DBP'li belediyeden deprem bölgesinde HES'e üçüncü ret

Sason ilçesinde Talori Çayı üzerinde insa edilmek istenen Hidroelektrik Santralı (HES) projesi Batman İl Genel Meclisi tarafından bir kez daha reddedildi.

DBP'li belediyeden deprem bölgesinde HES'e üçüncü ret
Sason ilçesinde Talori Çayı üzerinde insa edilmek istenen Hidroelektrik Santralı (HES) projesi Batman İl Genel Meclisi tarafından bir kez daha reddedildi. Birinci derece deprem kuşağında olan Sason ilçesinde yapılması planlanan HES’in yerleşim alanlarını ve canlı türlerini yok edeceğini belirten İl Genel Meclis Üyesi Aratemur, projeye izin vermeyeceklerini bildirdi. Aratemur, hükümetin aynı zamanda bir göç dalgasını hedeflediğine dikkat çekti.


AKP hükümetinin Kürdistan doğasına yönelik talan ve soykırım politikaları devam ediyor. Batman’ın Sason ilçesinde Cacaz mevkinde bulunan Talori Çayı üzerine inşa edilmek istenen HES, DBP’li Belediye Meclisi tarafından reddedildi.

'CİDDİ FELAKETE YOL AÇAR'

Batman Valiliği tarafından İl Genel Meclisine teklif edilen HES projesinin üçüncü kez reddedildiğini söyleyen İl Genel Meclis Üyesi Selim Aratemur, birinci derece deprem kuşağında yapılması istenen HES projesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Aratemur, Sason'un coğrafik alan olarak birinci derece deprem kuşağında bulunduğunu bildirerek, "Deprem kuşağında HES yapılması, bir depremin meydana geldiği sırada çok ciddi tehlikeleri beraberinde getirecektir. HES’in yapıldığı çayın bulunduğu güzergahta Batman şehir merkezine kadar su birikintisi çok ciddi bir felaketi beraberinde getirir. Yüksek rakımlı bir alanın altında bulunan yüzlerce yerleşim alanını yok edebilecek yüksek su düzeyine rağmen bu projenin gündeme gelmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

'TÜM CANLILARIN HAKLARINI SAVUNACAĞIZ'

HES projesi ile birlikte çok sayıda yerleşim alanı ve canlı türünün yok olacağı uyarısında bulunan Aratemur, kendilerini doğada bulunan tüm canlıların haklarını korumakla sorumlu gördüklerini belirtti. HES’in onlarca endemik bitki çeşitliliği ve yaban canlıların yok olmasına sebep olacağını dile getiren Aratemur, "Bitki ve hayvan türlerin barınma ve beslenme alanlarının barajlarla yok edilmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Ekolojik dengeyi sağlayan doğamızda tüm canlıların yaşam hakkı bulunmaktadır. Biz sadece orada yaşayan insanların yaşam haklarını değil, o doğaya ait tüm canlıların haklarını savunmakla kendimizi sorumlu hissediyoruz” diye ekledi.

'GÖÇ DALGASI HEDEFLENİYOR'

Aratemur, projeyle aynı zamanda zorunlu göçün hedeflendiğine vurgu yaparak, şunları ifade etti:

"Ayrıca, bilindiği gibi1990’lı yıllarda çeşitli nedenlerle yüzbinlerce insan yerinden yurdundan edildi ve 4 bin köy boşaltıldı. Bu insanların tamamı üretici durumdayken bir anda tüketici konumuna konuldu. Bugün Sason’da, Kürdistan’da yapılmak istenen HES ve barajlarla yeni bir göç dalgası yaşatılmak isteniyor. Yapılan HES ile birlikte yok olacak 10 köy ve mezralarında yaşayan yurttaşlarımız dilekçelerle HES ve barajın yapılmasını istemediğini bize başvuruda bulunarak bildirdi. Bu insanlar binlerce yıldır ait olduğu topraklardan edilerek metropol kentlerde yaşamaya cesaret edemediklerini, kendi köylerinde topraklarından elde ettikleri ürünlerle yaşamlarını sürdürdüklerini söylediler. Bize bu görevi veren halkın yaşam haklarını savunmakla sorumlu olmamızdan dolayı halkın talepleri doğrultusunda karar vermeye devam edeceğiz."

SU SAVAŞLARI

İl Genel Meclis Üyesi Selim Aratemur, devletin gelecekte yaşanacak olası su savaşlarına hazırlık yaptığına da değinerek, şöyle dedi: “AKP hükümetinin önüne koyduğu iki proje söz konusudur. Birincisi; barajlar güvenlik projesi kapsamındadır. İkincisi; doğa harikası olan coğrafyamızda bulunan temiz suların önüne bent çekerek suyu şimdiden himayesine alarak özelleştirmeye çalışmaktadırlar. Gelecekte su savaşlarını göz önünde bulunduran hükümetin doğamıza yönelik sömürü politikası söz konusudur."

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2015, 17:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER