Demirtaş: Cizre'ye gidip yaralıları almak istiyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, kendisinin de içinde bulunduğu bir heyet ve gönüllü sağlıkçılarla Cizre’de bir binanın bodrum katında 12 gündür hastaneye kaldırılmayı bekleyen ve 4 gündür de haber alınamayan yaralıları almak için bulundukları binaya girmek istediklerini söyledi.

Demirtaş: Cizre'ye gidip yaralıları almak istiyoruz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) heyeti, Cizre’de  12 gündür bir binanın bodrum katında hastaneye kaldırılmayı bekleyen ve 4 gündür de kendilerinden haber alınamayan yaralıların alınması için sürdürdükleri girişimlere ilişkin Mardin’de basın toplantısı düzenledi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşen toplantıda, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Milletvekili Burcu Çelik Özkan ve Ali Atalan, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol Akay ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak yer aldı.

Toplantıda konuşan Demirtaş, sokağa çıkma yasaklarının ortaya çıkarttığı insan hakları ihlalleri ve trajedilerin son bulması konusunda parti olarak yoğun bir çaba içinde olduklarını belirtti.

Savaşın ve çatışmalı ortamın son bulması için parti olarak ellerinden geleni yaptıkları ve yapmaya devam edeceklerini kaydeden Demirtaş, partilerinin bu tutumuna rağmen, hükümetin hiçbir şekilde vicdani, hukuki ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmediğini söyledi.

Demirtaş konuşmasının devamında şunları söyledi:

‘Dört gündür haber alamıyoruz’

“Cizre’de sağlar mı, yaralılar mı, açlar mı, susuzlar mı bilmediğimiz onlarca insandan 4 gündür haber alamıyoruz. Bu konuda partimizin tüm yoğunluğunu bu konuya vermiş durumdayız. Ama maalesef şu dakikaya kadar kesin bir sonuç almış değiliz. Yaralıların sağlık durumu ile ilgili net bir bilgi edinebilmiş değiliz.

“Kürt sorununun çözümü belki bir günde gerçekleşmez ama bu yaşanan insanlık dramını şu anda durdurmak mümkündür. Belediye başkanlarımız, milletvekillerimizle birlikte vahşet bodrumundaki durum netleşinceye kadar buradan ayrılmayacağız.”

‘Ben ve sağlık ekibi o binaya gitmek istiyoruz’

“Ortaya çıkacak tablo hiçbir şekilde geri dönülmeyecek bir köprü yıkılmasına yol açabilir. Müzakereden çözümden bir daha bahsetmenin yolu bile kalmayabilir. İnsani beklentiyi karşılayacak bir cevap vermeniz gerekiyor. Hiçbir spekülasyona mahal vermemek adına ben ve sağlık ekibi o binaya gitmek istiyoruz.

“Bu meselenin ciddi kırılmalara ve geri dönülmeyecek şekilde tahribatlara yol açabilecek bir mesele olduğu görülmelidir. Umut ediyoruz ki oradaki insanlar yaşıyordur. Cizre tümüyle abluka altında. Biz oraya gidersek oradan alacağımız sağ mıdır, ölümüdür kimi oradan alırsak hastaneye gönderilecek. Bunu bir kriminal olay olarak göstermenin anlamı yok.

“Varsa Cizre’de hali hazırda bir çatışma, elinde silah kim varsa koşullar ne olursa olsun ateş etmemesini istiyoruz.”

‘Halkımız çağrılarımızı dikkatle dinlemeli’

“Halkımızı bizden gelecek çağrılara uyarıları dikkatle dinlemelidir. Her yerde halkımız büyük bir duyarlılıkla hazır olmalıdır. Çünkü biz orada bir vahşet tablosu ile karşılaşmak istemiyoruz. Hükümet bunun altında kalır ve kimseye bunun açıklamasını yapamazlar.

“Oradaki insanlar çatışma pozisyonunda değillerdi, yardım ulaştırılmasını bekliyorlardı. Bugün heyetimizin oraya gitmesinde büyük fayda var. Hükümet bu olumlu girişimimizi pozitif bir şekilde değerlendirmeli.

“Bu çağrımız ciddiyetle değerlendirilsin. Buradaki çabamızın derinlikli olarak ele alınmasını istiyoruz. Günlerdir duyarlılık gösteren tüm halkımıza teşekkür ediyorum. Bu tutumun bu kararlılığın mutlaka sürmesi lazım. Bu zorlukları aşabilmenin en etkili yolu da halkın birlikteliğidir.”

‘Oraya gidilemiyor diye bir durum yok’

Demirtaş, basın mensuplarının da sorularını yanıtladı.

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Oraya girilemiyor’ şeklindeki açıklaması sorulan Demirtaş, “Ben belediyemizin sağlık ekibi ile oraya gitmeye hazırım. Oraya gidilemiyor diye bir durum yok. Hiçbir bahane ortaya koymasınlar bunun önünü açsınlar biz gideceğiz onları alıp hastaneye bırakacağız” dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2016, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER