Demirtaş: Türkiye topraklarından geçerek saldırdılar

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DAİŞ'in Türkiye toprakları üzerinden geçerek Kobanê’ye bombalı saldırı düzenlediğine ilişkin görüntüleri Başbakan'a gönderdiklerini söyledi.

Demirtaş: Türkiye topraklarından geçerek saldırdılar
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DAİŞ'in Türkiye toprakları üzerinden geçerek Kobanê’ye bombalı saldırı düzenlediğine ilişkin görüntüleri Başbakan'a gönderdiklerini söyledi. Fotoğrafları gösteren Demirtaş, "Bunların görüntüleri de var. Gün boyunca oradaydılar, Türkiye topraklarından paletli araçlarla geçerek bombalı saldırı düzenlediler. Eğer siz izin vermediyseniz, sorumlulardan hesap sorun" dedi. 


Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, konuşmasının büyük kısmını da engellilerin yaşadıkları sorunlara ayırdı. Demirtaş, Dünya Engelliler Günü'ne değinerek, "Engellileri gündeme getireceğiz. Bu mevzu 3 Aralık'a sıkıştırılamaz. Bunu en iyi engelliler anlar ve onların yakınları ile empati yapanlar anlayabilir. Çünkü bizler engelli olmayı engelli bir arkadaşımızla karşılaşınca anlıyoruz ama bir engelli yurttaş 24 saat o engelle yaşamaya mahkum olarak bu sorunları yaşıyor" diye konuştu.

Engelli olmanın kişinin tercihi olmadığını vurgulayan Demirtaş, "Her birimiz bir engelli adayıyız, o nedenle engellileri anlayıp sorunlarını kendi sorunlarımız gibi görmek, onurlu ve vicdanlı herkesin yapması gereken bir şeydir" dedi.

'ASIL ENGELLİ BELEDİYELER'

Yeryüzünde engellilerin yokmuş gibi davranıldığına vurgu yapan Demirtaş, Parlamento'da engelli temsiliyetinin de olmadığına dikkat çekti. Demirtaş, asıl engelli olanların da engellilerin yaşamını zorlaştıran belediyeler olduğunu belirterek, "Hangi belediye olursa olsun, hiçbir partinin sicili bu konuda temiz değil, kendi partimiz için de aynı şeyi söylüyorum, planlamalar engelli yurttaşların yaşama katılacağı şekilde yapılmalı" diye belirtti.

Devlet ve özel sektörün, "engelli yurttaşı işe alırsam bana ne kazandırır" diye baktıklarını belirten Demirtaş, "Meseleye böyle bakamazsınız, insanlığınıza ne katar ona bakacaksınız" dedi. Yüz binlerce engellinin iş beklediğini belirten Demirtaş, devletin kamusal alana atama yapmadığını söyledi. KPSS sınavında da engellerin çıkarıldığını, insanların taleplerinin dikkate alınmadığını sözlerine ekledi. 
Çocukların da okul meselesinde sorunlar yaşadıklarını vurgulayan Demirtaş, engelli çocuklar için yakın mesafede zorlanmadan gidebilecekleri eğitim alanlarının olması gerektiğine dikkat çekerek, "Evine en yakın eğitim kurumunu açman gerektiği yerde nasıl daha fazla çıkarırım diye bir anlayış içerisinde bu insanlar, derhal bu zihniyetten vazgeçilmesi gerekir" diye konuştu. 
Engellilerin sağlık alanında da sıkıntılar yaşadıklarını belirten Demirtaş, engellilerin ihtiyaç duyduğu cihazların çok küçük bir kısmının devlet tarafından ödendiğini ifade etti. Demirtaş, bu insanların her yıl birkaç defa engelli olduklarını ispatlamak için rapor almak zorunda kaldıklarını, hastane koridorlarında hakaretlere maruz kaldıklarını söyledi. Demirtaş, "Bunu neden yapıyorlar biliyor musunuz? Devlet kendi kurumlarına güvenmiyor. 'Sahte rapor verilmiş olabilir' diyor. Senin sistemin hırsızsa, bunun faturasını yurttaşlara niye çıkarıyorsun" diye sordu. 

‘HİÇ Mİ UTANMIYORSUNUZ‘

Toplumsal tüm kesimlerin parlamentoda temsilinden yana olduklarını belirten Demirtaş, HDP'nin bu nedenle Türkiye siyasetine damgasını vurduğunu söyledi. Seçim barajının önlerine engel olarak getirildiğine dikkat çeken Demirtaş, hükümetin "bu barajı biz getirmedik" sözleriyle barajı savunmasına ilişkin olarak, "Başbakan utanmadan sıkılmadan barajı savundu. Kenan Evren getirdi bu barajı, siz darbecileri suçlarken, onların getirdiği bir sistemi nasıl savunuyorsunuz? Hiç mi utanmıyorsunuz?" sorularını yöneltti. Parlamentoya daha güçlü girdiklerinde, parlamentoyu hırsızlara dar edeceklerini vurgulayan Demirtaş, "Kim ki bu ülkede saraylar yapıyor, milyon dolarlık saatler takıp kendi yaşamının ve ailesinin çıkarlarını düşünüyorsa, 2015 seçimleri bunlar için felaket yılı olacak ve başkanlık hayallerini onlarda hayal ve rüya olarak bırakacağız. Bu yönetim başta olduğu, HDP de parlamentoda olduğu sürece tek adamlık sistemine asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu. İktidarın seçim barajını kaldırmaktan korktuğunu belirten Demirtaş, "Kenan Evren'in ipi ile niye kuyuya iniyorsun. Siz eylemde başka söylemde başka bir iktidarsınız" dedi. 

'KAMU DÜZENİNİ POLİS İHLAL EDİYOR'

Halktan korktuklarını belirten Demirtaş, elindeki fotoğrafı göstererek, "Harçları sultanın sarayı önünde protesto eden üniversite öğrencileri, yüzlerce polisin saldırısına uğradı, dövülerek coplarla gözaltına alındı, sarayın önünden götürüldü. Anayasa'nın açık bir ihlalidir bu. 'Kamu düzeni sağlanmayana kadar çözüm süreci yürümez' diyorlar. Bak bakalım kamu düzenini kim ihmal ediyor. Bak bunlar halk, bunlar da kamu düzenini ihlal eden polislerin. Kamu düzeni böyle ihlal ediliyor. Bak Yüksekova'da avukatları kelepçeleyip kamu düzenini ihlal ediyorlar" diye konuştu. 

Yeni yargı yasası ile daha fazla yetki istendiğine dikkat çeken Demirtaş, "Güvenlik yasasını meclise getiriyorlar. Dövmek, coplamak, gaz atmak yetmiyor. Yeni yasa ile göreceksiniz gençleri patır patır vuracaklar. Her gün bir gencimiz infaz edilecek" dedi.

'SARAYLARI SULTANLARA DAR ET'

AKP'nin alternatifsizlikten iktidara geldiğine vurgu yapan Demirtaş, HDP'nin alternatif oluşturduğunu belirterek şunları söyledi: "HDP saraylarda oturmayacak, 'Demirtaş da cumhurbaşkanı olsaydı sarayda oturacaktı' diyorlar, iki odalı bir ev başımızdan fazladır. Yarın öbür gün iktidara gelirsek cumhurbaşkanını saraydan çıkaracağız o sarayı sendikalara, kadın örgütlerine, STK'lara vereceğiz. Onların genel merkezleri olsun. Saray maray Türkiye'ye yakışmaz. İnsanlar tezekle ısınıyor bu ülkede. Bir göz odada 10 kişi yaşıyorlar, üst üste yatıyorlar. Akşam yemeğini yemeden uyuyorlar, yüz binlerce aile var böyle. Bunlar Türkiye'nin itibarı sarsılmasın diye saray yapacaklar ve yoksul halkta bunları alkışlayacak, ya senin yiyecek ekmeğin, yakacak tezeğin yok. Sen halksın! Ayağa kalk elini masaya vur, sarayları sultanlara dar et."

'PATRONLAR KAÇMASIN DİYE İŞÇİLER KURBAN EDİLİYOR'

İş kazalarına ilişkin de konuşan Demirtaş, "Antalya'da da 5 işçinin iş cinayetine kurban gitti. Gerekli tedbirler alınır, tedbirler alınır buna rağmen istisnai durumlarda kaza yaşanır, buna kaza diyebilirsiniz ama Türkiye'de iş kazası yoktur, işveren daha fazla kazansın diye iş cinayetleri vardır, bu katliamdır. Her gün yüzlerce işçi tesadüfen yaşıyor. Türkiye'nin birkaç iş yeri hariç hiç bir yerde iş güvenliği yok. Çünkü ek masraf gerekir. İşçi için ayrıca masraf yapmak zorunda kalırsa patronlar Türkiye'de iş yapmazlar. Patronlar kaçmasın diye işçileri kurban ediyorlar" şeklinde konuştu. 

Demirtaş, "İşçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin gücü bir yumruk olursa açığa çıkar ve düzeni bu şekilde değiştirebilirsiniz, HDP bu yönlü çalışmalarını arttıracak. Doğrudan işçilerin, alın teri ile çalışanların parlamentoda milletvekili olmaları için çaba sarf edeceğiz. İşçi, emekçi milletvekili olmalıdır. İşçinin hakkını işçi, köylü, çiftçi savunmalıdır" dedi.

‘BU İSYAN SEBEBİDİR‘

Bursa'da şehir merkezinde bulunan organize sanayi bölgesinde Termik santral yapılacağını da vurgulayan Demirtaş, yapılacak olan termik santral ile Bursa'nın havasının değişeceğini, çok sayıda kişinin kanser olabileceğini, Uludağ'a yağacak kar miktarının bile değişeceğini belirterek, "Bu isyan sebebidir. Bursa'nın kaynağını, pınarlarını kurutacaklar, niye? Ucuz enerji üretmek için. Buna Bursa halkı karşı, buradan Bursa halkı adına uyarıyoruz bu termik santral diğer 80 santral gibi Türkiye'nin felaketidir" dedi. 

'GÖRÜNTÜLERİ BAŞBAKANA GÖNDERDİK'

Kobanê sınırına gittiklerini ve DAİŞ'in Türkiye toprakları üzerinden geçerek bombalı saldırı düzenlediği yönündeki iddiaları araştırdıklarını belirten Demirtaş, görüntüleri Başbakan'a gönderdiklerini söyledi. İddiaları doğrulayan fotoğrafları gösteren Demirtaş, "Bunların görüntüleri de var. Gün boyunca oradaydılar, Türkiye topraklarından paletli araçlarla geçerek bombalı saldırı düzenlediler. Eğer siz izin vermediyseniz, sorumlulardan hesap sorun" dedi.  / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2014, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER