Demirtaş: AKP sokaktaki protestonun nedenini anlamalı

HDP’nin Dersim İl Kongresi'ne katılan Selahattin Demirtaş, hükümetin "güvenlik politikaları"na tepki göstererek, "Başbakan yanlış yapıyorsun yanlış. Siz profesörsünüz infaz yasaları ile meşru hakların önüne geçilemez.

Demirtaş: AKP sokaktaki protestonun nedenini anlamalı
HDP’nin Dersim İl Kongresi'ne katılan Selahattin Demirtaş, hükümetin "güvenlik politikaları"na tepki göstererek, "Başbakan yanlış yapıyorsun yanlış. Siz profesörsünüz infaz yasaları ile meşru hakların önüne geçilemez. Şimdi yapmanız gereken şey baskı yasalarını çıkartmak değil, sokaklardaki protestonun nedenlerini anlayıp çözüm bulmaktır. Paralel çarşaflarıyla sokaktaki talepleri görünmez hale getiriyorlar" dedi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, 1'inci Olağan Kongresi'ni Dersim Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirdi. Seyid Rıza, PKK lideri Abdullah Öcalan, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarla donatılan kongre salonunu binlerce partili doldurdu. Kongreye HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Dersim Belediyesi Eş Başkanı Nurhayat Altun, DBP, EMEP, ESP üyeleri de katıldı. Saygı duruşunun ardından konuşan Demirtaş, HDP'nin yapılacak olan kongre ile Dersim'in tüm sorun ve sıkıntısını çözecek bir parti olacağını söyledi. Demirtaş, "Yapılacak olan çalışmalar kolay olmayacak. Ama başaracağız. Dersim en acılı tarihlerden birine sahip. Bedel ödeyen bir coğrafya bedel ödemeye de devam ediyor. Bu kentin politikacısı olmak elbette ki kolay değil" dedi. 

Kürdistan coğrafyasında açılan tüm gözlerin zulüm ve baskılarla karşılaştığını ifade eden Demirtaş, "Dersim'de ve Kürdistan'ın her köşesinde yaşananlar bizim tercihimiz değildi. Bizi zorla kendi topraklarımızda diz çöktürmek isteyenlerin tercihiydi. Bizim tercihimiz bu zulme karşı direnişti burada yaşayan halklar olarak direndik. Direnmeye de devam ediyoruz" dedi. Tercihini direnişten yana verenlerin şimdilerde kendini yönetecek duruma geldiğini, gerçekleştirilen direnişin tarihini önemli zaferlerle süsleyerek bu günlere gelindiğinin altını çizen Demirtaş, HDP olarak direniş tarihinin zaferini en iyi şekilde zirveye taşıyacaklarını belirtti. 

Tüm yanlışların HDP çatısı altında düzeltileceğini söyleyen Demirtaş, tüm baskılara karşı ayakta kalındığını, artık bununla yetinmemek gerektiğini, geniş halk kitlesi ile birlikte hareket edileceğini kaydetti. Alın terinin emekçilerde, paraların ve ayakkabı kutularının ise devlette olduğunu ifade eden Demirtaş, "2015 seçimleri bizim için önemlidir. Yeter ki güven olsun. Daha önce de söyledim hırsızlar yüzde 50 alacağım diyor, biz neden almayalım ki. Türkiye'nin tüm ezilen halkları olarak bu ülke hepimizi ortak payıysa bu ülkeyi hırsızlar değil bizim yönetmemiz gerekiyor. Biz bu mücadele için buradayız" dedi.

HDP'nin dost ve kardeş partiler ile toplumsal kesimlerin dışında hiç kimse ile ittifak içerisinde olmadığını, olmayacağını vurgulayan Demirtaş, "AKP gibi bir parti ile Roboski'nin hesabını vermemiş bir parti ile oturup konuşmayız bile. Biz iktidarı düşürmek için buradayız. Bunun dışında kim ne derse desin, HDP'nin büyümesini istemeyenlerin oluşturduğu iftiralara inanmayın" ifadelerini kullandı. HDP'nin Türkiye'nin yaralarına merhem olacağını söyleyen Demirtaş, HDP'nin güçlendiğini gören tüm siyasetçilerin her bir yandan saldırdığını, tüm saldırılara rağmen mücadelelerinden dönmeyeceklerinin altını çizdi. 

AKP'nin dayattığı siyasetle köklü çözümün olmayacağını, çıkarılan güvenlik yasalarıyla polise yetkiler vererek, infaz yasası çıkararak çözüm bulacağını sanan iktidara seslenen Demirtaş, "Başbakan yanlış yapıyorsun yanlış. Siz profesörsünüz infaz yasaları ile meşru hakların önüne geçilemez. Şimdi yapmanız gereken şey baskı yasalarını çıkartmak değil, sokaklardaki protestonun nedenlerini anlayıp çözüm bulmaktır. Paralel çarşaflarıyla sokaktaki talepleri görünmez hale getiriyorlar" dedi.

Okunan faaliyet raporlarının ardından delegelerin oylarıyla HDP Dersim eş başkanlıklarına Barış Almak ve Makbule Tulga seçildi. 

Demirtaş ise kongrenin ardından Elazığ'daki kongreye katılmak üzere kentten ayrıldı. 

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2014, 12:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER