Giysi: Rojava'ya ambargo derhal kalkmalı

Geçtiğimiz hafta Güney Kürdistan ve Rojava'da bir dizi temasta bulunan Alman Sol Parti Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi Rojava'ya uygulanan ambargonun kalkmasını istedi.

Giysi: Rojava'ya ambargo derhal kalkmalı
Geçtiğimiz hafta Güney Kürdistan ve Rojava'da bir dizi temasta bulunan Alman Sol Parti Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi Rojava'ya uygulanan ambargonun kalkmasını istedi. Bölgeye acilen yapılacak yardımlar konusunda Almanya'ya sorumluluk düştüğünü söyleyen Giysi BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeleri de harekete geçmeye çağırdı.


Almanya Sol Parti Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi, DAİŞ vahşetinin neden olduğu sorunları yerinde tespit etmek amacıyla geçtiğimiz Kasım ayı sonunda Irak, Güney ve Batı Kürdistan'a bir haftadan fazla süren bir gezi düzenlemişti. Önce Bağdat'ta Şii, Sünni ve Kürt temsilcileriyle görüşen Giysi Hewlêr'de ise Federe Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani ve Parlamento Başkanı Yousuf Muhammed ile görüşmüştü.

Giysi daha sonra KNK  Eşbaşkanı Nilüfer Koç'la birlikte Maxmur Mülteci Kampı'nı ziyaret etmişti. Maxmur'u koruyan HGP ve YJA Star gerillalarıyla da görüşen Giysi ziyaretinin son bölümünde ise Rojava'ya geçmişti. Cizire Kantonu yetkilileriyle biraraya gelen Sol Parti yöneticisi Giysi, DAİŞ vahşetinden kaçan Şengalliler'in kaldığı Newroz Kampı'na gitmişti.

Irak, Güney ve Batı Kürdistan'daki temaslarını ve izlenimlerini videolu bir mesajla yayınlayan Sol Parti Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi, Rojava'ya yönelik uygulanan ambargo ve DAİŞ ile mücadele konusunda çağrılarda bulundu.

Güney Kürdistan'da Irak merkezi hükümeti konusunda bir hayal kırıklığını yaşandığını söyleyen Gysi "DAİŞ çeteleri yüzünden mağdur olan Kürtlere Irak hükümeti yeterli düzeyde yardım elini uzatmış değil. Kürtlerin Almanya'dan çok yoğun silah talebi var, bu durumu anlıyorum. Fakat BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin bu konuda sorumluluk alması gerekiyor" dedi.

"İNSANİ YARDIMLARDA ALMANYA'YA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"

Êzidilerin hayatını kurtaran PKK'li kadın militanlarla görüştüğünü belirten Giysi "PKK'li savaşçılar ellerindeki eski kaleşnikofları göstererek 'Biz bunlarla DAİŞ'e karşı mücadele ediyoruz' dediler. Êzidilerin kaldığı kampta ise acil insani yardım şart. Bu konuda Almanya'ya büyük bir sorumluluk düşüyor" diye konuştu. Giysi kamptaki izlenimlerini devamla şöyle anlattı:

"Örneğin kampta yeterli sayıda ambulans yok, sağlık durumu kötüleşen hastaları hastanelere taşıyacak araç yok. Irak Kürdistan'ın durum çok kritik değil, en azından yardımlar bir şekilde ulaştırılıyor. Fakat Rojava'da ise durum çok kritik, Kürtlerin kendi yönetimlerini ilan ettiği bölgelerde ambargo var. Bu ambargonun derhal kalkması gerekiyor.

Küçük bir kadında 8 çocuğuyla kalan bir kadın gördüm. Böylesine bir insanlık durumu yaşanıyor. Ne gariptir ki Türkiye DAİŞ'in elinde bulunan sınırı açık tutuyor, fakat Kürtlerin bölgesine ise bütün sınırlar kapalı. Bölgenin sorunları oldukça karmaşık."

"TÜRKİYE SINIRLARINI KÜRTLERE KAPATIYOR, DAİŞ'E AÇIYOR"

Tür hükümetine sınırlarını açması için çağrıda bulunan Sol Parti yöneticisi Gysi "Bu konuda konuda başvuracağım ve 'artık sınırlarınızı açmaya düşünmüyorsunuz?' sorusunu yönelteceğim. Ayrıca bölgeye gönderilecek yardımların organize edilmesi için de çalışacağım" dedi. Giysi DAİŞ çeteleriyle mücadelesi konusunda ise şu tespitleri yaptı:

"Unutmayalım ki DAİŞ El Kaide'nin içinden çıkmış bir yapı. El Kaide'yi ise ABD Afganistan'da Sovyetlerle mücadele etmesi için El Kaide'yi kurdu. İsrail'in FKÖ'ye karşı Hamas'ı kurup daha sonra onunla mücadelesine benziyor. Bu yüzden siyasette yeni formlarla düşünmeliyiz. BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğu büyük ve bu konuda harekete geçmeli. Kürtlere bakış şu anda olumlu, hem Almanya, hem Avrupa'da ve hem de bütün dünyada."

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2014, 17:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER