Diyarbakır Cezaevi'nde işkence gören bin 600 kişi AYM'ye gidiyor

Diyarbakır Cezaevi’nde işkence gören ve yaptıkları başvurulara takipsizlik verilen 1600 kişi AYM’ye gidiyor.

Diyarbakır Cezaevi'nde işkence gören bin 600 kişi AYM'ye gidiyor

12 Eylül 1980 askeri darbesinin sorumlularının yargılanması için yaptıkları suç duyurusuna önce takipsizlik kararı verilen, daha sonra ise kararı itiraz etmek amacıyla yaptıkları başvuruları reddedilen Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde işkence gören yaklaşık bin 600 darbe mağduru, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gidecek.

12 Eylül 1980 askeri darbesi nedeniyle Diyarbakır Cezaevi’nde işkence ve kötü muamelelere maruz kalan yaklaşık bin 600 darbe mağdurunun, dönemin sorumlularının yargılanması için çeşitli tarihlerde Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurularına takipsizlik kararı verilmesi ve daha sonra karara itirazlarının reddedilmesi nedeniyle konuyu AYM’ye taşıyacakları belirtildi. Darbe mağdurlarının AYM’den de istedikleri sonuçları almaması durumunda AİHM’e gidecekleri kaydedildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan 78’liler Derneği Başkanı Gani Alkan, toplu bir şekilde AYM’ye başvurmanın çalışmasını yürüttüklerini belirterek, bu sayının bin 600’ü geçip, 3 bini bulabileceğini ve istedikleri sonucu alıncaya kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Alkan, “Artık daha örgütlüyüz ve darbecilerden hesap soruluncaya kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Ayrıca önümüzdeki günlerde de bir kampanya başlatılacağı ve bütün darbe mağdurlarına ulaşmaya çalışılacağı bildirildi.

Cezaevi müze yapılsın

Alkan, “Biz de daha önce belediye ile birlikte Adalet Bakanlığı, Kültür Ve Turizm Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştuk. Ama başvurumuza olumlu cevap alamadık. Belediye ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir komisyon kurduk. Bu komisyonumuz gittikçe büyüyecek ve insanlık suçlarının işlendiği bu cezaevinin müzeye dönüştürülmesi için çalışmalarını çok yönlü sürdürecek. Bu konuda da tüm sivil toplum kuruluşlarından ve vatandaşlardan destek bekliyoruz. Hangi partili olursa olsun bütün milletvekillerinden destek bekliyoruz. Bu süreç için de ön açıcı olur” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2014, 11:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER