Dersim'de Ferinaz eylemi

İranlı Ferinaz Xosrawanî’ye yapılan tecavüz girişimi Dersim’de protesto edildi.

Dersim'de Ferinaz eylemi
İranlı Ferinaz Xosrawanî’ye yapılan tecavüz girişimi Dersim’de protesto edildi. Düzenlenen basın açıklamasına Dersim Belediye Eşbaşkanları Nurhayat Altun, Mehmet Ali Bul, Dersim Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanlığı, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ve kitle katıldı.


Özgürlük Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında sık sık “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Jin jiyan azadi” sloganları atıldı. Özgürlük heykeli önüne yürüyen kitle ardından da basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Leyla Akarsu “Geçtiğimiz günlerde İran da Kürt nüfusunun yoğun olduğu Mahabat kentinde Tara Oteli’nde İran devletinin erkçi zihniyet ajanları tarafından bir Kürt kadını olan Ferinaz Xosrawanî’ye tecavüz girişimi gerçekleştirilmiştir. Bu çirkin saldırıdan kurtulmak için Ferinaz otelin 4. katından atlamıştır. Ferinaz’ın karşı karşıya kaldığı bu durum ilk değildir. Daha önceden de öğrenci olan üç Kürt kadın şüpheli bir şekilde katledilmiştir. Ve İran devleti bununda üzerini kapatmıştır. Ferinaz’ın bu direnişi diğer katledilen, taciz edilen, çirkin zihniyetli sistemin devletlerinin her türlü şiddetine maruz kalan kadınların çığlığı olmuştur” dedi.

Bu vahşetin dünyanın bütün kadınlarının ve insanım diyen herkesin vicdanını uyandıracak ve herkesi isyan alanlarına akın akın götüreceği de vurgulanan açıklamaya şöyle devam edildi: “Dünyanın yer yerinde bu vahşetler ve bu kıyımlar yaşanmaktadır. Türkiye’de ise bu kıyımlar AKP hükümetinin faşist zihniyeti tarafından her geçen gün artmaktadır. Özellikle 12 yıllık hükümet döneminde kadın cinayetlerinin, taciz ve tecavüzlerinin her geçen gün arttığını da görmekteyiz. Bunun en yakın örneği tecavüzcüsünü öldüren Nevin Yıldırım’ın müebbet hapse mahkum edilmesidir.

Erkek egemen zihniyetinin toplumun bütün kademelerinde kadınların yaşam alanlarını daraltıp ev hapsine mahkum etmektedir. Bu anlayış bütün ulusçu ve iktidarcı en ilerisinden en geri devletlerine kadar mevcuttur. Bu devletler kadın ve Kürtler söz konusu olunca erk zihniyetini en etkin şekli ile iki kez yaşatmaktadır. Ferinaz’ın isyanı bir özgürlük direnişidir. Bir vazgeçiş değildir. Bütün kadın çığlıkları kadın özgürlük mücadelemizi daha da büyütecek ve toplumun özgürlüğüne ışık tutacaktır.”

Basın açıklamasının ardından kitle sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde dağıldı.

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2015, 13:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER