Demirtaş: Paket reformla düzelmez, geri çekilmeli

Berkin Elvan anmasına katılan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, 12 yıllık AKP iktidarı döneminde yüzlerce çocuğun sokaklarda katledildiğine dikkat çekti.

Demirtaş: Paket reformla düzelmez, geri çekilmeli
Berkin Elvan anmasına katılan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, 12 yıllık AKP iktidarı döneminde yüzlerce çocuğun sokaklarda katledildiğine dikkat çekti. Demirtaş, anmanın ardından 'İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin bir soruya ise "Paketin pansumanla düzelecek bir tarafı yok. Paket deveye benziyor. Neresini düzelteceğiz bu paketin? Paketin reformla düzelecek bir yanı yok. Paket tümden geri çekilmeli" yanıtını verdi. Demirtaş, paketin geçmesi halinde devletin işlediği cinayetlerin artacağı uyarısında bulundu.
 
Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı'nda polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan için ölümünün birinci yıl dönümünde Okmeydanı Cemevi'nde anma düzenlendi.
 
BABA ELVAN: KATİLLER HAYATINA DEVAM EDİYOR
 
Anmaya, yüzlercer kişinin yanı sıra Berkin Elvan'ın ailesi, Gezi direnişinde yaşamını yitiren Ethem Sarısülük'ün ailesi, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eşi Başak Demirtaş, HDK Eş Sözcüsü Sabahat Tuncel, CHP ve HDP'li milletvekilleri katıldı.
 
Anmada Baba Sami Elvan, katillere hala ceza verilmemesine tepki göstererek, "Berkin'i anmak için burada toplandık. Üzerinden bir yıl geçti, adalet yok. Berkin'in katilleri hala ortada yok. Hayatlarına devam ediyorlar" dedi. 
 
AV. KOZAĞAÇLI: DERHAL YARGILANMALILAR
 
ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ise, Berkin'in katillerinin isimleri ve fotoğraflarının ellerinde olmasına rağmen katillerin cezalandırılmadığını söyleyerek, "Katillerin isimleri ve fotoğrafları elimizde. Ama buna rağmen hala bir ilerleme sağlanamadı. 'Berkin'in katilleri yargılansın' diyen 5 kişi ise şu an tutuklu. Berkin için adalet isteyenler hakkında açılmış onlarca dava var. Gerçekten bizi rahatlatacak olan katillerin derhal yargılanmasıdır. Artık savcının soruşturma dosyasına katabileceği hiçbir şey yok. Bundan sonra geçecek her gün soruşturmanın suiistimali anlamına gelir. Elimizde fotoğrafları bulunan kamu görevlileri derhal yargılanmalıdır" şeklinde konuştu.
 
DEMİRTAŞ: AKP CİNAYETLERİ MEŞRU GÖSTERDİ
 
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da devlet tarafından katledilen çocukları anarak başladığı konuşmasında, AKP iktidarı döneminde yaşanan çocuk katliamlarına dikkat çekti. Demirtaş, şunları ifade etti:
 
"AKP'nin nasıl bir siyasi oyun içinde olduğu, nasıl rant hesabı yaptığı Berkin Elvan Cinayeti ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. Hükümet sadece bahane üretiyor. Bu ölümleri meşru gösterdi. Failleri belli ama araştırılmamış soruşturma dosyaları duruyor.
 
'KATLEDİLEN İNSANLAR BİNLERİ BULACAK!'
 
12 yıllık AKP iktidarı döneminde yüzlerce çocuk, sokaklarda katledildi. Bunların bir tanesiyle alakalı olarak bu ülkenin Başbakanı ya da Cumhurbaşkanı üzüntü ifade eden cümle kurmadı, kuramadı. Hükümet bütün bu katliamlar yetmiyormuş gibi 'İç Güvenlik Yasası' olarak adlandırılan tasarıyı getirmeye çalışıyor. Üstelik bu da yetmiyormuş gibi bu ülkenin Başbakanı yalan beyanlarla 'bu yasaya ihtiyaç var' diyor. Bu yasa yokken yüzlerce kişi katledildi. Demek ki, bu yasa geçse katledilen insanların sayısı binleri bulacak. Berkin Elvan da iktidarın bu vahşet uygulamalarının en acı sembolüdür." 
 
'PAKET DEVEYE BENZİYOR!'
 
Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık döneminde Anne Gülsüm Elvan'ı meydanlarda yuhalatmasını hatırlatarak, "Kamplaşma ve kutuplaşma yaratamaya çalıştı. Bu Cemevi avlusunda Uğur Kurt katledilmişti. Hükümet bu katliamda da sorumlulara ceza vermek yerine delilleri kararttı. Berkin Elvan'ın hesabını bu ülkede demokrasi isteyenler sorabilir. Berkin Elvan'ın şahsında bu ülkede katledilen tüm çocuklar ortak acımızdır. Bu dosya kapanmadı bu dosyayı kapatmak isteyenlere karşı da ancak bir arada olarak hesap sorabiliriz" diye konuştu. 
 
Demirtaş, basın mensuplarının 'İç Güvenlik Paketi'nin maddelerinde değişiklik olup olmayacağı yönündeki bir soruya ise şu yanıtı verdi: "Biz paket tümden geri çekilmedikçe 'orada bir değişiklik oldu' falan demeyeceğiz. Komisyona gelecek. Komisyonda 4 grup oturup birlikte tartışırlar. Paketin pansumanla düzelecek bir tarafı yok. Paket deveye benziyor. Neresini düzelteceğiz bu paketin? Paketin reformla düzelecek bir yanı yok. Paket tümden geri çekilmeli."
 
Anmaya katılan kitle konuşmaların ardından "Berkin Elvan 15'inde bir fidan", "Berkin'in katili AKP'nin polisi" sloganlarıyla yürüyüşe geçti.
Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2015, 20:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER