler, kutsal toprakları Şengal ve çevresinin DAİŞ çeteleri tarafından işgal edilmesi ardından Şengal dağlarında 6 aydır direniyor, zor şartlar altında yaşam mücadelesini sürdürüyor. Rojava Yardım ve Geliştirme Kuruluşu’ndan Xelil Heci, sadece halkın dayanışma gösterdiğini ancak yeterli olmadığını belirterek, yardımların artırılmasını istedi.

Êzîdîlerin yoğun yaşadığı Şengal ve çevresindeki köylerin 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çeteleri tarafından işgal edilmesinin ardından Şengal dağlarına sığınan ve 6 aydır Şengal dağlarında direnen binlerce Êzîdînin yardıma ihtiyacı var.

Bazı yardım kuruluşlarından, Avrupalı Êzîdî toplumundan ve pek çok bölgeden Kürtlerden Şengal dağlarına yardım malzemeleri gönderilmesine rağmen yeterli olunmuyor.

'YARDIMLAR ARTIRILMALI'

TEV-DA’ya bağlı olarak çalışan ve Şengal dağlarına gelen yardım malzemelerini kurulan kamplardaki sivillere dağıtan, Rojava Yardım ve Geliştirme Kuruluşundan Xelil Haci, yardımların artırılmasını istedi.

Haci, fermandan sonraki 6 aylık süreç boyunca dağlara ulaşan yardımları dağıttıklarını belirterek, “Zorlu kış koşullarında sivillerin daha fazla yardıma ihtiyacı var. Şengal dağlarında direnen bu 12 bine yakın insana yardım kartları üzerinden gelen yardımları dağıtıyoruz. Kersê köyü ve vadisinden başlayarak Çilmêra’daki kamplarda kalan insanlara kadar her ay elimizde bulunan erzakı, tabii ki imkanlarımızın elverdiği ölçüde buralarda bulunan Êzîdî kardeşlerimize hiçbir ayrım ve fark gözetmeksizin dağıtıyoruz” dedi.

'SADECE HALKIMIZ YARDIM GÖNDERDİ, YETMİYOR'

Herhangi bir uluslararası ve insani yardım kuruluşundan yardım almadıklarını ifade eden Haci, şöyle konuştu: "Bu dönem içinde Heyva Sor a Kurdistan ve Avrupa’daki Mala Ezdiyan, Avrupa’da bulunan Ezdiler ve Rojava, Güney, Kuzey ve Doğu Kürdistan’da yaşayan Kürt kardeşlerimiz kendi imkanları doğrultusunda dağa gıda ve temel yaşam malzemelerini gönderdi. Zaten herhangi bir insani-uluslararası yardım kurum ve kuruluş bize, Şengal dağlarına yardım getirmedi. Sadece Kürt halkı elinden geleni esirgemeyerek, bize yardım gönderdi. Kamplarda kalanlar bu zorlu kış koşullarında yaz çadırlarının içinde yaşıyor. Çadır sayısı nüfusa göre çok az, yetmiyor. Bazı kamplarda 2-3 aile aynı çadırda kalıyor. Mutfaklarını da aynı çadırın içerisine koyup yaşamlarını devam ettiriyorlar.

Rojava’nın Cizre kantonundan bize 402 tane soba gönderildi, ancak yeterli gelmedi. Gaz ise hiç yok. Bu zorlu kış koşullarında halkın ısınma araç ve gereçlerine ihtiyacı var. Özellikle de soba ve gaza. Bunun dışında birçok ailenin çadıra ihtiyacı var. Ferman döneminde göç eden ailelerin bir kısmı geri dönüyor fakat onlara verecek çadırlarımız yok, eğer bu tür imkanlar karşılanırsa ailelerin çoğu geri dönecek. Bunun dışında da un, yağ, tuz, çay, şeker ve bulgur gibi temel gıda ve temel yaşam malzemeleri konusunda sıkıntılarımız var. Elimizde bunlar çok az kalmış, bu yüzden ailelere sınırlı bir şekilde dağıtıyoruz. Çocuklar için de süt geldi fakat o da yetmedi, çocuklar için de daha fazla sütün dağa ulaştırılması gerekir."

ULUSLARARASI YARDIM KURULUŞLARINA ÇAĞRI

Tüm uluslararası-insani yardım kuruluşlarının Şengal dağlarında direnen ve kutsal topraklarını terk etmek istemeyen Êzîdîlere yardımcı olması gerektiğini söyleyen Haci, "Tüm insani yardım kuruluşlarına 6 aydır bu dağlarda direnen ve onurlu olan Şengallilere yardım etmeleri çağrısında bulunuyoruz. Dağları ve topraklarımızı bırakmadık, burada direndik, bu yüzden herkesin direnen bu halka yardımcı olması gerekir. Bu halkı desteklemesi gerekir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2015, 23:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER