Nobelli yazar: Irkçılar kazanırsa Fransız pasaportunu iade ederim

Fransa'da ırkçı partinin yükselişine karşı Nobel ödüllü yazar Jean-Marie Le Clezio’dan ‘pasaportumu iade ederim’ tepkisi geldi.

Nobelli yazar: Irkçılar kazanırsa Fransız pasaportunu iade ederim
 Fransa’da son yıllarda giderek güç kazanan ırkçı parti Ulusal Cephe (FN)’nin 22 Mart’taki departman seçimlerinde birinci olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Irkçı partinin yükselişine karşı Nobel ödüllü yazar Jean-Marie Le Clezio’dan ‘pasaportumu iade ederim’ tepkisi geldi.


2008 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Jean-Marie Le Clezio, Fransa’da 22 Mart’ta yapılacak departman seçimlerine değinerek, aşırı sağın kazanması ihtimaline karşı uyardı. Mauritius Cumhuriyeti vatandaşı da olan Le Clezio, “Eğer (ırkçı lider) Le Pen seçimleri kazanırsa, Fransız pasaportumu iade ederim” dedi.

Fransa’da son yıllarda giderek yükselen ırkçılığın yansıması olan Ulusal Cephe (FN) adlı partinin oy artışına vurgu yapan Nobelli yazar, Arjantin’de yayınlanan Revista N dergisine verdiği röportajda şöyle dedi: “Fransa’da FN’nin yükselişe geçtiğini görünce kendimi daha çok Mauritius’lu hissediyorum. Fransızları anlayamıyorum. Eğer Marine Le Pen kazanırsa Fransız pasaportumu iade edeceğim ve sadece Mauritius Cumhuriyeti’ne ait kimliğim olacak.”

Fransa başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin mülteci ve göç politikalarına da sert eleştiriler yönelten Le Clezio, Schengen Antlaşması’nca getirilen kısıtlamaların ‘utanç verici’ olduğunun altını çizdi. Avrupa kıtasının Afrika, Doğu ülkeleri ve Latin Amerika’ya kapatıldığını söyleyen Le Clezio, serbest dolaşım için sınırların kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Nobelli yazar, Fransa’da Charlie Hebdo dergisi ile Hyper Cacher mağazasında yapılan katliamlara yönelik olarak ise, katliamı yapan gençlerin ortak yönlerinin yoksulluk ve banliyölerde izole olmaları olduğunu da savundu.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2015, 20:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER