Şemdinli'de 'Kadınlar Günü' coşkuyla kutlandı

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' coşkuyla kutlandı.

Azer DEMİR - Mesut KAZAK - Servan ÖZEL / ŞEMDİNLİ HABER

Kongreya Jinên Azad (KJA)  bileşenleri tarafından organize edilen kutlama Şemdinli Belediyesi bahçesinde yapıldı.
Saygı duruşunun ardından PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajı okundu.

HDP ilçe eş başkanı Azade Arıcı ve DBP ilçe eş başkanı Şirin Kaya’nın birer konuşma yapmasının ardından Şemdinli Belediyesi Eş Başkan Nahide Yıldız kısa bir açıklamada bulundu.

Yıldız açıklamasında, "Bizim birliğimiz 40 yıldan bu yana devam ediyor. Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın dediği gibi Kürt kadını özgürse bende özgürüm. Biz de kadınlar olarak birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirip önderliğimizi özgürleştireceğiz. Önümüzdeki seçimde biz kadınlar el ele verirsek büyük zafer elde edeceğiz" diye konuştu.

KESK Şemdinli temsilciliği adına Hayriye Arı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili bir kutlama mesajı okudu. 

Mesajında erkek eğemenliğine karşı mücadele ettiklerini kaydeden KESK Şemdinli temsilcisi Hayriye Arı şöyle dedi:

"Mücadelemizin bugün geldiği yer haklarımızı alana kadar alanlarda olma kararlılığımız 158 yıl önce Newyork dokuma işçisi kadınların yaşamları pahasına başlattığı isyanın bir mirasıdır.Biz bu mirası evlerde, işyerlerinde büyüterek sürdürüyoruz. 158 yılda pek çok şey değişti" dedi.

DAİŞ çetelerinin de kadınları hedef aldığının altını çizen Arı; “ tecavüze uğrayan, köle pazarlarında satılan ve yerinden edilen Kürt, Ezidi, Türkmen, Arap ve son olarak Süryani kadınların uğradığı zulme karşı, şiddetin her türlüsüne karşı ve savaşa karşı barışın saflarında yer alacağımızı bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.     

Son olarak Yüksekova Belediyesi Eş Başkan Ruken Yetişkin, "Bugün birlik günü, direniş ve Kürt kadınının özgürlük günüdür. İşgalci güçler kadınlar hakkında her türlü kararları kendileri veriyor. Kadının yaşamı, yaşayışı günlük hayattaki her hakkı ellerinden alınıyor. Biz de artık yeter diyoruz. Her gün bir kadın öldürülüyor, kadın kıyımları devam ediyor. Bunun için bir kez daha kadın ölümlerini ve kadın kıyımlarını lanetle kınıyorum. Önümüzde önemli bir seçim var. Bu seçim Kürtlerin var oluşu demektir ve tüm Şemdinli kadınlarının ev ev dolaşıp tüm kadınlardan oy istemelidir. Kadınları sandık başına getirip oylarını HDP’ye kullandırtsınlar" şeklinde konuştu.

Kutlamaya Kongreya Jinên Azad (KJA)  bileşenleri, HDP ve DBP ilçe eş başkanları, Şemdinli Belediyesi Eş başkanları, Yüksekova Belediye Eşbaşkanı Ruken Yetişkin, barış anneleri, Belediye meclis üyeri, KESK Şemdinli temsilcileri, EĞİTİM-SEN temsilcileri  ve yüzlerce kadın katıldı.

Kutlama, Şemdinli Belediyesi Guldexwin Kültür Merkezi korusunun seslendirmiş olduğu şarkıların ardından Koma Gel'in söylediği şarkılar eşliğinde kadınların halay çekmesiyle son buldu.
Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2015, 18:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER