Cezaevlerinde 242'si ağır 653 hasta tutuklu bulunuyor

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Adalet Bakanlığı önünde yaptığı açıklamada, hasta tutuklularının ölümünden AK Parti hükümetinin sorumlu olduğunu söyledi. İnisiyatif, cezaevlerinde 242’si ağır 653 hasta tutuklu bulunduğu belirtti.

Cezaevlerinde 242'si ağır 653 hasta tutuklu bulunuyor

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, cezaevlerinde hasta tutuklularının ölümünü Adalet Bakanlığı önünde yaptığı açıklamayla protesto etti.

Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Adalet Bakanlığı Ek Hizmet Binası önünde yaptığı açıklamada, son iki haftada 4 hasta tutuklunun yaşamını yitirdiğini belirtti.

İnisiyatif adına basın açıklamasını Mehmet Ali Tosun okudu.

‘Sorumlusu devlet ve AKP hükümeti’

“Katletmek bu ülkede devlet politikası olmaya devam ediyor. İster hapishanelerde ister sokakta olsun değişen bir şey yok. Ölümler sıradanlaştırılıyor. Son iki haftada dört hasta mahpus ve tutsak hayatını kaybetmiştir. Bu ölümlerim sorumlusu devlet ve AKP hükümetidir.

“Hasta mahpusları siyaset malzemesi ve pazarlık konusu yapmaktan iktidar vazgeçmelidir. Bu bir insanlık sorunudur. İnsanım diyen herkesin bu konuya duyarlılık göstermesi gerekir.

“38 gündür makineye bağlı bir şekilde hayata tutunmaya çalışan Mehmet Canpolat, bu devletin ve AKP iktidarının sorumsuzluğu sonucu hayatını kaybetmiştir. Yarın sıra kimde, hapishaneler ve tecrit bu ülke iktidarının ve devletin gerçek bir aynası olmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

“Cezaevlerinde 242’si ağır 653 hasta tutuklu bulunuyor.Buradan bir kez daha iktidara sesleniyoruz hasta mahpusları pazarlık konusu yapmaktan vazgeçin.

“Tedavileri yapılsın veya infazları ertelenerek hijyenik koşullarda tedavi imkanlarına kavuşsunlar. Sağlık hakkı temel bir haktır, kimsenin lütfuna bırakılamaz ve engellenemez.

Talepler

* Hasta mahpusların sağlık durumlarının belgelenmesi için adli tıp kurumu tek belirleyici olmaktan çıkarılmalıdır.

* Tam teşekküllü herhangi bir hastanenin vereceği raporda geçerli olmalıdır.

* Cezaevlerinde ambulans ve doktor sürekli bulundurulmalı (kalp krizi gibi) acil durumlarda müdahale edilmelidir.

* Hastanelerde kelepçeli olarak asker nezaretinde muayeneye son verilmelidir.

* Ceza ve Güvenlik tedbirlerinin uygulanması hakkındaki kanunun 16/3’üncü maddesi ile 25. maddesi iptal edilmeli hapishane koşullarında (ya da devlet hastanelerinin mahpuslara ayrılan bölümlerinde) tedavi olanağı olmayan hasta mahpusların cezasının infazı iyileşinceye kadar ertelenmelidir.

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2015, 23:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER