On binlerce kadın 8 Mart için bugün de sokaktaydı

Kuzey Kürdistan ve Türkiye'nin pek çok merkezinde 8 Mart etkinlikleri düzenlendi. Kobanê direnişinde kadınların öncülüğünde elde edilen zaferin de kutlandığı eylemlerde, Öcalan'ın kadın mücadelesindeki rolü selamlandı.

On binlerce kadın 8 Mart için bugün de sokaktaydı
Kuzey Kürdistan ve Türkiye'nin pek çok merkezinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri düzenlendi. Kobanê direnişinde kadınların öncülüğünde elde edilen zaferin de kutlandığı eylemlerde, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kadın mücadelesindeki rolü selamlandı. Van'daki mitingde konuşan HDP Milletvekili Tuğluk, "Artık mücadelemiz Kürdistan sınırlarını aştı. Dünya kadın mücadelesinin öncüsü konumuna geldi. Önderliğimize söz veriyoruz; her koşulda ve şartta onun yanında olup güç vereceğiz. Onun başlattığı demokratik yaşamın öznesi biz olacağız" diye konuştu.


VAN

Van'da Kongreya Jinen Azad (KJA) tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi binlerce kadının katılımıyla başladı. Mitinge, HDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, HDP, DBP il, ilçe eş başkanları, Van merkez ve ilçelerinden binlerce kadın ulusal kıyafetleri, sarı, kırmızı, yeşil ve mor fularları ile katıldı. AKP'nin "İç Güvenlik Paketi"ne tepki amacıyla kadınlar yoğunlukta şal, şepik, kiras ve fistan giydi. Mitingin yapıldığı alan sarı, kırmızı yeşil, mor ve beyaz balonlar ile YPJ flamaları ile süslenirken, sahne ise KJA flamaları ile donatıldı. "Kobanê'de direnen kadınla örgütlenelim yaşamı özgürleştirelim", "Kadının aktif olduğu devrim asla yenilmez" yazılı pankartların asıldığı alanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK ve KCK bayrakları açıldı. Eylemde, Paris'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile Mersin'de vahşice katledilen Özgecan Aslan'ın fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşındı.

Yürüyüşte sık sık, "Jin jiyan azadî", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Özgecan Aslan ölümsüzdür" ve "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları atıldı.

Mitingde PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mesajı da okundu.

ACAR: DİRENİŞİ YÜKSELTECEĞİZ

Tertip Komitesi adına açılış konuşmasını yapan Nazime Acar, Kobanê'de direnen kadınlarla yaşamı örgütleyeceklerini belirterek, "Özgür yarınları bu örgütlülükle inşa edeceğiz. Kobanê'de direnen kadınlar tüm insanlık onurunu savundukları gibi dünyada en büyük kadın devrimine öncülük etmişlerdir. Kadın katliamları tarihten beri tüm yoğunluğuyla sürerken kadın katliamlarının önüne geçmek, taciz ve tecavüze son vermek için tüm dünya kadınlarını örgütlenmeye çağırıyoruz. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın felsefesi ile Kürt kadınları olarak örgütlenerek her geçen gün direnişimizi yükselteceğiz" diye konuştu.

HAYVA: GELİN, YENİ YAŞAMI BİRLİKTE KURALIM

HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva ise Kobanê zaferini selamladı. Hayva, "8 Mart Meclisinin düşünsel mimarı olan Sayın Abdullah Öcalan'a teşekkür ediyoruz. Bu meclis hiçbir ayrım yapmadan, demokratik yaşam isteyen tüm kadınların meclisidir. Biz kadınların özü sözü birdir. Bizim dergahımızda birlik vardır. Yüreğinde insan sevgisi olan tüm kadınları bu mecliste bir olmaya çağırıyoruz. Kadın örgütlenmeli. Yoksa Özgecan Aslanlar öldürülmeye, yakılmaya devam edecektir. Gelin, yeni bir yaşamı birlikte kuralım" diye konuştu.

TUĞLUK: BİRKAÇ KADINLA BAŞLADIK, MİLYONLAR OLDUK

HDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk da, kadınlara "Direnişin, özgür yaşamın, Arinlerin, Saraların, Zilanların yoldaşları merhaba" diye hitap ederek, şunları söyledi: "Direnişinizi kutluyorum. Birkaç kadınla başlatılan mücadeleyi bugün milyonlar olarak kutluyoruz. Bugünlere gelmek o kadar kolay olmadı. Büyük bedeller verildi. Öldük, öldürüldük, dışlandık, küçümsendik, namus ve köle adı altında katledildik. Ama bizler kadın kurtuluş ideolojisi etrafında örgütlenerek bir kadın örgütlülüğü yaratmayı başardık. Bu başarı tüm kadınların başarısıdır."

'HER KOŞULDA ÖNDERLİĞİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ'

Tuğluk, dünyanın birçok yerinden gelen kadınların Nusaybin'de Kürt kadınların direnişini selamladığını belirterek, "Artık mücadelemiz Kürdistan sınırlarını aştı. Dünya kadın mücadelesinin öncüsü konumuna geldi. Bu büyük bir gururdur. Kobanê'de DAİŞ çetelerini o topraklardan söküp atan irade kadın iradesidir. Buradan o kahraman direnişi yürüten, Arin Mirkanlar şahsında şehit düşen tüm yoldaşlarımızı saygıyla minnetle anıyoruz. 21'inci yüzyılı kadın yüzyılı yapmakta kararlıyız. Şehitlerimize ancak böyle layık olabiliriz. Önderliğimize söz veriyoruz; her koşulda ve şartta onun yanında olup güç vereceğiz. Onun başlattığı demokratik yaşamın öznesi biz olacağız" şeklinde konuştu.

Mitingde sanatçılar Nuarin ve Özlem Gerçek sahne aldı.

AĞRI

Ağrı'da Kağızman Caddesi'nde bir araya gelen kadınlar mitingin yapılacağı Newroz alanına doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının yer aldığı "Sözünüz sözümüz, yolunuz yolumuzdur" yazılı pankart taşınırken, sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Kadına uzanan eller kırılsın", "Bijî berxwedana YPJ" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

Alanda, YPJ, KJA bayrakları ile mor, sarı, yeşil ve kırmızı balonlar, PKK'li Zeynep Kınacı (Zilan) ile Sema Yüce'nin dev posterleri yer aldı. Eyleme, Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Mukaddes Kubilay, ilçe belediye eş başkanları, DBP, HDP il ve ilçe eş başkanları, KESK, DİSK, KURDİ-DER, DTK ve EĞİTİM SEN temsilcileri katıldı.

DBP İl Eş Başkanı Özlem Demir, kadına yönelik şiddetin kadın mücadelesi ile son bulacağını ifade ederek, "158 yıldır başlayan kadın mücadelesinin dünya çapında sembolleri Kürt kadınlarıdır. Kürt kadını feodal erkek zihniyetini kırkarak bugünlere geldi. Bunun en iyi örneklerini Kobanê'de kahramanca mücadele gösteren kadınlar dünyaya göstermiştir" dedi.

'ÖCALAN’IN BİZE ÖĞRETTİĞİ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ…’

Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Kubilay ise kadın sorununun çözümünün hem demokrasiden hem de Kürt sorunundan geçtiğine işaret etti. Kubilay, AKP hükümetini çözüm sürecinde ortaya çıkan 10 maddenin hayata geçirilmesi için samimi olmaya çağırarak, şöyle konuştu: "Direnerek bugünlere gelen Kürt kadınları Sayın Abdullah Öcalan'ın onlara sunduğu özgürlük ile bugün alanlardadır. Öcalan'ın bize öğrettiği özgürlük mücadelesini Sayın Öcalan için yürüteceğiz. Kürt sorununda devam eden barış görüşmelerinde AKP hükümeti samimi olmalıdır. Bu maddelerden biri de kadın sorunudur. Yıllardır sistem tarafından bilinçli bir şekilde ötekileştirilen kadınların özgürlüğü yine kadınların elindedir. Kadın istediğinde her türlü zorluğun üstesinden gelebilecek güçtedir. Bu gücümüzün farkında olalım. Çünkü kadınların örgütlenmesini özgürleşmesini istemiyorlar."

Miting, Deniz Deman ile yerel sanatçıların sahne almasıyla sona erdi.

AMED

Amed Barosu üyesi kadın avukatlar, 8 Mart dolayısıyla Baro Adli Yardım Binası'nda basın toplantısı düzenledi. Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Avukat Serap Yiğit Erkuş, Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da günde ortalama 5 kadının öldürüldüğünü, sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre, sadece 2014 yılında 294 kadının katledildiğini, 458 kadının yaralandığını, 142 kadının ise taciz ve tecavüze uğradığının tespit edildiğini belirtti.

Erkuş, 2015 yılının ilk iki ayında ise 52 kadının katledildiğini belirterek, "Haksız tahrik", "Takdiri indirim sebepleri", "Af kapsamı" gibi hükümlerde düzenlemeler yapılarak kadına yönelik şiddetin cezalandırılmasında etkili bir ceza sistematiği oluşturulmasını istedi

8 Mart'ta alanlarda olacaklarını da açıklayan Erkuş, "Eşitsizliğiniz fıtratınızdan diyenlere, sokaklarda yürümemizi ve kahkaha atmamızı iffetsizlik addedenlere ve her gün buna benzer akıl sınırlarını zorlayan açıklamalarla kadın katliamlarını, nefret cinayetlerini, tacizi, tecavüzü ve kadına yönelik her türlü şiddetin sürmesini sağlayanlara karşı her gün büyüyen isyanımızla mücadele edeceğiz" dedi.

SİLVAN

Amed'in Silvan ilçesinde, KJA öncülüğünde Mescit Mahallesi Azizoğlu Meydanı'nda yapılan mitinge, Silvan Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Bodakçi, DBP ve HDP Amed ve Silvan ilçe örgütleri eş başkan ve yöneticileri yanı sıra yüzlerce kadın katıldı.

PKK lideri Abdullah Öcalan posterleri ve KJA bayraklarının bulunduğu alana PKK, HPG ve YPJ'lilerin fotoğrafları da asıldı.

Öcalan'ın kadınlar için gönderdiği mesaj okunduğu eylemde konuşan yapan Miting Tertip Komitesinden Hamdiye Bilgiç, "Kadınlar günü öncelikle Arinlere, Zilanlara, Beritanla, Sakinelere, Leylalara, Delilara kutlu olsun diyoruz. Bugün bu alanlardaysak onlara minnettarız. Onların önünde saygı ile eğiliyoruz" dedi.

Silvan Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Bodakçi, DBP Silvan İlçe Örgütü Eş Başkanı Aynur Sümer ve HDP Silvan İlçe Örgütü Esra Tokmak yaptıkları konuşmalarda 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere dikkat çekerek, birlik çağrısı yaptı.

Etkinlikte Dicle Fırat Kültür Merkezi sanatçılarından Nûjiyan ve Janya şarkılarını seslendirdi.

SİİRT

KESK Siirt Şubeler Platformu üyesi kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla KESK binasında kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Siirt Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı Elif Akgül Ateş'in de katıldığı toplantıda konuşan EĞİTİM SEN Siirt Kadın Sekreteri Avrel Aktay, 8 Mart'ın kadınların yaşamları pahasına başlattığı bir isyanın mirası olduğunu söyledi.

Aktay, "8 Mart'larla bugüne taşınan ve taşınacak olan mücadelemiz ve kararlılığımız alternatif yaratabilecek güçte olduğumuzu gösteriyor. Selam olsun bizler için daha yaşanılabilir bir hayat bırakabilmek adına yaşamını yitiren kadınlara; Sakinelere, Arinlere, Claralara, Olympialara, Kaderlere" ifadelerini kullandı.

Siirt Belediye Eş Başkan Yardımcısı Elif Akgül Ateş ise Kobanê'deki kadın direnişine değinerek, "DAİŞ Müslüman olan olmayan tüm kadınları köle pazarlarında sattı. Ancak biz kadınlar buna en ağır biçimiyle karşı duruyoruz. Bunun en büyük göstergesi de Kobanê ve Şengal'deki kadın yoldaşlarımızın direnişidir" dedi.

KURTALAN

Siirt'in Kurtalan ilçesinde de Siirt Kadın Platformu tarafından Newroz alanında yapılan şölene çok sayıda kişi katıldı.

KJA bayraklarının açıldığı alanda, Gülnaz Karataş'ın (Beritan) fotoğrafı, Kürtçe ve Türkçe "Kadın kırımı toplum kırımıdır, kadın kırımına hayır", Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın fotoğraflarının olduğu pankart ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı ile kendisine ait olan "Her şey barış ve demokratik bir gelecek için" sözlerinin olduğu pankart asıldı.

Koma Denge Botan'ın seslendirdiği şarkıların ardından konuşan HDP Siirt İl Eş Başkanı Dilber Sevim, "Biz kadınların savaşı, direnişi, umudu tektir" dedi. Dilber, "Biz hep beraberiz. Mücadelemize, günümüze, topraklarımıza sahip çıkalım. Buradan Kurtalan kadınları olarak İmralı'ya da selamlarımızı gönderiyoruz" dedi.

Kentte yarın yapılması planlanan 8 Mart mitingi ise Kobanê'de yaşamını yitiren YPJ'li Zehra Sezgin (Jin Peyman) naşının defnedilecek olması nedeniyle iptal edildi.

KARLIOVA

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde DBP öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüş ile 8 Mart kutlandı. Kadınlar, "Jin jiyan azadî", "Kadına uzanan eller kırılsın" sloganları atarak Dörtyol Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

HDP İlçe Örgütü Eş Başkanı Güler Öz, 153 yıl önce New York'lu dokuma işçisi kadınların yaşamları pahasına başlattığı isyanın mirasını bugün evlerinde ve işyerlerinde büyüterek sürdüreceklerini belirtti.

BİTLİS

8 Mart etkinlikleri kapsamında bir araya gelen kadınlar, kadın tutsaklara kart gönderdi.

Bitlis Belediyesi Eş Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, "Maalesef, Bitlis'te devlet eliyle ayrı bir muamele yapılmaktadır. 8 Mart sebebiyle astığımız billboardlar yasal bir gerekçeye dayandırılmadan toplatıldı. Biz Bitlisli kadınlar olarak bu olayı kınıyoruz. Demokratik eylem ve taleplerimize devam edeceğiz" dedi.

Kadınlar tutsaklara kart gönderdikten sonra kentteki resmi ve özel kurumlar ile tekstilde çalışan kadınları ziyaret etti. Çalışanlarla sohbet eden kadınlar, emekçi kadınlara karanfil vererek 8 Mart'ı kutladı.

YÜKSEKOVA

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, KESK ve DİSK Kadın Meclisleri öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, 8 Mart dolayısıyla Cengiz Topel Caddesi üzerinde erbaneler eşliğinde yürüyüş düzenledi. "Jin, jiyan, azadi", "Bijî Serok Apo", "Bijî YPJ" ve "Örgütlüyüz, özgürüz" sloganlarını atan kadınlar, Paris'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçinin yanı sıra Arin Mirkan, Kader Ortakaya, Clara Zetkin, Emma Goldman ve Mirabel kardeşlerin fotoğrafları ile "Görünmeyen emek sesini yükselt, özgür kadın örgütlü kadındır" yazılı pankartı ve "No man, no cry", "Kahkahama dokunma" ile "Beyaz atlı prens boşuna gelme" dövizlerini taşıdı.

KESK Kadın Meclisi'nden Sezen Solhan, "Özgür kadın örgütlü kadındır. Rivayet edilir ki özgürleşen kadın güzelleşir. Şengal'de, Rakka'da, Kobanê'de binlerce kadın katledildi, pazarlarda satıldı, kurban edildi. Bu yüzden Kobanê'de insanlık onuru için mücadele eden kadınların devrimini sahiplenmek boynumuzun borcudur" dedi.

Açıklamadan sonra, yarın KJA öncülüğünde yapılacak olan 8 Mart mitingi için bildiri dağıtan kadınlar, EĞİTİM SEN binasında Agora filmini seyretti.

KARAÇOBAN

Erzurum'un Karaçoban ilçesinde 8 Mart dolayısıyla DBP İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen kadınlar, "Çerxa Şoreşê" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu.

Belediye Eş Başkanı Serhat Eskikurt, "Bugün ölümsüz kadınları bir kez daha anmak için toplandık. Bu 8 Mart insanlık için bir dönüm noktası olacak. Kadın bilincinin en yükseğe çıktığı yıl olarak yaşanacaktır. Özgürlüğün, demokrasinin, sosyalizmin sömürüsüz ve baskısız dünyanın şifresi kadın özgürlüğüdür. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın dediği gib, kadının özgürlüğüyle toplum, toplumun özgürlüğüyle birey özgürleşir. Bugün Kobanê'de destansı bir mücadele veriliyor. Saralar, Arinler, Beritanlar, Viyanlarla çizgisi netleşen kadın özgürlük mücadelesi binlerce fedai kadın şehidiyle bugünlere gelmiştir" mesajlarını verdi.

MUŞ

Muş’ta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Kongreya Jinên Azad’ın (KJA) çağrısıyla bir araya gelen binlerce kadın, Belediye Meydanı’nnda miting güzenledi. Mitinge, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, HDP ve DBP il, ilçe eş başkanları ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. Mitingde, “Bijî berxwedana jinan”, “Jin, jiyan, azadî”, “Bijî berxwedana Kobanê” ve “Bijî Serok Apo” sloganlatı atılırken, miting alanına, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in posterleriyle birlikte “Emeğimiz, bedenimiz, toprağımız bizimdir”, “Kobanê’de direnen kadınlarla örgütlenelim, yaşamı özgürleştirelim” pankartları asıldı.

KJA aktivisti Derya Yolcu, AKP hükümetinin kadına yaklaşımına tepki gösterdi. Yolcu, “Keşke bugün kadın mücadelesinde şehit düşmüş kadınlar, Sakine Cansızlar, Arinler, Kaderler, Özgecanlar, Ceylan Önkollar burada aramızda olsaydı. Ceylan Önkol yaşasaydı aramızda bir genç kadın daha olmuş olacaktı” dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş da, bütün dünyanın artık Kürt kadınlarının Kobanê’de yarattığı mücadeleyi tanıdığını söyledi. Milyonlarca kişi ile yürüyüşlerini devam ettirdiklerini ifade eden Beştaş, “Biz özgürlüğümüzü kazanıncaya kadar bu yürüyüşümüz devam edecek. 8 Mart sadece kutlamaların yapıldığı bir günü değil, mücadeleyi ve direnişi temsil ediyor” dedi.

BULANIK

Muş'un Bulanık ilçesinde de kadınlar 8 Mart kutlaması için DBP binasında toplandı. DBP ve HDP ilçe eş başkanları, yöneticileri ile Bulanık Belediyesi Eş Başkanı Figen Yaşar ve çok sayıda kadının katıldığı kutlamada, salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve farklı tarihlerde yaşamını yitiren HPG ve YPG'lilerin fotoğrafları asıldı. Kobanê'de yaşamını yitiren ve 3 gün önce ilçede defnedilen YPJ'li Şeyma Selvi (Bêrîtan Axîn) için buruk geçen kutlama Rojava'da yaşamını yitiren YPJ'lilere atfedildi.

DBP İlçe Eş başkanı Zeynep Topcu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün başta Rojava'da devrim yaratan kadınlar ve tüm dünya kadınlarına özgür bir geleceğe vesile olmasını diledi.

Belediye Eş Başkanı Figen aşar da şunları söyledi: "Yaşadığımız toprakların her karışında evlatlarının kemiklerine rastlayan annelerimiz, yine de her gün alanlarda barışı haykırmaktadırlar. Kobanê'de YPJ saflarında yer alan kadınlar en ön mevzilerde Kürt halkı ve özgürlüğü için kendini mermilere siper etti. Büyük bir direnişle verdikleri bedel ve emekle adım adım özgürlüğe yürüdüler. Bizler de yaşamını yitiren YPJ'li arkadaşlarımız için 8 Mart'ı buruk kutluyor, onların yolunda olacağımızı bir kez daha yeniliyoruz."

Etkinlik kapsamında sinevizyon gösterisi yapıldıktan sonra, farklı tarihlerde yaşamını yitiren HPG, YPG ve YPJ'li ailelere çocuklarının fotoğrafları hediye edildi.

DERSİM

Dersim Kadın Platformu, Dersim Belediyesi Eş Başkanı Nurhayat Altun ile birlikte 8 Mart dolayısıyla kadın esnafları ziyaret etti. Kadınlara karanfillerin verildiği ziyarette, kentte yarın gerçekleşecek olan mitinge katılım çağrısı yapıldı.

Ayrıca Eş Başkan Altun, belediye kadın kurulu ile kahvaltıda buluştu. Kadın personellere yönelik Kadın Danışma Merkezinde düzenlenen kahvaltı etkinliğine Altun'un yanı sıra belediye kadın meclis üyeleri ile belediyedeki kadın çalışanlar katıldı.

KONYA

Konya'nın Kulu ilçesinde EĞİTİM SEN Temsilciliği tarafından belediye binası önünde 8 Mart vesilesiyle açıklama yapıldı.

Açıklamaya, EĞİTİM SEN üyelerinin yanı sıra HDP Kulu İlçe Örgütü yöneticileri, DBP Kulu Belediyesi Meclis Üyeleri ile partililer katıldı.

Sık sık, "Jin jiyan azadî", "Kadın yaşam özgürlük" şeklinde sloganların atıldığı eylemde konuşan EĞİTİM SEN Kulu Temsilciliği Eş Başkanı Senem Koca, kadınlar olarak yüzyıllardır kapitalizm ve kapitalizmin mümkün kıldığı erkek egemenliğine karşı mücadele yürüttüklerini ifade ederek, 158 yıl önce New Yorklu dokuma işçisi kadınların yaşamları pahasına başlattığı isyanı büyüterek sürdüreceklerini vurguladı.

'İSYANIMIZ HER GÜN BÜYÜYOR'

Hükümet yetkililerinin, kadın şiddetini meşrulaştıracak açıklamalar yaptıklarına değinen Koca, "Her gün akıllara zarar açıklamalar yaparak, kadın katliamlarının, nefret cinayetlerinin, tacizin, tecavüzün ve kadına yönelik her türlü şiddetin sürmesini sağlayanlara karşı her gün büyüyen isyanımızla buradayız ve haykırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Koca, kadına yönelik şiddet son bulana kadar alanlarda olacaklarını ifade ederek, her gün beş kadının öldürülmesine, onlarcasının tacize-tecavüze uğramasına tahammüllerinin olmadığını söyleyen Koca, "Adeta kadın mezarlığına dönen bu ülkede 2015 yılının ilk iki ayında 52 kadın katledildi" dedi. Koca, AKP'ye seslenerek, "12 yıllık iktidarınızda kadın cinayetleri yüzde 1400 artış gösterdi. Peki siz ne yaptınız" dedi.

'ROJAVADAKİ KADINLAR YENİ BİR YAŞAMI MÜJDELİYOR'

Kobanê direnişindeki kadınların aldığı role de dikkat çeken Koca, "Bu şiddet sarmalı içerisinde 'düştü düşecek' denilen Kobanê'de kadınlar direnişin en ön saflarında yer aldılar ve barbarlığa karşı yeniden insanlaşmanın tarihini yazdılar. Rojava'da demokratik, eşitlikçi bir yaşamı var eden bu kadınlar, bize yeni bir yaşamın mümkün olduğunu müjdeliyor. Bizler, DAİŞ vahşetine karşı Kürt, Êzidî, Türkmen, Arap ve Süryani kadınlarının uğradığı zulme karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" diye kaydetti.

ÇUKURCA

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde KJA tarafından belediye binası önünde 8 Mart için şölen düzenlendi. Şölen alanına "Kobanê'de direnen kadınla örgütlenelim, yaşamı özgürleştirelim" yazılı pankart ile Kobanê'de yaşamını yitiren YPJ'li Arîn Mirkan ile Paris'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçinin fotoğraflarının bulunduğu pankartlar asıldı.

Etkinliğe yüzlerce kadının yanı sıra, DBP ve HDP yöneticileri, Çukurca Belediyesi Eş Başkanı Hilal Duman ile sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Kitle sık sık "Bijî Serok Apo" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganlarını attı.

Mersin'de vahşice katledilen Özgecan Aslan ile Kobanê sınırında askerler tarafından katledilen Kader Ortakaya'nın da anıldığı etkinlikte konuşan HDP İlçe Eş Başkanı Halime Şimşek, 8 Mart'ın önemine dair bir konuşma yaptı.

Belediye Eş Başkanı Hilal Duman ise Öcalan'ın 8 Mart mesajını okurken, alandaki kadınlar tekrar "Bijî Serok Apo" sloganını attı.

HDP İl Eş Başkanı Zeynep Besi Dara ise kadınların PKK öncülüğünde ayağa kalktığını dile getirerek, "Kadınlar Kürdistan topraklarının özgürlüğü için de her zaman alanlarda mücadele edecek" dedi.

Etkinlik Feqiyê Teyran Kültür ve Sanat Merkezi'ne bağlı kadın sanatçıların ezgileri eşliğinde sona erdi.

KARS

Kars'ta KJA öncülüğünde Cumhuriyet Meydanı'nda 8 Mart kutlandı. Kutlamaya, HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, HDP, DBP, KA-YÖDER ve sendika yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Etkinlikte Öcalan'ın mesajı da okundu.

Etkinlikte konuşan Birtane, ''Biz biliyoruz ki, egemen zihniyet her zaman kadına yönelik şiddeti tırmandırmaya çalışıyor. Kobanê direnişi egemen zihniyetlere bir darbe niteliğinde olmuştur'' dedi.

Kafkas Üniversitesi Yurtsever Öğrenci Derneği adına konuşan Dicle Özbey, Toplumsal barışın öncüsü olan kadınlar Türkiye ve dünyada zalim erkekliğin her türlü imha, inkar ve katliamcı duruşuna karşı Önder Apo şahsında öz savunmasını güçlendirmekte ve yaşamsallaştırmaktadır. Erk zihniyetin Mersin'de Özgecan Aslan'ı hunharca ve canice katlederek kadın kırımını bir kez daha gözler önüne sermiştir" dedi.

Özbey, dün KYK yurdunda kalp krizi sonucu yaşamını yitiren arkadaşları Berfin Öğretmen'i de andı ve olayda ihmalleri bulunanların derhal ortaya çıkartılmasını istedi.

Etkinlik dengbejler ve yerel sanatçıların şarkılarıyla ve Sanatçı Zelal Gökçe'nin sahne almasıyla sona erdi.

İZMİR

İzmir'de HDK, HDP ve KJA'nın öncülüğünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla binlerce kadın yürüyüş ve miting düzenledi. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan binlerce kadın, "Suskun değil öfkeli, yalnız değil örgütlüyüz", "Kobané ruhu ile kadınlar, sokakta, Meclis'te direnişte", "Zilanlardan Şin'lere direnen genç kadın özgür geleceğe", "Kurtuluş elimizde" ve "Yaşasın YPJ kadın devrimi" yazılı pankartlar açarak, Sümerbank önüne doğru yürüyüşe geçti. "Jin jiyan azadi", "Biji serok Apo", "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Dünya yerinden oynar kadınlar birlik olsa" sloganlarının atıldığı eylemde, müzik ve zılgıtlar eşliğinde halaylar çekildi.

Pınar Gayıp tarafından okunan basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

"Rojava'da kadın devrimi için savaşan Kürt kadınlarıyız. Türkiye'de öz savunmayı alanlarda haykıran kadınlarız. Buradayız. Öfkemizin dişleri tüm karanlıkları parçalayana kadar buradayız. Kadına yönelik şiddet son bulana, bedenimize, emeğimize, kimliğimize dönük her saldırı sona erene kadar buradayız. Eşitlik, adalet ve özgürlük için buradayız. Biz fıtrattan anlamıyoruz, erkek egemen sistemin dayattığı rolleri tanımıyoruz. Biz dünya kuruldu kurulalı özgürlüğü seçen kadınlarla yürüyoruz. Clara, Sakine, Rosa, Kader, Sibel yürüyor yanımızda. Tüm dünyayı kucaklamaya yeter kollarımız. Bugün de burada Ege'nin kadınları yoldaşlarını kucaklıyor, onlara can suyunu taşıyan kız kardeşlerini anıyor, yanı başındaki kadınlarla mücadeleyi büyütme sözü veriyoruz."

HDK İzmir İl Eş Sözcüsü Dilan Akpolat da, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 8 Mart mesajını okudu.

Barış Anneleri İzmir Meclisi'nden Perihan Kortak, mücadeleyi her alanda yükseltecekleri mesajının verirken, eylem MKM İzmir'den halkoyunları ekibinin sahne almasıyla sona erdi.

MANİSA

Manisa merkez Şehzadeler ilçesinde de 8 Mart dolayısıyla Nurlu Pınar Kapalı Pazar Yerinde etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, "Özgür Önderlikle Özerk Kürdistan'a doğru", "Kobanê'de savaşan kadınlara bin selam", "Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız", "Yaşasın emekçi kadınlar günü", "Kadın, Kızılbaş, Kürt, üç 'K' katledildi", "Dünya onu konuşuyor, Arin Mirkan'ın fedailiği, kadın direniş tutumudur" yazılı pankartlarlar açıldı.

HDP Manisa İl Eş Başkanı Hatice Aslan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın mesajını okudu. Mesajın okunduğu sırada kadınlar sık sık "Biji serok Apo", "Öcalan'a uzanan eller kırılsın", "Kadına uzanan eller kırılsın" ve "Bé jın jiyan nabe" sloganlarını attı.

AYDIN

Aydın'ın Söke ilçesinde HDP Söke Kadın Meclisi ve DBP Söke Genç Kadın Meclisi öncülüğünde Sazlı Düğün Salonu önünde bir araya gelen yüzlerce kadın, sık sık "Biji Serok Apo", "Jın Jıyan Azadi", "Biji Berwxedana YPJ" ve "Kadın Yaşam Özgürlük" sloganlarını attı. Kadınlar Öcalan, Paris'te katledilen 3 Kürt Kadın siyasetçi ve Mersin'de yakılarak katledilen Özgecan Aslan'ın fotoğrafları ile "Jin Jiyan Azadi" ve "Yüzüme Bakacak Yüzün Olsun" yazılı pankartlar asan kadınlar

HDP Aydın İl Eş Başkanı Pınar Akpınar, "Erkek zihniyetini yıkıp eşit bir yaşam ile dimdik durmamız gerekmektedir. Yıllardan beri ezilen kadınlar şimdi Kobani'de silahlanıp ülkelerini kurtarmaktadır. Biz kadınlar olmasak ne özgürlük nede mücadele olamaz" dedi.

İSTANBUL

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikalara üye kadınlar, 8 Mart dolayısıyla AKP Şişli İlçe Binası önünde basın açıklaması düzenledi. Eylemde, "8 Mart resmi tatil olsun" yazılı pankart ve "Emanet değil kadınız", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadılar sokağa, özgürleşmeye" yazılı dövizler taşınırken, sık sık "Jin jiyan azadî", "Kadın yaşam özgürlük", "Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son", "Ucuz iş gücü olamayacağız" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Sekreteri Begüm Ertokuş, kadınların başta yaşam hakkı olmak üzere toplumsal konumlarından çalışma koşullarına kadar pek çok alanda baskı ve saldırılarla karşı karşıya olduklarına vurgu yaptı.

Ertokuş, "Kadınların çalışma yaşamından dışlandığı, düşük ücretle ve kölece koşullarda kayıt dışı çalışmaya mahkum edildiği, erkek-devlet şiddetine uğrayıp öldürüldüğü, savaşın sonuçlarının kadınlara acı ve gözyaşı olarak yansıdığı koşulların ortadan kalkması ve kadınlara güvenceli iş, güvenli yaşam sağlanması için hükümetin kadınların taleplerini görmezden gelen yaklaşımından vazgeçmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu" diye konuştu.

Eylemde, 8 Mart'ın tüm kadınlar için resmi tatil olarak ilan edilmesi istendi.

HATAY 

İskenderun Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. İskenderun Pac Meydanı'nda toplanarak, "Yasta değil isyandayız, yaşasın 8 Mart" yazılı pankartı açan kadınlar, Ulucami Caddesi'ne yürüdü.

"Yaşasın Rojava kadın devrimi", "Jin jiyan azadi", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Hepimiz Özgeyiz, öldürmekle bitmeyiz", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganlarının atıldığı eylemde konuşan HDP İskenderun İlçe Eş Başkanı Filiz Karlıdağ, kadına yönelik şiddete karşı ve kadın özgürlüğü için mücadeleye devam edeceklerini belirtti. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2015, 10:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER