Demirtaş: Devlet başkanı değil, halk başkanı seçiyoruz

HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında çıktığı Marmara turunda ilk durağı Darıca'dan sonra Kocaeli merkezde halkla bir araya geldi.

Demirtaş: Devlet başkanı değil, halk başkanı seçiyoruz
HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında çıktığı Marmara turunda ilk durağı Darıca'dan sonra Kocaeli merkezde halkla bir araya geldi. Yoğun ilgi ile karşılaşan Demirtaş, bu ülkenin ezilen, dışlanan, hakarete maruz kalan, sömürülen tüm kesimlerin temsilcisi olarak "Devlet başkanı değil, halk başkanı" olacağını söyledi.


Seçim çalışmaları kapsamımda Marmara turuna çıkan HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın Darıca'da gerçekleştirdiği mitingin ardından bir diğer durağı Kocaeli'nin İzmit ilçesi oldu. Selahattin Demirtaş'a burada Tanyıldız Düğün Salonu'nda düzenlenen halk toplantısına katıldı. Toplantıya kentteki siyasi parti temsilcileri, kimi sivil toplum örgütleri, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nde grevde olan Dev-Sağlık İşçileri, ÇHD temsilcileri, cemevi başkanları ve yüzlerce kişi katıldı. Salona ise "Halkların değişim adayı Selahattin Demirtaş", "Demokratik değişim barışçı Türkiye" pankartları asıldı.

Salona girmesiyle kent sekinleri ıslık ve alkışlarla Demirtaş'a yoğun ilgi gösterdi. Burada yapılan açılış konuşmasının ardından sözü ilk olarak Kocaeli Cumhur Meclisi adına Mehmet Akgül aldı. Akgül, Türkiye'nin bütün yurttaşlarına eşit bir şekilde yaklaşacak tek adayın Demirtaş olduğunu vurguladı.

Demirtaş ise herkesi selamlayarak başladığı konuşmasında sadece Çankaya'ya çıkmak için bir yarış sürdürmediklerini, yeni bir yaşam önerisi sunduklarını ifade ederek, "Bizim derdimiz özlemimiz koltuk değil. Koltuk sevenlerin koltuk hasretiyle yanıp tutuşanların, toplumun bütün ezilenlerinin umutlarını bir kenara bırakıp sadece koltuk için mücadele edenlerin geldiği durumu görüyoruz. Koltuktan, paradan başka derdi olmayanların, makamdan, mevkiden, mülkten başka derdi olmayanların içine düştüğü durumu görüyoruz" dedi.

EZİLENLER OLARAK BİZ DE VARIZ

Türkiye'nin yüzde sekseninin emekçi olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Ay sonunu kıt kanaat getirenler yoksullardır, Kürt'ü, Türk'ü, Çerkez'i, kadını, erkeği yoksul emekçidir. Ama onları yönetenler asla emekçileri temsil etmedi, onların içinden çıkmadı. Cumhuriyet tarihinde ilk defa ezilenlerin içinden çıkarak, biz de varız bizde halkız ezilenler olarak varız. Bavul içinde para taşımak için değil, ezilenler için buradayız. Çözüm önerilerini anlatırken Türkiye'nin her yerinden milyonlarca emekçi bu ilkeler etrafından birleşecek. Sanmayın ki Karadenizlisi, Egelisi, Doğulusu, Güneylisi mutludur, hepimiz eziliyoruz, hepimiz emekçiyiz. Bu ülkenin hazinesi üzerinde perişanlık çekiyoruz. Bu bizim kaderimiz değil" ifadelerini kullandı.

SOMA, GEZİ, ROBOSKİ AİLELERİ EL ELE VERİRSE KURTULURUZ

Konuşmasının devamında "Eğer bu ülke değişecekse sizin o temiz duygularınızla değişecek. Bu ülkeyi liderler kurtaramaz ancak sizler el ele verirseniz kurtulur. Bizi, biz kurtarabiliriz. Ancak ezilenlerin birliği kurtulur" ifadelerini kullanan Demirtaş, şöyle devam etti: "Soma, Gezi'deki ailelerimiz Roboski'de ailelerimiz el ele verirse kurtulur. Siz kendinizi kurtarabilirsiniz. Bu birlik ruhunu taşımak için aday oldum. Bu yalanı ikiyüzlülüğü kırmak için aday oldum. Oy ve mühür sizin elinizde. Emeği üreteni ortaya koyan biz, ama her gün TV'lerde hakaret dinleyen yine biz. Alevi'ye, işçiye, köylüye hakaret ediyor. Kendisine oy vermeyen herkes onun gözünde şeytandır."

'ERDOĞAN GİBİ BAVULLA PARA TAŞIMIYORUZ'

Demirtaş, halka karşı bu kadar öfke biriktirmiş birinin halkın Cumhurbaşkanı olamayacağını da vurguladı. Başbakan Erdoğan'ın kendisine muhalif olan herkesten 'Bunlar teröristtir, bunlar kandan besleniyor' dediğini, çocukları, gençleri sokakta katlederek işkence ettiğini, ardından da bunu yapanlara Hopa, Gezi, Soma ve Roboski'de olduğu gibi teşekkür ettiğini hatırlatan Demirtaş, Erdoğan'a "Peki sen kimin Cumhurbaşkanı olacaksın. Ülkenin yüzde 80'i bu saydıklarından oluşuyor. Biz senin gibi bavulla para taşımıyoruz. Biz halkız sana mecbur muyuz? Halk kendi kendini yönetecek" sözleri eleştirdi.

SURİYE'DE KELLE İSTEYENLERİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYANLAR...

Demirtaş, AKP'ye oy verenleri düşman ilan etmediklerini, bütün kimlikleri korkmadan her yerde dile getireceklerini de ifade etti. "Her yerde kendi öz benliğimizle var olarak kardeşliği inşa edebiliriz. Çünkü tek kimliği bu dünyada egemen yapmak diğer kimliklere hakaret etmektir" diyen Demirtaş, bunu başkasının yapamayacağını ama kendilerinin yapabileceğini söyledi.

Demirtaş, hemen ardından da Irak ve Rojava'da katliamlarıyla gündemde olan IŞİD'e verilen Tükiye desteği üzerinde durdu. Demirtaş, "Suriye'de barbaların teröristlerin kelle kesenleri ihtiyaçlarını karşılayanlar bu ülkede barıştan kardeşlikten bahsedemez" dedi.

'GURURLA SANDIĞA GİDECEĞİZ'

Her bir oyun kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Ben holdinglerden, para babalarından oy beklemiyorum. Vereceklerse bile vermesinler. Bu ülkenin dağının, taşını, madenini satıp yüzlerce servet sahibi olanlardan destek beklemiyorum. Birinci ve ikinci turda hepinizin sandığa giderek halkın cumhurbaşkanını artık Çankaya'ya taşımanızı bekliyorum. Tatilde olanlar, mevsimlik işçi olarak çalışanlar gururla gümbür gümbür onurlu iradenizle tercih etmenizi istiyorum sizden" dedi.

43 gündür Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nde direnişte olan Dev-Sağlık İş işçilerinin Kocaeli Üniversitesi Rektörü tarafından ziyaret edilmediğini, sıkıntılarının dinlenmediğini de ifade eden Demirtaş, "Grevdeki arkadaşlar, işten atılan işçi arkadaşlarımız cumhurbaşkanınız Çankaya'da değil, yanınızda olmalı. İsmi devlet başkanı değil, halk başkanı seçiyoruz. Cumhurbaşkanı küçük yaşta evlendirilen kızların yanında olmalı, nerede bir başörtüye hakaret edilirse yanında olmalı. Alevi inancından dolayı eziliyorsa cumhurbaşkanın o akşam onun evinde olup, onun yemeğini yemeli. 90 yıldır o kafayla bu ülkeyi yönetiyorlar onlardan fayda yok. Kürt ve Türk halkının, Alevinin, gençlerin yardımıyla yeni bir Türkiye inşa edelim. Bu ilkelere destek vermiş hiç kimseyi asla mahcup etmeyeceğiz. Göreceksiniz biz kazanacağız" dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2014, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER